L’Ajuntament assegura que la Fira “hauria superat les dades d’anys anteriors” si no hagués plogut

La 167a Fira de la Candelera de Molins de Rei anava camí de superar les xifres d’assistència i de despesa dels anys anteriors fins que va començar a ploure, segons el consistori. Els visitants donen un 9 a la fira i els expositors la puntuen amb un 8,2.

La pluja va deixar una inusual estampa de la Fira de Vins pràcticament deserta // David Guerrero

No va ser un any de rècord, i les xifres indiquen una baixada. Però, segons el govern municipal, els indicadors mostraven que s’anava camí de millorar les xifres. “Ha estat una molt bona fira, podem estar-ne satisfets. Fins i tot diumenge al matí anava molt millor del que tocaria”, ha assegurat l’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC) en roda de premsa.

No hi ha dades del recompte de visitants, així que l’indicador que prenen com a referència -ja que permet tenir comptabilitzat al detall quantes persones hi van- és la Fira de Vins, gràcies a la venda de tiquets que aquest any estava informatitzada. S’han venut 25.000 tiquets aproximadament. L’any passat, quan la Fira va tancar diumenge al vespre per la ventada, van ser 31.150 -amb tiquets exhaurits– i el 2016 van ser 26.483.

Un dia perdut

“La baixada s’explica perquè diumenge va ser un dia perdut, però anàvem en la bona línia, consolidàvem totes les bones apostes i si el temps hagués acompanyat hauríem superat les dades dels anys anteriors”, ha afirmat el regidor de Fira, Ramon Sánchez (CDC). Cada grup ha assegurat en les enquestes que s’ha gastat uns 45,5€ de mitjana només en vins.

L’alcalde i el regidor de Fira van valorar les dades de la Candelera 2018 en roda de premsa // Jordi Julià

Evidentment, la Fira de Vins no és indicador de tota la Fira, ja que es pot haver concentrat més l’activitat en aquest punt en detriment d’altres sectors. Sánchez, però, nega que s’hagin abandonat fires més tradicionals com el planter. Ha defensat que tenien preparat un “gran acte de promoció de l’agricultura i pagesia” que no es va poder fer perquè “es van bloquejar els comptes de la Generalitat” i s’ha deixat per l’any que ve. També va apuntar de cara al futur a una “desestacionalització” de certs sectors, com la Fira Innovació -de robòtica-, que quest any han unit a la Fira Kids i ara volen fer com a fira deslligada de la Candelera en col·laboració amb les escoles.

Actes paral·lels amb “més importància”

D’altra banda, els actes paral·lels a la Fira “cada any van tenint més importància”, segons el regidor. 395 persones van anar al pregó sense pregoners, el mateix nombre que altres anys. 44 van anar als cursos de coradella, 119 a les activitats empresarials, 105 van anar a les jornades dedicades a l’agricultura ecològica i 60 a la xerrada sobre l’escalfament global. Les activitats culturals fora del cap de setmana de Fira van tenir 975 espectadors en total. Inclouen el concert de Joan Chamorro de Daltabaix, que va exhaurir entrades, l’obra ‘La gàbia buida’ d’Impuls Teatre i les sardanes. Els tastos i activitats de la Fira de Vins van tenir 400 participants.

En canvi, dels nous actes gastronòmics a la Sala Gòtica el cap de setmana de fira, que eren bàsicament presentacions de llibres, l’Ajuntament no ha donat dades de públic però admeten que van ser pocs. “És un dels punts on hi ha marge de millora”, ha admès Sánchez. Els actes que s’hi feien no van entrar al programa imprès i per això aposta per repetir-ho l’any que ve: “s’haurà de promocionar més i millor”.

Acceptació dels canvis de l’any passat

La contrapartida és que, segons les enquestes fetes als visitants, un dels punts més ben valorats ha estat el trasllat dels tasts gastronòmics que es fan entre setmana a la Sala Gòtica, un canvi que es va fer l’any passat i ara s’ha mantingut. Un altre dels punts més ben valorats i que també era una novetat de l’any passat són els Tastets Musicals, aquest any ampliats als Tastets Teatrals. “Hem de continuar evolucionant per trobar l’espai perquè tot Molins de Rei pugui tastar cultura”, ha afirmat Sánchez, tal com va avançar a Viu Molins de Rei.

Entre els punts que pitjor valoren els visitants hi ha l’aparcament i qüestions relacionades amb els subministraments. La nota que donen els visitants a la fira en general és un 9, mentre que els expositors li posen un 8,2. S’han fet enquestes específiques per sectors: els visitants de la fira de vins li donen un 7,7, els del planter un 8,9 i els participants dels tastos un 8,79.

Isabel Ballesteros Estètica Avançada, Quiromassatge i Benestar. C. Javint Verdaguer, 56 Molins de ReiToyota Starbaix Molins de Rei

Recomanacions personalitzades