Les associacions de veïns s’agrupen en una coordinadora per fer força davant l’Ajuntament

Per primera vegada, una coordinadora ajuntarà en una de sola totes les associacions de veïns de Molins de Rei. Buscaran tenir més incidència en l’activitat política perquè els barris “siguin escoltats”. També ajudaran a les associacions amb menys recursos.

Els membres de la junta de la Coordinadora // COAV

Tot i que s’anomena Coordinadora d’Associacions de Veïns de Molins de Rei (COAV), el concepte és semblant al d’una Federació d’Associacions de Veïns que, com passa a Barcelona amb la FAVB, és un actor més en la vida política i associativa del municipi. De fet, han editat material promocional amb el logotip d’‘Associació de veïnes i veïns de Molins de Rei’, tot i no ser el nom oficial.

La COAV no és federació ni associació per evitar la burocràcia que implica haver de crear una nova entitat jurídica, però actuarà igualment com un òrgan superior que sumarà les forces de totes les entitats de veïns per anar amb una sola veu a fer sentir les seves reivindicacions davant l’Ajuntament.

“Fins ara els veïns no ens fèiem sentir prou, i l’Ajuntament tampoc ens escolta prou. Hem de fer sentir-nos amb una veu única per tenir més força”, afirma a Viu Molins de Rei Alex Herrero, membre de la junta de la COAV.

Creu que la feina de les associacions de veïns ha d’“anar més enllà” de limitar-se a només organitzar activitats al barri. “Podem tenir més incidència que la que teníem fins ara, fer pressió als que governen per dir-los que les coses es poden fer millor”. Però també tindrà una utilitat més pràctica, com la de donar suport organitzatiu a les associacions més petites a les quals els falten recursos per tirar endavant.

Les crítiques seran “constructives”, tenint en compte que els veïns “poden ajudar a l’Ajuntament a controlar temes on els costa més arribar”. Posa com a exemples tres temes clàssics de les reclamacions de molts ciutadans: la neteja, la jardineria i la seguretat.

Davant les habituals reclamacions de que els barris no es netegen prou proposa, per exemple, que es faci un calendari amb la planificació de la neteja de cada barri per veure quan està previst que hi passin.

La Guàrdia Urbana, la primera reivindicació

I precisament la primera reclamació de la COAV va ser relacionada amb la Guàrdia Urbana: van emetre un comunicat a finals de juny queixant-se de la “poca presència policial que es veu al carrer” i de la “manca d’efectius en moments d’alta conflictivitat”. També han traslladat queixes dels agents de que, segons ells, falten recursos materials i personals “des de fa anys” i que “cap govern ha fet res per solucionar-ho”.

Posteriorment, l’Ajuntament va cobrir les places d’agents de la Guàrdia Urbana que fins ara estaven vacants i va anunciar que sis interins passaran a tenir plaça fixa a la tardor. Herrero es mostra caut a l’hora de valorar-ho: “Només s’han cobert baixes, no s’ha ampliat la plantilla. Caldrà esperar a veure si realment es nota més presència els caps de setmana i ara que ve l’estiu”.

Un membre de cada associació

La COAV està formada per un membre de cada associació de veïns de Molins de Rei, que sol ser el president. Tres d’ells formen part de la junta: Alex Herrero, de La Pau i Riera Nova, Sussanna Víudez, de les Conserves, i Anna Grané, de Bonavista-el Mas.

Les altres són el Canal, Riera Bonet, l’Àngel, Can Graner i la Rierada. Falta Vallpineda, amb qui estan pendents de contactar, mentre que la Granja no s’ha inclòs perquè està en liquidació. També mantindran contactes amb dues possibles noves associacions: Sant Bartomeu, en gestació, i Centre Vila, que hi ha intenció de crear. Tot i no ser associació de veïns, mantenen contactes amb la nova plataforma de veïns de la Carretera.

Evitant els vincles polítics

Tot i compartir la junta per igual amb Víudez i Grané, Herrero és la cara visible de l’associació perquè des de fa mesos ha assistit a nombrosos actes públics a fer sentir la veu de les associacions de veïns, començant així a posar en pràctica la raó de ser de la COAV.

La Coordinadora afirma en un comunicat que és “un òrgan sense ànim de lucre i no està vinculat a cap partit polític de Molins de Rei”. Herrero va ser número sis a la llista del PSC de fa tres anys però nega que hi tingui cap vinculació: “en el seu moment em van dir si hi volia anar com a membre d’una associació de veïns, vaig acceptar per ajudar a avançar Molins de Rei però no tinc cap vincle amb el partit”, assegura.

Les properes reclamacions de la COAV seran en relació a la Plataforma d’Afectats per la Residència (PARM) -a qui precisament Herrero ha acompanyat en els plens municipals a fer sentir les seves reivindicacions- i amb el sou a mitja jornada de l’alcalde que es va aprovar al darrer ple.

[Vols que puguem seguir informant de temes com aquest? Necessitem que et facis soci del Viu per poder tirar endavant.]

Recomanacions personalitzades