Felip VI és declarat ‘persona non grata’ a Molins de Rei

El ple de l’Ajuntament de Molins de Rei ha acordat considerar ‘persona non grata’ al rei d’Espanya, Felip VI. Cap partit ha votat en contra de la proposta impulsada per l’ANC.

Instant de la votació on s’ha declarat Felip VI persona non grata // Jordi Julià

El rei no és benvingut a Molins de Rei. Per àmplia majoria, el ple municipal ha acordat declarar al rei d’Espanya, Felip VI, com a ‘persona non grata’ al municipi. La proposta ha estat impulsada per l’entitat Molins de Rei per la Independència – Assemblea Nacional Catalana (ANC).

Cap partit polític amb representació a la sala de plens molinenca ha votat en contra en la sessió celebrada aquest dijous a la tarda. A favor s’han manifestat CDC, CUP, ERC, ICV-MES i Molins Camina. Per la seva banda, el PSC i el regidor no adscrit Francisco García -que es va presentar de cap de llista de Ciutadans a les passades eleccions municipals- han optat per l’abstenció.

“A ell ningú l’ha votat, però ens va dir a nosaltres que no podíem votar i va donar via lliure a la repressió”, ha lamentat Asier Baiona, regidor de la CUP, que ha estat l’encarregat de presentar la proposta de l’ANC.

Segons l’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC), el rei ha “deixat de ser mediador per convertir-se en un hooligan. “Ell mateix ha dimitit de les seves funcions”, ha afegit per després continuar la seva intervenció explicant que l’Ajuntament no convidarà Felip VI als actes institucionals que organitzi.

A més de donar suport a la moció, Molins Camina, partit que agrupa Podem amb altres formacions, ha demanat fer un pas més i “canviar el nom del poble per Molins de Llobregat, com en temps de la República”, ha proposat la seva regidora, Ana Aroca, recollint una demanda d’un grup de ciutadans que van organitzar una recollida de signatures en aquest sentit fa uns mesos.

Per la seva banda, el PSC ha volgut “passar de puntetes” en aquest debat en paraules del seu portaveu, Xavi Paz. Segons ell, s’ha confós la declaració de persona ‘non grata’ amb el debat sobre el model de monarquia o república.

La moció de l’ANC argumenta aquesta declaració afirmant que la monarquia ha anat “perdent prestigi amb el pas dels anys a Catalunya”. Afegeix que Felip VI “no és rei com a resultat d’un procés democràtic sinó que és una figura imposada pel dictador Franco”. Incideixen que la monarquia restaurada després del franquisme ha optat per “l’absolució política i penal dels criminals franquistes”.

L’exposició dels arguments finalitza amb amb un raonament més actual i relacionat amb la situació política que viu Catalunya i la polèmica actuació policial l’1 d’octubre: “El desprestigi de la monarquia s’ha reforçat recentment pel discurs del rei del 3 d’octubre del 2017 en què en lloc d’exercir d’àrbitre, va prendre part en contra de la voluntat de la majoria dels catalans en demostrar total insensibilitat a la violència de la policia de l’Estat en les actuacions del passat 1 d’octubre”.

No és la primera vegada que Molins de Rei nomena algú com a ‘non grat’. Ja ho va fer amb l’exministre d’Educació del govern estatal, José Ignacio Wert, a finals de 2012, coincidint amb la polèmica de la llei LOMCE.

 

Recomanacions personalitzades