L’Ajuntament impulsa una campanya per evitar que es llencin els aliments

Amb l’objectiu de “conscienciar” i “donar eines”, l’Ajuntament de Molins de Rei ha posat en marxa una campanya contra el malbaratament alimentari. El ple municipal va aprovar una moció presentada per ERC, ara al govern municipal, al gener del 2016. 

Aliments en bon estat dins d’una paperera // U.S. Department of Agriculture

Comença la lluita contra el malbaratament alimentari: tots aquells aliments que en moltes ocasions acaben a les escombraries tot i que encara són aptes per al seu consum. L’Ajuntament de Molins de Rei ha posat en marxa una campanya de sensibilització contra aquest fenomen, segons ha informat a través d’un comunicat.

L’estratègia consistirà en l’elaboració de tallers als centres educatius i de cuina d’aprofitament, també arribarà als restaurants i es farà un estudi sobre propostes de millora per al comerç d’alimentació, assegura el consistori.

Fins i tot es volen organitzar espigolades populars. Aquesta és una pràctica més habitual antigament, consistent en aprofitar els productes agrícoles que són apartats de la cadena de producció per no tenir la mida necessària o no complir criteris estètics. A més, també es faran activitats en aquest sentit durant la pròxima edició de la Fira de la Candelera.

“L’objectiu de la campanya és fomentar i donar eines a la població sobre l’ús que es pot fer del menjar que normalment llencem”, assegura la regidora de Consum i Turisme, Carme Madorell. “Sobretot, volem conscienciar els infants sobre la importància del reaprofitament alimentari”, afegeix.

Proposta aprovada al gener del 2016

El Ple Municipal va aprovar al gener del 2016 una moció, presentada per ERC i amb aportacions de la CUP i Molins Camina, per lluitar contra el malbaratament alimentari. Tots els partits polítics de Molins de Rei van votar-hi a favor. Llavors els republicans estaven a l’oposició i ara la iniciativa s’ha posat en marxa amb ells formant part del govern municipal.

Aquella moció era molt més ambiciosa. Per exemple, instava a facilitar que les persones s’emportin el menjar no consumit a restaurants o hotels amb una carmanyola, a organitzar mecanismes per millorar la recollida d’aliments als supermercats, botigues, centres escolars i al Mercat Municipal, a impulsar un programa de reaprofitament als centres educatius i a instaurar mesures de discriminació positiva als establiments que col·laborin en la lluita contra el malbaratament. Tot i que les propostes van aprovar-se a la sala de plens, cap d’aquestes mesures apareixen en el comunicat de premsa enviat pel consistori.

Recomanacions personalitzades