L’aigua serà més cara per a qui en gasti massa i tindrà descomptes socials

Les noves tarifes de l’aigua seran més progressives: el preu per metre cúbic serà més car per als consums excessius i més barat per als baixos. També s’inclouen tarifes especials per a persones en situació de pobresa mentre que puja la tarifa dels comerços però en queden excloses les escoles. La tarifa d’aforament -per a persones sense comptador- puja fins a un 70% per penalitzar-los.

L'Ajuntament garanteix la pressió de l'aigua a tots els habitatges // Arxiu

La nova tarifa vol incidir en que l’aigua és un bé escàs // Arxiu

A partir de l’agost les tarifes de l’aigua de Molins de Rei s’actualitzaran amb tres objectius: ser més ecològiques -per això es penalitza qui consumeix massa o qui té l’anacrònic sistema d’aforaments en què es malgasta molta aigua-, més socials -les persones en situació de vulnerabilitat tindran un descompte del 50%- i que alhora preparin el terreny per poder remunicipalitzar el servei en el futur, per la qual cosa està calculada per no tenir un dèficit amb la concessionària (Aqualia) i així tenir llibertat de decisió des de l’Ajuntament.

La mesura es va aprovar per consens total al ple de maig, cosa poc habitual en temes com aquest i que contrasta amb la polèmica de l’any passat quan l’oposició -ara parcialment al govern- va plantar la sociovergència acusant-los de falta de transparència per un intent fallit d’augment de la tarifa.

Fomentar l’estalvi d’aigua

La tarifació progressiva parteix de l’actual sistema de trams, en què en funció dels metres cúbics consumits va pujant el preu, però s’accentuaran les diferències. El primer bloc -per a qui hagi consumit fins a 6 metres cúbics- serà l’únic que baixarà: passarà dels 0,5158 euros el metre cúbic fins als 0,49, un 5% menys. El segon bloc es manté igual, però a partir del tercer van pujant cada cop més: el bloc 3 puja un 2%; el bloc 4, un 5%, i finalment el bloc 5 serà un 10% més car, de manera que qui gasti més de 18 metres cúbics pagarà l’aigua a 1,70225 euros el metre cúbic.

Comparativa de les diferents tarifes // Font: Ajuntament de Molins de Rei

Amb tot, el regidor de Medi Ambient, Josep Raventós, va recordar que “Molins de Rei seguirà tenint l’aigua més barata que la mitjana ja que disposa d’aigua pròpia i no l’ha de comprar”. En efecte, són més barates que la mitjana de Catalunya i, sobretot, que a la mitjana de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). En els municipis metropolitans de mitjana el tram 1 és 10 cèntims més car i el 5 és 1,14 euros més car.

Lluita contra els aforaments

La nova tarifa combat la presència d’aforaments, un sistema que es feia servir quan no existien comptadors en què la persona contracta un import mensual que raja en un dipòsit constantment, de manera que l’aigua que no fan servir va directa a les clavegueres. “Els aforaments són un problema ambiental important”, va dir Raventós, en referència a l’aigua que es perd. L’any 2017 encara quedaven 352 aforaments a Molins de Rei, una xifra que en relació al nombre d’habitants és 14 cops superior a la mitjana metropolitana.

L’Ajuntament s’ha proposat eliminar-los i el primer pas és fer-los més cars perquè els usuaris facin el pas d’instal·lar el comptador: les diferents tarifes dels aforaments pujaran fins a un 13% en la part fixa i, en la part variable, un 52% per a particulars i un 77% per a comerços.També hi haurà subvencions per eliminar-los: 40.531 euros els posa la concessionària Aqualia i l’Ajuntament 20.000 més. Finalment, el desembre del 2023 els aforaments quedaran desactivats.

Tarifes socials

Josep Raventós (dreta) va explicar dins el ple municipal les xifres de les noves tarifes de l’aigua // Jordi Julià

Fins ara les tarifes no tenien criteris socials i ara s’inclouran. Es farà seguint els criteris de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). L’Ajuntament preveu que un 1% de veïns de Molins de Rei s’hi podran acollir.

La nova tarifació social preveu un descompte del 50% en la quota fixa -que depèn del calibre de la instal·lació- per a persones en situació de vulnerabilitat, mentre que els descomptaran la totalitat del preu del bloc 1.

D’altra banda, les tarifes per a comerços i empreses pujaran un 5%. Dins aquesta tarifa fins ara hi havia també els centres educatius, però ara en quedaran exclosos i passaran a pagar com si fossin usuaris domèstics.

L’horitzó de la municipalització

Tots els canvis s’han calculat de manera que quedin compensats els uns amb els altres i per tant quedin coberts tots els costos.També preveu canvis que hi ha hagut en el servei, com ara l’augment del cost de personal o la reducció de la despesa d’electricitat -ja que no ha fet falta bombar tanta aigua.

“D’aquesta manera, al final de l’exercici el servei tindrà un marge d’explotació positiu”, va afirmar el regidor de Medi Ambient. Considera que això “permetrà afrontar els darrers quatre anys del servei amb llibertat de decisió”. És a dir, l’Ajuntament no deurà diners a Aqualia i quan acabi el contracte el 2022 serà més fàcil plantejar-se de remunicipalitzar el servei.

Les noves tarifes de l’aigua per al 2018 // Ajuntament de Molins de Rei

Consens total

La mesura va ser aplaudida per tots els grups polítics. Miguel Zaragoza (PSC), que en el mateix ple havia acusat els cupaires de poc coherents, en aquesta ocasió va considerar precisament que són “coherents” amb el que sempre havia defensat Josep Raventós. “Són unes bones tarifes i fruit d’una bona feina”, va elogiar.

Des de Molins Camina (que agrupa Podemos i altres formacions) Ana Aroca va dir que són unes tarifes “valentes i beneficioses per als veïns de Molins de Rei” perquè a llarg termini acabaran pagant menys. També va elogiar que el govern plantegi canviar la denominació de tarifes per taxes, la qual cosa permetria tenir més autonomia a l’hora de fixar els preus. Iniciativa-MES va aplaudir-les però va aprofitar per demanar un debat més profund sobre el model a la Taula de l’Aigua.

[Fes-te soci de Viu Molins de Rei si vols que seguim explicant notícies com aquesta.]

Recomanacions personalitzades