La mostra de cine de drets humans unirà el Mediterrani amb un curt del grec Yorgos Konstantinou

La projecció del curtmetratge ‘El mar del mig’, del grec Yorgos Konstantinou, explicarà de manera didàctica “la diversitat” de la Mediterrània i “no tenir por a la diferència” pensant en els refugiats. El mar “cada dia s’assembla més a una fossa comuna”, lamenta el director. La XII Mostra projectarà vuit pel·lícules, sis d’elles en obert per al públic en general als vespres.

Yorkos Konstantinou observant el seu curt ‘El mar del Mig’ // Jordi Julià

Per tercer any, la Mostra de Cinema, Drets Humans i interculturalitat segueix sumant les sessions adreçades a alumnes d’escoles a sessions obertes al públic general a la tarda. Fins aquest divendres 23 de març es projectaran pel·lícules que treballen valors com l’amistat, la cooperació, l’esforç o la diversitat.

Divendres serà el torn de la pel·lícula d’estrena, en col·laboració amb el Cineclub Hal 2002, en l’horari que solen fer les projeccions mensuals: les 10 de la nit. Projectaran ‘Tres anuncios en las afueras’, on una dona denuncia la passivitat de la policia amb la violació i assassinat d’una noia.

El Mediterrani: de pont a fossa comuna

Durant la projecció de divendres, es podrà veure el curt ‘El mar del mig’, amb presència del seu autor: el grec Yorgos Konstantinou. “A Grècia hi ha la visió que la Mediterrània ha tingut influència seva”, va comentar Konstantinou en roda de premsa. Però “no ha estat només seva: per exemple, no seria el que és ara sense la influència dels fenicis, i el mateix amb molts altres pobles: s’han de tenir en compte totes les influències”.

En el seu curtmetratge, Konstantinou fa una explicació molt senzilla i didàctica de la història dels pobles que envolten la Mediterrània al llarg dels anys i com cadascun ha anat contribuint a aquesta barreja, parlant de les diferents cultures, llengües, religions i tradicions. El director està vivint aquí i ha triat com a punt de partida per a aquest viatge precisament el riu Llobregat. La seva aigua connecta poblacions com Molins de Rei amb la unió de civilitzacions de la Mar Mediterrània.

El seu objectiu ha estat “mirar la diversitat d’una manera diferent”. Bàsicament, que “hi ha tendència a veure les influències de fora en forma d’immigració com una amenaça”. Ha tingut molt en ment els refugiats. “El mar que havia de fer de pont és un mur i cada cop s’assembla més a una fossa comuna”, lamenta Konstantinou.

3.034 espectadors previstos

Al llarg de la setmana es projectaran vuit pel·lícules. Al matí, s’han anat fent les sessions per a escoles i instituts. La previsió de l’Ajuntament és que hi passin 3.034 estudiants, una xifra que baixa lleugerament respecte a la tendència a l’alça dels últims anys, tornant a nivells del 2014. L’any passat, en canvi, els espectadors escolars eren 3.642.

Hi participen un 90% de centres, que treballen les pel·lícules anant a les projeccions al Foment Cultural i Artístic i treballant després amb uns dossiers pedagògics que permeten fer activitats relacionades per reflexionar-hi a l’aula.

Per tercer any, es fan sessions gratuïtes totes les tardes. Fins ara s’ha pogut veure ‘El meu amic el gegant’, ‘Un italiano en Noruega’ i ‘Figuras ocultas’. Dijous a les 19 hores es projectarà ‘Entre maestros’, en la sessió especial per a metres i educadors.

I divendres, sessió doble, perquè abans de la sessió de clausura a les 22 hores es projectarà ‘Julia ist’ a les 19 hores, sobre una noia que marxa d’Erasmus i ha de construir de nou la seva vida, que alhora es projectarà en la sessió per a estudiants de Batxillerat, els més propers a aquesta experiència.

Recomanacions personalitzades