Kurtinstant, 10 edicions fent d’aparador del cinema local

La mostra de curtmetratges de Molins de Rei Kurtinstant arriba aquest any a les 10 edicions. El que va començar com una mostra aïllada d’un any es va convertir en norma el 2010 i ara ja ha quedat consolidada no només com el punt on els creadors aficionats poden tenir el seu minut de glòria a la gran pantalla, sinó també una plataforma on començar per fer el salt més amunt.

Foto de família dels participants del 2011 // Kurtinstant

“Escepticisme sarcàstic” era l’expressió que feia servir el 2011 David Izquierdo, un dels impulsors del Kurtinstant a través de la Biblioteca Pau Vila, per descriure la reacció que havia percebut al donar a conèixer que volien fer una mostra anual de curtmetratges de Molins de Rei.

En el programa de mà d’aquella mostra, assegurava estar confiat que podia funcionar. “No és només un mitjà de projecció per als artistes, sinó que també és una finestra oberta el descobriment, per part del públic, d’una forma d’expressió inexplicablement menyspreada”, afirmava en el text de presentació. Ara que es compleixen deu edicions es pot dir que l’escepticisme no estava fundat i la mostra ja s’ha consolidat.

Al Kurtinstant qualsevol hi pot participar. Bé, gairebé: el que reben ho valoren tenint en compte una sola premissa: “que estigui fet des d’una vessant artística”. No admetrien com a curtmetratge per exemple una entrevista o un vídeo domèstic qualsevol. Però a banda d’això, qualsevol curtmetratge on hi hagin intervingut persones de Molins de Rei, sigui davant o darrere la càmera, té el seu lloc al Kurtinstant.

Alguns ho fan com a amateurs i sense cap altra vocació. Però per a altres ha estat la plataforma des d’on començar a exhibir i després fer el salt més amunt. Un cas paradigmàtic d’això és Paco Ruiz. Era habitual veure les seves creacions al Kurtinstant, però amb el pas dels anys ha arribat a un punt que es troba que aquest any té un curtmetratge però no el pot exhibir a Molins de Rei perquè el gestiona a través d’una productora.

16 anys, 10 edicions

Cartells de les passades 9 edicions del Kurtinstant // Kurtinstant

Val a dir que no són 10 anys de Kurtinstant, sinó 10 edicions. La primera edició que compten és el 2002, però no es deia així. Va ser la “Mostra de curtmetratges d’autors locals”, organitzada per Roger Sàbat i Dani Andreu amb l’empresa  R(Teatre)D dins un cicle d’activitats organitzat per l’Ajuntament.

“La idea original la van tenir ells, i més endavant vam tenir la idea de reprendre-ho i donar-li una certa continuïtat cada any”, explica David Izquierdo a Viu Molins de Rei. Aquesta segona mostra, ja amb el nom de Kurtinstant, es va fer el 2010, i la van organitzar la Biblioteca Pau Vila, el Cineclub Hal 2002 i La Peni. Des de llavors l’han seguit fent les tres entitats de forma ininterrompuda durant 9 anys.

Durant aquest temps la mostra no ha anat variant gaire. Han canviat les condicions: abans eren curts de fins a 18 minuts i ara són de 15. I aquest any hi haurà secció infantil Kurtinstant Júnior, intentant que tingui continuïtat a través de les escoles en el futur.

Homenatge a l’antiga vila de cinema

La mostra també serveix per retre homenatge cada any a algú diferent i tots vinculats amb Molins de Rei. Han reconegut a l’organitzador de projeccions Pere Vila, a la productora Bet Pujol, a l’actor de doblatge Lluís Posada, al responsable de decorats Jordi Rivera o al Festival de Cine de Terror.

Aquest any el premi és per a Molins de Rei, vila de cinema. “Més pel que va arribar a ser que no pel que és ara”, admet Izquierdo, recordant que hi va arribar a haver sis cinemes i ara no en queda cap i a més el Cineclub plegarà. Però també els certamens que s’hi feien amb gran ressò, com la Semana del Cine español, o que Molins de Rei va ser plató de molts rodatges. Aquest passat gloriós queda recollit en el llibret del 10è Kurtinstant.

Sobre els films en si, Izquierdo creu que “es manté en la mateixa línia, tot i que va fluctuant”. Admet que el primer any li va semblar més curiós perquè es van recuperar curts antics, tot i que encara en segueixen rebent: aquest any Enric Marín els ha enviat el curt ‘Concurs de sardanes’ sobre la trobada que es va celebrar el 1968 precisament en el punt on ara hi ha la biblioteca.

Recomanacions personalitzades