Amnistia Pla del Llobregat demana la “llibertat dels presos polítics” pel Dia dels Drets Humans

La commemoració del Dia dels Drets Humans a Molins de Rei, que organitza el grup del Pla del Llobregat d’Amnistia Internacional, ha inclòs la lectura de la declaració dels drets humans i les actuacions d’un cantautor australià i un altre d’Igualada. La setmana anterior, Ca n’Ametller es va il·luminar de groc per demanar l’abolició de la pena de mort.

Actuació de Quico Trece en la commemoració del dia dels drets humans a Molins de Rei // Jordi Julià

L’acte en motiu del Dia dels Drets Humans ha tingut aquest any, a més de la ja tradicional lectura de la declaració dels drets humans, una reivindicació afegida. “Demanen la llibertat dels presos polítics que encara són a la presó”, va aprofitar per reclamar el presentador de l’acte, Rafael Vidal, membre d’Amnistia Internacional Pla del Llobregat. Aquesta és l’agrupació local de la organització, associada a Molins de Rei i les altres poblacions de la rodalia.

Aquesta entitat és la que organitza la commemoració a Molins de Rei, celebrada dilluns 11 de desembre -un dia després del que tocaria per poder-ho fer en feiner-, i just després de donar un premi que hi va relacionat: el Memorial Josep Maria Salas, on la responsable del Grup Pla del Llobregat d’Amnistia, Pilar Goula, va lamentar que “hem retrocedit en drets humans. És la carta de convivència que ens hem donat i l’hem de respectar tots”. La música de l’acte l’han posat dos cantautors: Steve Smyth, d’Austràlia, i Quico Tretze, d’Igualada.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

I com és habitual, diversos ciutadans, entre ells regidors de CDC, PSC i ERC, van anar llegint un per un cadascun dels articles de la declaració dels drets humans mentre anaven posant una espelma al terra per cadascun dels articles. Els assistents van poder signar pel cas de Sakris Kupila, un finlandès que no s’identifica com a dona i que lluita perquè el govern de Finlàndia deixi de reclamar un diagnòstic de trastorn mental i l’esterilització per poder canviar el gènere que figura al seu document d’identitat.

Ca n’Ametller de groc contra la pena de mort

El 30 de novembre, la façana de Ca n’Ametller es va il·luminar de groc contra la pena de mort i Darània va fer una actuació // Jordi Julià

Dues setmanes abans, el 30 d’octubre, l’entitat va fer una altra acció similar, en aquest cas contra la pena de mort. S’emmarcava en l’acció que duu a terme Amnistia d’il·luminar edificis emblemàtics de color groc per demanar l’abolició d’aquesta pena. En el cas de Molins de Rei, l’edifici escollit va ser Ca n’Ametller.

Goula a l’acte contra la pena de mort // JJ

L’acció va anar acompanyada de l’actuació musical del grup molinenc Darània. Aquest any han recordat que “la lluita contra la pena de mort va lligada a la pobresa”, va dir Pila Goula en l’acte. Ho va personificar en el cas concret d’una persona sense recursos que es va veure obligada a traficar amb drogues per sobreviure i ha acabat condemnada a pena de mort per aquest motiu.

Recomanacions personalitzades