Unes eleccions plàcides amb més votants i apoderats que mai

Tot i fer-se en dia feiner, les eleccions al Parlament de Catalunya del 21-D a Molins de Rei han tingut menys incidències que de costum, encara que ha donat per algunes anècdotes. Els col·legis s’han omplert com mai de votants però també de representants dels partits polítics. ERC ha desplegat 100 apoderats per fer un recompte paral·lel i Ciutadans n’ha portat 8 en autocar des de Múrcia.

Cua per votar al matí a l’escola El Palau // Jordi Julià

Com si fossin uns grans magatzems el primer dia de les rebaixes. Així descrivia un dels presents el moment de l’obertura de les portes de l’Escola La Sínia aquesta jornada electoral atípica del 21 de desembre, en feiner i sense classes a les escoles. Si normalment són molts pocs els que esperen els diumenges a les 9 del matí a l’obertura de portes, alguns preparats per anar a passejar per la muntanya o per passar el dia a la platja, aquest cop l’inici ha estat l’hora punta, per poder-hi anar abans d’entrar a la feina.

Els ritmes s’han invertit: normalment es comença fluix i s’acaba el matí amb el màxim de gent, a l’hora del vermut, però aquest any les hores centrals del dia han estat les més baixes. A última hora n’hi havia que corrien per anar a votar abans que tanquessin. Era el cas de David García, que va anar a votar amb l’uniforme de treball. “No vinc de treballar, ara hi vaig. Treballo de nits i m’he quedat adormit i gairebé em quedo sense poder votar”, explicava a Viu Molins de Rei tot sortint del centre comunitari Pont de la Cadena quan faltaven dos minuts per les vuit del vespre.

David García va anar a votar amb la roba de treball posada, just abans que tanquessin els col·legis // Jordi Julià

Més apoderats

A aquella hora els col·legis ja gairebé només hi quedaven els apoderats, les persones que nomenen els partits polítics per controlar el funcionament de la jornada electoral, i que es preparaven per fiscalitzar el recompte. Molts han conegut aquesta figura en aquestes eleccions, ja que els partits independentistes han fet un desplegament especial per evitar “una possible manipulació electoral”, va afirmar ERC Molins de Rei en un comunicat. El seu objectiu era “que a totes les meses d’arreu del país hi hagi, com a mínim, un apoderat d’Esquerra Republicana”. A Molins de Rei n’han tingut més que de sobres: eren 100 persones per controlar 30 meses.

En canvi, tant Junts per Catalunya com la CUP tenien un número d’apoderats similar a altres convocatòries, que es sol moure entre 50 i 60, segons fonts dels partits, tot i que a la CUP sí que han vist que s’hi han apropat persones que no solen estar vinculades al partit per fer d’apoderades.

A última hora ja només quedaven apoderats, que omplien el Centre Comunitari Pont de la Cadena // Jordi Julià

Autocar de Ciutadans amb apoderats murcians

L’anècdota del dia, però, a Molins de Rei l’ha donat Ciutadans. El partit ha estat el més votat en algunes meses de Molins de Rei i al conjunt de la població ha quedat tercer, gairebé empatats amb el segon (Junts per Catalunya). Però en canvi, només tenia quatre apoderats locals. Els han ajudat vuit persones més vingudes directament en autocar des de Múrcia.

“Hem vingut 120 persones, repartides en dos autobusos i cotxes particulars”, explicava a Viu Molins de Rei un d’ells, Pedro Morales, alcalde de la població de Los Dolores, de 4.707 habitants. Ja porten uns dies aquí: primer van anar a diferents actes electorals i el dia de la votació s’han repartit per tot Catalunya fent d’apoderats. A Molins de Rei se li han assignat 8 persones. Diu que han vingut no tant a fiscalitzar sinó a “intentar fer-se visibles” perquè si els votants veuen als col·legis a representants del partit puguin tenir “més confiança” en la candidatura. Sumant els 4 locals i els 8 murcians han estat 12, que s’han repartit entre els 9 col·legis molinencs. Contrasta amb el PP, que ha tingut una presència testimonial.

“Veient els mitjans m’esperava molta més tensió”, confessa un apoderat de Ciutadans vingut en autocar des de Múrcia.

Quan faltava poc per al tancament, Morales afirmava des del Centre de Formació d’Adults Rafael Farré haver-s’ho “passat molt bé” al llarg del dia. Confessava que la imatge que tenia de Catalunya havia canviat després de trepitjar el terreny. “M’esperava molta més tensió. Veient els mitjans m’esperava una cosa molt més diferent, no diria de guerra, però sí molt més tensa”, admetia. Agraïa el tracte “excel·lent” rebut, i haver conegut a Molins de Rei a persones de pobles propers al seu.

De fet, la calma i la tranquil·litat eren la tònica de la jornada. Els que hi han passat tot el dia i poden comparar amb altres eleccions, coincidien a descriure-ho com més tranquil que les últimes convocatòries electorals, malgrat la participació rècord, que a Molins de Rei ha estat de les més altes assolint el 86,94%. Fonts municipals indiquen que hi va haver més problemes per constituir les meses a les eleccions al congrés del 26 de juny del 2016 -les que es van haver de repetir- que en aquestes tot i ser feiner. I l’ambient que es respirava també era més calmat, després que el 26-J els ànims dels membres de les meses estiguessin molt caldejats per la repetició electoral.

Cues per votar al CFA Rafael Farré // Jordi Julià

Llaços grocs, només per als votants

En plena polèmica per la prohibició dels llaços grocs per part de la Junta Electoral, no hi ha hagut, segons fonts dels partits polítics, cap conflicte relacionat. Els membres de les meses no en portaven ni tampoc els apoderats, complint amb les indicacions, però sí que es podien veure molts votants que lluïen el seu llaç mentre dipositaven el vot sense cap mena de problema. La brigada municipal va esborrar a primera hora diverses pintades amb la cara d’Oriol Junqueras que havien aparegut als accessos de molts col·legis de Molins de Rei i els dies anteriors va retirar el groc de l’espai públic i els llaços dels edificis municipals.

La barreja de les eleccions i ser un dia feiner també va tenir altres impactes fora dels col·legis, per bé i per mal. Els comerços consultats per Viu Molins de Rei que estaven a prop dels punts de votació asseguraven haver tingut més vendes que un dia normal, i amb uns patrons horaris diferents. Els compradors els confessaven que aprofitaven les 4 hores de permís per anar a votar per anar a fer les compres nadalenques a la sortida. Altres, en canvi, van veure que les vendes encara baixaven més dins una campanya de Nadal que diuen que ja està sent dolenta. Creuen que el motiu és, precisament, la situació política que viu Catalunya.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

 

Recomanacions personalitzades