El mercat implica els esplais i el Cau en uns nous tallers infantils que aniran més enllà del Nadal

El Mercat Municipal de Molins de Rei reinventa la seva ludoteca infantil després de vuit anys, transformant-la en uns tallers adreçats a franges d’edat més àmplies i que tindran la col·laboració del Cau i dels esplais Agrupa i MIB. L’objectiu és “obrir-se al poble i treballar valors”. S’estrenen el 27 de desembre, però durant l’any tindran continuïtat.

La secretària de l’Associació de Venedors del Mercat, Lorena Baliarda; Otger Raventós i Alex Quintero, del Cau; i Oscar Romero, President de l’Associació de Venedors, davant de la sala on es faran els tallers infantils // Jordi Julià

La ludoteca infantil del Mercat Municipal de Molins de Rei creix. En tots els sentits: en edats -ara hi podran participar fins i tot joves de 16 anys-, en espai -ara es farà al primer pis del mercat, on abans hi havia el comerç just-, en el temps -no només es farà per les vacances de Nadal sinó que des del gener es farà tots els dissabtes de l’any- i potser el més important: en contingut i en valors. Perquè aquesta activitat, que abans es gestionava a través d’una empresa privada, ara anirà dirigida pels monitors de les entitats de lleure de Molins de Rei, l’expressió que es fa servir per englobar els esplais i també el Cau, que no és un esplai sinó un Agrupament Escolta. Els monitors podran així traslladar al mercat l’educació en valors que fan a les seves entitats.

Els valors aniran lligats, especialment, amb el que l’Associació de Venedors del Mercat Municipal més posa en relleu: “el producte de proximitat”, afirma la secretària de l’associació, Lorena Baliarda. Explica a Viu Molins de Rei els valors que el mercat ofereix i que practicaran en els tallers: “una alimentació saludable, sense additius, amb producte fresc i evidentment de proximitat”. La clau d’aquests tallers és que els nens “podran tocar el producte i veure’l de prop”.

La idea és que mentre els pares estiguin comprant, els nens facin aquests tallers, que com que es fan al pis de dalt també estaran més a prop de les parades. Aniran dirigits per membres de tres entitats de lleure de Molins de Rei: el MIB, l’Agrupa i el Cau. “El nostre objectiu és traslladar aquí els nostres valors, que vinguin a jugar i a aprendre”, afirma Alex Quintero, membre del Cau.

Algunes activitats que tenen pensades són una gimcana amb preguntes als botiguers, o un taller de reciclatge. Aquest taller també té molt a veure amb el mercat, ja que al seu interior -a l’aparcament- té la minideixalleria. “Podrem guarnir el mercat aprofitant elements que trobem a la deixalleria”, apunta el president de l’Associació de Venedors del Mercat, Oscar Romero.

Obrir-se a Molins de Rei

Per ell, aquesta activitat busca “obrir-se al poble, implicar la vila”. La idea és “que la gent sàpiga que el mercat no només s’hi va a comprar”. En aquest sentit, tenen un altre front obert: les escoles. “A vegades hi ha escoles que fan visites al mercat però sense avisar. Volem treballar conjuntament amb ells”, assegura Romero. La idea és la mateixa: treballar el producte de proximitat in situ, amb tota la varietat de producte fresc que es pot trobar al mercat.

Els tallers es faran del 27 de desembre al 5 de gener de 10:30 a 13 hores i de 17 a 18 hores, exceptuant la vigília de Reis, que només es farà al matí. Un cop passin les festes nadalenques, es farà tots els dissabtes de 12 a 13 hores.

Els tallers estan organitzats per l’Associació de Venedors en conveni amb l’Ajuntament de Molins de Rei, que trasllada l’aportació econòmica que feia abans per pagar l’empresa que feia la ludoteca cap a aquests nous tallers. Fa sis mesos que van començar a treballar-hi, prenent una idea que l’Associació de Venedors va veure a Terrassa. El nou regidor de Mercats, Marc Rebulà (ERC), ho ha considerat positiu perquè “respon a les necessitats del mercat”.

Recomanacions personalitzades