Les obres de Cal Cardona localitzen ceràmiques del segle XV

L’excavació de terra per construir un bloc de pisos a la plaça de l’Ajuntament ha trobat diverses restes arqueològiques que encara s’han de determinar. Han descobert murs de diferents èpoques i també uns fragments de ceràmica que han datat del segle XV. Les obres han passat a mans d’unes arqueòlogues, que trigaran diverses setmanes a concloure si el que s’ha localitzat té algun valor.

A la zona on s’havien de construir els fonaments ara hi treballen les arqueòlogues // Jordi Julià

L’edifici de Cal Cardona, que va anar a terra l’estiu passat esquivant la suspensió de llicències d’enderroc dels edificis amb valor històric, tenia un passat més antic sota seu. Com a mínim, del segle XV. Les obres que han de construir pisos en aquesta finca de la plaça de l’Ajuntament han donat pas al treball d’un equip d’arqueòlogues que analitzen les restes que s’hi han trobat.

Que hi podien localitzar alguna cosa ja era d’esperar: el solar està situat en una àrea d’expectativa arqueòlogica, una zona on la Generalitat i també l’Ajuntament de Molins de Rei obliguen els propietaris a tenir un equip d’arqueòlegs preparat per si durant les obres descobreixen restes. I és que molt a prop d’allà, al carrer Molí amb el carrer de Baix, van trobar el camí ral; on hi ha la tirolina de darrere el Molí hi van trobar uns molins, i es creu que la zona d’aquell entorn es correspondria amb el nucli antic de Molins de Rei.

La importància de les restes, per determinar

Fins ara l’únic que se sap del cert és que han trobat “fragments de peces de ceràmica del segle XV i restes de murs de diferents cronologies”, indiquen fonts de l’Ajuntament. Però no se sabrà del cert de quina època són aquests murs ni si tenen interès fins d’aquí a dues o tres setmanes, quan es posi en comú tot el que s’ha trobat. Mentrestant, tot el que es localitza s’envia a la Generalitat perquè ho analitzin.

Les troballes “han alentit l’obra, però no s’atura”, afirma el gerent de l’empresa constructura de l’edifici, Mecsa. En comptes de seguir excavant amb la màquina, ara ho han de fer de forma manual, i el procés és més lent. També indica que alguns dels murs que es poden veure des del carrer són de la mateixa casa enderrocada, del 1902, i que per tant no són troballes tan grans com pot semblar.

L’excavació arqueològica es farà fins a arribar als 2,70 metres, que és la mida que el projecte ja preveia excavar per fer els fonaments. Llavors, es posarà en comú el que s’ha trobat i es decidirà si és necessari excavar més en funció de la rellevància del que trobin.

Recomanacions personalitzades