La Fira de la Candelera 2018 potenciarà la gastronomia

Més protagonisme per a la coradella, una nova distribució de la Fira d’Alimentació, més tasts gastronòmics o la reorientació de la Fira de Vins per donar protagonisme als cellers faran que la 167a Fira de la Candelera de Molins de Rei, que es fa els dies 2, 3 i 4 de febrer del 2018, sigui més gastronòmica.

La Fira de Vins ha estat plena durant tota la Fira de la Candelera // Jordi Julià

La Fira de Vins és un dels espais que es potenciarà en la 167a Fira de la Candelera // Arxiu — Jordi Julià

Pulmons, cor, fetge i sang. Aquests són els ingredients bàsics de la coradella, el plat tradicional de la Fira de la Candelera, que moltes persones de Molins de Rei coneixen però pocs s’atreveixen a tastar. Aquest any es busca donar-lo a conèixer més, especialment fora del municipi. Per això es farà una curs específic per a premsa gastronòmica, esperant que la donin a conèixer. Els guanyadors del concurs se sabran el cap de setmana anterior i així l’establiment escollit tindrà l’ocasió de servir la coradella durant tot el cap de setmana de fira. A més, la botifarra de coradella que alguns establiments feien es podrà comprar com a embotit.

La 167a Fira de la Candelera serà, de fet, molt gastronòmica. La sala Gòtica repetirà com a seu dels tastos que es fan abans de la fira i suma un nou tast en forma de sopar el divendres 2. I durant el cap de setmana de la fira, el 3 i 4 de febrer, acollirà diferents activitats relacionades amb la gastronomia com presentacions de llibres i projeccions. Fins ara la sala acollia l’exposició de filatèlica i numismàtica, que passa a fer-se a la Sala Punt de Comerç del Mercat.

També s’ampliaran les activitats de la Fira de Vins. La carpa que fins ara tenia bancs per seure a degustar els vins es “reformularà per acollir experiències per apropar-nos al món del vi”, segons el regidor de Fira, Ramon Sánchez (CDC). Per exemple, s’ensenyarà la diferència entre els diferents tipus de copes. L’exitosa fira de vins, que l’any passat va exhaurir tiquets, també tindrà un nou disseny dels estands perquè “tothom reconegui millor quin celler està visitant”.

També es farà més visible la Denominació d’Origen (DO) convidada -enguany, Pla de Bages- amb un photocall. A més, es repeteix la iniciativa de que la Candelera tingui una fira convidada. Si l’any passat era la d’Espinelves, la d’aquest també serà molt gastronòmica: és la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell, centrada en el formatge artesà.

La carpa d’entitats passa a l’aire lliure

L’alcalde, Joan Ramon Casals, i el regidor de Fira, Ramon Sánchez, en la presentació de la 167a Fira de la Candelera // Jordi Julià

A més, la Fira d’Alimentació del passeig del Terraplè també es reorganitzarà. Va lligat a una altra novetat d’aquest any: desapareix la carpa d’entitats i ara les associacions estaran a l’aire lliure a l’entorn de la xemeneia del Molí. En aquesta zona també desapareixen els inflables de la Fira Jove, que es traslladen a la Fira Kids creada l’any passat. Aquesta fira centralitzarà totes les activitats infantils, incloent els robots de la Fira de la Innovació, i també canviarà de lloc. Passarà a fer-se al pati de l’escola El Palau en lloc de la plaça del Palau.

La plaça del Palau, de fet, quedarà pràcticament sense activitat. És un espai on costava que el públic entrés i els brocanters i col·leccionistes no estaven satisfets. Es traslladaran a la plaça del Mercat, on abans es feia la Fira de la Natura. Aquesta fira havia anat decaient molt els últims anys. “Ens costava trobar expositors”, ha admès el regidor de Fira. Aquest any finalment desapareix.

Una altra novetat d’aquesta edició és que el pregó passarà a ser “participatiu”, amb diversos pregoners relacionats amb la fira, i que aniran conduïts per l’humorista Peyu. “Havíem d’atrevir-nos a fer un pregó diferent, més alegre”, considera el regidor.

D’altra banda, els tastos musicals a la plaça de la Creu estrenats l’any passat es mantenen -tindran entre els concerts a Pau Riba- i s’amplien al teatre amb representacions que es faran on hi ha el parc de jocs infantils del carrer Major. També hi haurà un nou espai dedicat a l’economia social i cooperativa.

El pressupost de la fira és aquest any de 528.637,54 euros. S’espera superar els 300.000 visitants del 2017, que van ser pocs a causa del mal temps. Hi haurà 18 expositors més que en l’anterior edició, arribant als 920.

Isabel Ballesteros Estètica Avançada, Quiromassatge i Benestar. C. Javint Verdaguer, 56 Molins de ReiToyota Starbaix Molins de Rei

[L’any passat Viu Molins de Rei va publicar una trentena de notícies sobre la Fira de la Candelera. Ajuda’ns a tornar-hi aquest any fent-te soci de Viu Molins de Rei. Rebràs gratuïtament l’Anuari 2017, que sortirà a la venda per la fira.]

Recomanacions personalitzades