Els Mossos detenen un grup que va robar targetes bancàries a gent gran de Molins de Rei

Un grup criminal es dedicava a robar targetes i llibretes del banc a persones grans de Molins de Rei i poblacions properes. Segons fonts policials van actuar una vegada a Molins de Rei. Els espiaven marcant el número secret, els robaven la targeta i a l’instant treien des d’un caixer tants diners com podien i els enviaven a l’estranger. Els Mossos d’Esquadra han detingut a tres dels seus membres.

A vegades s’oferien a ajudar les persones grans a fer anar els caixer per poder espiar el PIN // CME

Treballaven de forma coordinada, cadascun amb una funció. Un conduïa el grup en un vehicle -preferentment de lloguer- fins al punt triat i s’esperava amb el motor engegat mentre vigilava l’entorn. Un altre triava víctimes que sovint eren d’edat avançada i les observava: mirava quin codi marcaven en caixers automàtics o pagant en botigues. També es fixava en el lloc on guardaven la targeta o llibreta, i assenyalava la víctima a la resta del grup.

I llavors entraven en joc els altres dos. Dues persones esperaven a la porta dels establiments, mirant que no hi hagués policia mentre esperaven l’avís de la persona que observava el PIN. La parella començava a seguir la víctima escollida i li sostreia la targeta o llibreta.

Un cop l’havien aconseguit, un d’ells anava ràpidament fins al banc més proper i treia tots els diners que pogués, fins a buidar el compte o arribant al límit de crèdit disponible. Actuaven ràpid per evitar que la víctima anul·lés la targeta si s’adonava que li havien robat.

Per complicar-ho encara més, a continuació transferien els diners a Romania, de manera que en cas de ser detinguts la policia no els pogués intervenir els diners. Es calcula que han robat 15.000 i n’han enviat 7.000 a Romania.

Un sol cas a Molins de Rei

Així van actuar, almenys, en catorze casos que han pogut ser acreditats pels Mossos d’Esquadra. Els robatoris van tenir lloc a Molins de Rei i a nou poblacions més, entre elles Sant Boi de Llobregat. En alguns municipis van repetir, però fonts policials han assegurat a Viu Molins de Rei que només tenen acreditada una sola actuació a Molins de Rei. Hi ha una desena de persones implicades, tot i que tres o quatre són les que solien participar-hi més assíduament.

Els Mossos van detenir el 23 de juny tres d’aquests membres tot i que esperen fer més detencions. Han passat a disposició judicial i han quedat en llibertat amb càrrecs.

El grup aprofitava que les persones grans “habitualment són més confiades i no prenen massa mesures de seguretat a l’hora de preservar que algú pugui visualitzar el codi PIN de la targeta en teclejar-lo“, expliquen els Mossos. De fet, a vegades els lladres van arribar a oferir ajuda a les víctimes a fer les gestions al caixer, cosa que els posava més fàcil poder veure el PIN.

Els policies van comprovar que els membres de l’organització criminal “no tenien cap escrúpol a l’hora d’escollir les seves víctimes”, ja que eren pensionistes sense cap altre d’ingrés, als quals deixaven en una situació d’extrema vulnerabilitat econòmica.

Recomanacions personalitzades