Mig miler de persones es manifesten per la igualtat a Molins de Rei

La vaga feminista va impulsar la celebració del Dia de la Dona Treballadora a Molins de Rei. Els actes van tenir més seguiment que mai i el carrer Major es va omplir en la manifestació de Les Heures. La vaga laboral va costar que es notés però la domèstica i de cures es va fer visible al carrer amb homes cuidant dels nens.

Mig miler de persones van participar en la manifestació organitzada per Les Heures, omplint bona part del carrer Major // Jordi Julià

N’hi ha que diuen que va ser un dia històric -un més dels molts que sembla que es viuen darrerament- però el que està clar és que en el cas de Molins de Rei va tenir més impacte que els anys anteriors. El Dia de la Dona Treballadora aquest any ha deixat de ser aquell dia amb actes que mobilitzaven un reduït grup de persones i ha guanyat molta més rellevància.

El dia s’ha vist clarament impulsat per la convocatòria de la vaga feminista. Com va passar, per exemple, amb l’última vaga general –del 8 de novembre-, va ser un dia més de reivindicació que no pas de vaga laboral. La protesta es va fer sentir durant tot el dia amb els diferents actes organitzats per l’Ajuntament i pel grup de dones. Tot, mentre la immensa majoria de botigues eren obertes, però moltes mostraven el seu suport col·locant llaços lila als aparadors. Alguns van obrir, però van optar per tancar durant dues hores seguint la vaga parcial convocada pels sindicats CCOO i UGT.

This slideshow requires JavaScript.

També s’hi va sumar l’Ajuntament, no només amb el manifest institucional i els actes, sinó amb l’adhesió de treballadores. Va decretar serveis mínims, tot i que en alguns serveis municipals al final no van fer falta perquè no hi havia treballadores que fessin vaga, com era el cas de la ràdio. Les dones regidores de l’Ajuntament també es van sumar a la vaga, tot i que tant la regidora de Feminismes i Alliberament LGTBI, Laura Munt (CUP) com la de Comunicació, Sílvia Guillén (ERC) van fer els seus particulars serveis mínims precisament en els actes del Dia de la Dona.

Homes cuidant dels nens

Però en aquesta vaga, tal com va indicar en un acte del PSC la diputada Beatriz Silva, el més important no era visible: passava dins les cases. Les dones estaven cridades a deixar de treballar en l’àmbit domèstic i fer una vaga de cures. Això era difícil de veure, però es va fer visible amb el Grup de Dones Les Heures. Al matí, mentre les dones van fer una primera manifestació improvisada pels carrers de Molins de Rei, un grup d’homes va quedar-se a la plaça de les Dones (de la Creu) fent-se càrrec dels fills i jugant amb ells a la plaça. Les Heures van estendre els seus davantals símbòlics, seguint la consigna de penjar el davantal al balcó, tenyint llençols de lila i penjant-los en cordes d’estendre roba pel perímetre de la plaça, fent visible la protesta durant tot el dia. El terra de les escales de l’estació també va aparèixer tacat de vermell.

This slideshow requires JavaScript.

Dones de diferents col·lectius

Però el plat fort de la mobilització va ser a la tarda. A les 19 hores, acte institucional a la plaça de l’Ajuntament, i a les 19:30, manifestació del grup de dones des de la plaça de les Dones. Tots dos actes, amb més assistència del que solia ser habitual.

A l’acte institucional, hi va haver presència de regidors de tots els grups polítics, tot i que el protagonisme el van tenir dones deslligades de la política. El manifest el van llegir “dones de diferents col·lectius que necessiten ser visibilitzats”, explica la regidora de Feminismes. En nom de la gent gran, Fina Permanyer, del Casal de la Dona; Kirsi Galí com a estudiant; Eli Alcalde des del món de l’esport; Laaziza Akziz com a persona migrant; Sandra Simó -de l’Esplai MIB- va ser-hi en nom de l’educació; el col·lectiu de Lesbianes, Gais, Transexuals, Bisexuals i Intersexuals (LGTBI) va fer-se visible a través de Puri Gutiérrez, del Col·lectiu Violeta; i Charo Hernández va parlar com a treballadora de l’empresa Colim, que dona el servei de neteja a l’Ajuntament de Molins de Rei.

Elles van llegir el manifest institucional, consensuat per tots els grups polítics, i que ja va ser llegit al ple en aquell cas per les regidores. Demana, per exemple, la pujada de salaris i pensions, l’aprovació d’una llei d’igualtat salarial entre dones i homes, dona suport a la vaga de dones i en clau local es compromet des de l’Ajuntament a “treballar pels drets de les dones en col·laboració amb les entitats de la vila” i a “definir la perspectiva de gènere com a eix central de les actuacions de l’Ajuntament”. Després del manifest, els Matossers van fer un pilar fet de dones.

This slideshow requires JavaScript.

Manifestació amb 500 persones

I a continuació, Les Heures van prendre la paraula. El grup de dones va concentrar-se a la plaça de les Dones (de la Creu) omplint bona part de l’espai. Van llegir el manifest unitari de la Vaga Feminista, que fa una crítica alhora a “l’aliança entre el patriarcat i el capitalisme que ens vol dòcils, submises i callades”, demana una “educació pública, laica i feminista lliure de valors heteropatriarcals i imperialistes” i rebutja qüestions que vincula amb la lluita feminista: les polítiques migratòries d’Espanya i la Unió Europea, les retallades en en salut, serveis socials i educació o la corrupció.

El manifest fa referències també a la situació política a Catalunya –tal com va rebutjar el PSC en un acte- denunciant les “càrregues policials l’1 d’octubre amb denúncies d’agressions sexuals” i demana la suspensió del 155 perquè “la criminalitació de formes pacífiques de violència social també són formes de violència institucional que hem de denunciar”. A diferència de l’acte institucional, els regidors socialistes no van participar en aquest acte organitzat per Les Heures, i que va incloure la lectura del poema ‘8 de març’ de Maria Mercè Marçal i ‘El cel del laberint’, de Sònia Moll. “Cal parlar també de les joves poetes que tenim ara, no quedar-nos només amb Marçal”, va recordar Antònia Castellana, de Les Heures.

Les Heures, que van fer pancartes amb els lemes “Sense les cures la vida es para”, “Som migrants, trenquem fronteres”, “Ens volem vives” o “Sí és sí, la resta és violació. La nit també és nostra”, van iniciar una marxa cap a la plaça de l’Ajuntament, on van participar 500 persones, omplint bona part del carrer Major i superant per poc l’última manifestació reclamant l’alliberament dels independentistes.

This slideshow requires JavaScript.

[Quant has pagat per aquesta notícia? El periodisme té un preu. Ajuda’ns a seguir fent cròniques com aquesta fent-te soci de Viu Molins de Rei. Per només 3 euros al mes ens ajudaràs a seguir fent periodisme independent, rigorós i compromès.]

Recomanacions personalitzades