L’Ajuntament edita la guia d’ajuts amb un any de retard

L’Ajuntament crea una guia on informa de tots els ajuts i bonificacions a què tenen dret els veïns i empreses de Molins de Rei. Fer aquesta guia es va incloure en les ordenances fiscals del 2017 a petició d’ERC però no s’ha fet fins ara.

La guia en paper s’ha enviat a totes les cases i equipaments // Jordi Julià

Els veïns i les empreses de Molins de Rei tenen dret a més de 120 ajuts, bonificacions i exempcions fiscals. Per exemple, una bonificació progressiva en l’Impost de Béns Immobles (IBI) en funció de la renda i el valor cadastral, un ajut de 100 euros anuals a persones de 75 anys o més que viuen soles, o una bonificació del 100% de l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) a les empreses de nova creació.

Tot i que el ple municipal aprova aquests ajuts, al final molts acaben existint gairebé només de forma teòrica perquè molta gent no sap que existeixen. Per això, acaben d’editar una guia que s’ha repartit a totes les cases i els equipaments informant de cadascun d’aquests ajuts, amb un apartat per a cada àmbit on els ofereixen.

Fer aquesta guia va ser una aportació d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a les ordenances fiscals del 2017. Quan es van aprovar era l’octubre del 2016, ERC era a l’oposició i governaven CDC i PSC. Segons fonts republicanes l’acord era per editar la guia el 2017 i per tant, s’ha editat amb un any de retard. De fet, el maig del 2017 Viu Molins de Rei va preguntar sobre l’edició d’aquesta guia i l’Ajuntament va assegurar que “abans de l’estiu” d’aquell mateix any estaria feta.

En saber que editar aquesta guia formava part de les negociacions per formar el govern entre CDC-CUP-ERC, el portaveu socialista, Xavi Paz (PSC), va afirmar en una entrevista a Viu Molins de Rei el novembre del 2017 que aquesta guia havia estat aturada per Convergència“Aquest any la regidoria de Transparència va emetre un esbós de document que va ser aturat per la regidoria d’Economia“, va dir. La titular de Transparència era Ainoa García (PSC) i el d’Economia era -i encara és- Ramon Sánchez (CDC).

En canvi, a l’hora de presentar la guia, Sánchez ha assegurat que el retard es deu a que la guia ha suposat molta feina. “Ha costat molt traslladar el llenguatge tècnic de les taxes a un llenguatge més senzill d’entendre per la ciutadania”, afirma. També diu que ha estat complex perquè implicava “molts àmbits diferents i han fet falta moltes reunions”. “Ha suposat molta feina, iniciada al govern anterior i que ha acabat en l’actual”, conclou.

L’alcalde, Joan Ramon Casals, i el regidor d’Economia, Ramon Sánchez, presentant la guia // Jordi Julià

Guia anual

En efecte, la guia està feta de manera entenedora i dividida per temàtiques i usuaris potencials, sintetitzant els més de 120 ajuts en 43 pàgines. Està pensada per editar-se anualment, actualitzant-la amb els nous ajuts que es vagin afegint. Han editat 12.000 unitats i ha tingut un cost de 4.000 euros.

L’alcalde, Joan Ramon Casals, considera que aquesta guia ajudarà en el compromís de “fer unes ordenances fiscals participatives perquè hi haurà més coneixement de la situació actual”. Sánchez va afegir que “al maig ja parlarem de les ordenances i al mes de juny farem un debat més gran per fer un pressupost participatiu on tothom pugui posar-hi el seu accent”, tal com ja va anunciar en l’Audiència de pressupostos. El regidor creu que la guia permetrà “trencar mites”, assegurant que l’Ajuntament destina 1,25 milions d’euros a ajuts i bonificacions.

Recomanacions personalitzades