ERC abandona el govern del Consell Comarcal i el PSC l’acusa de voler fer “ingovernables” les institucions

La marxa d’ERC per discrepàncies amb la posició del PSC sobre l’aplicació de l’article 155 trenca el govern del Consell Comarcal del Baix Llobregat, que fins ara estava format per aquests dos partits juntament amb ICV i el PDeCAT. Els socialistes els acusen d’intentar que les institucions siguin “ingovernables”. 

Els consellers d’ERC al Consell Comarcal // ERC Baix Llobregat

La dinàmica de la política nacional se sobreposa a la dinàmica de la política local. No només a Molins de Rei s’ha trencat el pacte de govern local, sinó que la situació s’ha repetit a altres poblacions de Catalunya. Una crisi que també comença a afectar a les administracions supramunicipals. Al Consell Comarcal del Baix Llobregat, ERC ha decidit abandonar l’equip de govern, que fins ara compartia amb el PSC, Entesa -nom sota el qual s’agrupen les diferents agrupacions vinculades a ICV- i el PDeCAT.

Els republicans han pres aquesta decisió per “coherència i dignitat política per la complicitat del PSC amb l’aplicació de l’article 155 i tenint en compte que es viuen moments on no valen declaracions equidistants sinó accions contundents”, segons han argumentat a través d’un comunicat.

Tot i això, ERC ha valorat “positivament” la relació “personal i política” que han tingut amb els que fins ara eren companys de govern. A més, prometen que a partir d’ara faran una oposició “responsable i constructiva” al Consell Comarcal. Era la segona legislatura en què es repetia el pacte dels quatre partis en l’administració responsable de la gestió de les beques menjador, el transport escolar i el servei de control de mosquits, a més d’altres serveis mancomunats.

El PSC els acusa de voler “paralitzar” les institucions

El PSC, que és el partit majoritari al Consell Comarcal, ha acusat ERC d’intentar “paralitzar i fer ingovernables” les institucions per abandonar el govern comarcal. Segons els socialistes, aquesta decisió és “un error que posa per davant els interessos de partit als de la comarca”.

El primer secretari del PSC del Baix Llobregat, Antoni Poveda, ha assegurat que la marxa d’ERC del govern no té una “justificació real”. Poveda ha recordat que el Consell Comarcal va aprovar, amb els vots dels socialistes, una moció “criticant l’aplicació de l’article 155 i exigint la llibertat dels polítics presos”. A més, el PSC destaca la “solidesa i estabilitat” del pacte que els uneix al PDeCAT i Entesa.

El PSC del Baix Llobregat ja va criticar el trencament de la socioververgència a Molins de Rei per “traslladar la crisi de Catalunya a un govern municipal que destacava per la seva bona gestió, pel seu enteniment i per la seva gran activitat”.

ICV se’n va assabentar minuts abans de l’anunci

Per la seva banda, Entesa ha expressat a través d’un comunicat que va conèixer la renuncia d’ERC “minuts abans de l’anunci”. “No hem tingut l’oportunitat de conèixer en profunditat els seus arguments ni d’explorar la possibilitat de reconduir la situació o de pactar les discrepàncies”, diuen des de l’agrupació d’ICV al Baix Llobregat.

Els ecosocialistes han anunciat que continuaran al govern del Consell Comarcal i mantenen la seva aposta per aliances àmplies i inclusives. “Ens els moments que vivim, amb l’arquitectura institucional debilitada i amb situacions socials complexes, la nostra responsabilitat és contribuir a l’estabilitat del govern com a puntal de les polítiques públiques essencials per a la ciutadania del Baix Llobregat”, han argumentat.

Recomanacions personalitzades