El cartell de la 167a Fira de la Candelera reivindica els “productes de la terra” amb una senyera

Els colors de les quatre barres dibuixats a través d’objectes de l’agricultura, el comerç i la indústria seran la imatge de la Fira de la Candelera de Molins de Rei del 2018. L’ha fet Marta Biel, de Sant Vicenç dels Horts.

L'autora del cartell, Marta Biel, és una il·lustradora de Sant Vicenç dels Horts // Jordi Julià

L’autora del cartell, Marta Biel, és una il·lustradora de Sant Vicenç dels Horts // Jordi Julià

La situació política que es viu a Catalunya arriba fins i tot al cartell de la Fira de la Candelera. L’autora de l’obra d’aquest any, la il·lustradora Marta Biel Tres, considera que ara “és el moment idoni per reivindicar els productes de la nostra terra”. Amb la imatge que ha presentat al concurs de cartells volia “posar en valor els productes, festes i tradicions populars de Catalunya”. El títol és ‘La Candelera, fruit de la nostra terra’.

La imatge segueix amb la línia gràfica dels últims anys, que ha anat consolidant el dissenyador gràfic Jordi Martín, guanyador en cinc edicions: diversos objectes situats sobre un fons blanc. Tal com requereix la fira, els objectes són representatius dels tres àmbits tradicionals d’aquest esdeveniment: l’agricultura, el comerç i la indústria. Estan col·locats en forma de ‘C’ de Candelera, tot i que també es pot interpretar com una ‘C’ de Catalunya. Amb objectes grocs i vermells col·locats igual que en les franges de la senyera, dibuixa la bandera de Catalunya.

Els objectes dibuixen una lletra 'C' i els colors de la bandera de Catalunya // Jordi Julià

Els objectes dibuixen una lletra ‘C’ i els colors de la bandera de Catalunya // Jordi Julià

Nouvinguda al concurs

És la primera vegada que Marta Biel guanya el concurs de cartells, després de cinc anys presentant-s’hi. La seva germana Roser, juntament amb Lluís Siñol, va guanyar el concurs de la 162a edició. Aquest any s’han rebut 48 cartells elaborats per 44 persones. La xifra és superior als 30 cartells de l’any passat, que va ser la més baixa dels últims anys i que va guanyar Jordi Martín per cinquena vegada. El fet que aquest any l’hagi guanyat Biel demostra que “no són cada any les mateixes persones”, segons el regidor de Fira, Ramon Sánchez (CDC), responent a una crítica que cada cop s’escoltava amb més força.

Sánchez també ha destacat en l’acte de presentació del cartell el “nivell molt alt” de les obres d’aquest any. Ha avançat que l’edició de la Candelera 2018 en què s’està treballant comptarà amb accions especials per promocionar la coradella, el plat tradicional de la fira.

Recomanacions personalitzades