Un riu de sang a la plaça de la Creu recorda les 45 dones assassinades aquest any

El grup de dones Les Heures ha tacat amb sang falsa el terra de la plaça de les Dones, dins els actes del Dia contra la violència masclista. Han recordat cadascuna de les dones mortes amb un paper amb la fitxa de cadascuna d’elles.

Han dibuixat una silueta per recordar la , morta el 24 de novembre. D'allà sortia el riu de sang // Jordi Julià

Han dibuixat una silueta per recordar la , morta el 24 de novembre. D’allà sortia el riu de sang // Jordi Julià

Tenien 44 fitxes preparades i, desgraciadament, n’han hagut d’improvisar una altra. La xacra de la violència masclista, encara que a molts els pugui semblar que no va amb ells i que queda lluny, és molt present en el dia a dia. El Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones es celebrava el dissabte 25 de novembre, i just el dia abans, divendres 24, una dona era assassinada a Vinaròs (Castelló). Amb ella, arribava a 45 el número de crims oficials aquest 2017 a Espanya. Sumant-hi els no oficials i les morts de familiars com ara els fills, arriba a 91.

El grup de dones Les Heures tenia preparat fer a Molins de Rei el dissabte 25 una acció com les que solen organitzar els últims any per fer-ho visible. Tenien preparades 44 fitxes, una per a cadascuna d’elles, dient dades com el nom, l’edat, la data de la mort o la població. Per recordar la Katharina, morta als 31 anys, van dibuixar una silueta al terra amb guix, igual que han fet altres anys, amb les paraules ‘Ens assassinen. Ens volem vives’. D’allà en sortia un fil de sang, tant realista que fins i tot hi havia nens que preguntaven si era de veritat. Acompanyant el líquid, un cordill d’on penjaven cadascuna de les fitxes.

Els cartells han quedat exposats a la plaça de les Dones, el nom amb què Les Heures han rebatejat la plaça de la Creu. Els actes del 25-N seguiran aquest dimecres 29 amb una concentració a la mateixa plaça que, segons les organitzadores, inclourà una performance “més espectacular”. L’acte institucional, en canvi, va celebrar-se divendres.

This slideshow requires JavaScript.

Fotos: Jordi Julià

Protocol contra agressions sexistes

En el marc de l’acte de Les Heures, el CSO Mallolis va aprofitar per presentar un protocol d’agressions sexistes. És un document pensat per a espais d’oci nocturn i específicament per a la Festa Major Alternativa de Molins de Rei. “És una guia a nivell intern davant d’agressions sexistes que es puguin donar”, explica a Viu Molins de Rei Judith Robles.

Robles lamenta que “en espais alternatius també es donen aquestes agressions”. El que proposa el pla és, davant de tot “tenir en compte les necessitats de la dona”. Si, un cop es detecta l’agressió, aquesta demana que s’aturi, la persona de la barra ha d’avisar l’agressor que aquest és un espai lliure de violència i que, sinó, serà expulsat. Si fes falta fer-ho, proposen formar una muralla humana formada per dones i homes. A continuació, cal fer un recordatori del manifest i s’ha de fer un acompanyament de l’agredida.

Recomanacions personalitzades