L’alcalde assumeix totes les regidories socialistes mentre espera pactar amb CUP i ERC

Joan Ramon Casals carrega a les seves espatlles les 17 regidories que fins ara ocupaven els cinc regidors del PSC de manera temporal. Fa una crida a a entrar al govern “específicament a CUP i ERC” i inicia una ronda de contactes amb tots els partits. Si no s’assoleix cap acord, assegura que “el PDeCAT està preparat per assumir el repte”.

El nou govern està format per Anton Pedrola, Laura Soto, Ramon Sánchez, Joan Ramon Casals, Carme Madorell i Marcel Marín // Jordi Julià

El nou govern està format per Anton Pedrola, Laura Soto, Ramon Sánchez, Joan Ramon Casals, Carme Madorell i Marcel Marín // Jordi Julià

Des d’aquest dimarts, 31 d’octubre del 2017 a les 10 del matí, els 5 regidors del PSC ja no formen part de l’equip de govern. És el punt i final oficial de la sociovergència, un trencament avançat dilluns per l’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC). El pacte implicava una estructura municipal que, amb les seves variacions, s’havia mantingut des del 2011 i s’havia revalidat al 2015. Ara l’Ajuntament de Molins de Rei entra en una situació d’impàs -Casals ha parlat de “provisionalitat administrativa”– en la qual l’alcalde assumeix totes les funcions de les quals fins ara s’encarregaven els socialistes.

En aquesta legislatura Casals compaginava la feina d’alcalde amb la de regidor d’Urbanisme i, fins a la dissolució del Parlament, la de diputat de Junts pel Sí. Des d’aquest dimarts, ha sumat a la seva cartera 17 regidories més. Fins ara, se les repartien entre Xavi Paz, Pep Puiggarí, Jessica Revestido, Miguel Zaragoza i Ainoa García, els cincs electes socialistes que Casals ha destituït. El grup municipal de CDC -el PDeCAT encara manté l’antic nom al ple municipal- té cinc regidors més a banda de Casals, però ha preferit fer aquest “abocament en la seva persona” mentre resten “a l’espera de possibles futurs pactes”.

Casals ha presentat en roda de premsa els canvis al govern acompanyat dels altres regidors convergents // Jordi Julià

Casals ha presentat en roda de premsa els canvis al govern acompanyat dels altres regidors convergents // Jordi Julià

Les 18 regidories de Joan Ramon Casals

 • Cultura
 • Esports
 • Educació
 • Sanitat i salut pública
 • Serveis generals i patrimoni
 • Espai públic i manteniment
 • Mobilitat
 • Serveis municipals
 • Gent gran
 • Nova ciutadania
 • Igualtat home-dona
 • Solidaritat i cooperació
 • Recursos humans
 • Habitatge
 • Qualitat i transparència
 • Noves tecnologies i innovació
 • Foment de l’ocupació
 • Urbanisme

Oferta directa a CUP i ERC

Casals ho ha explicat en una roda de premsa a la sala de plens de l’Ajuntament aquest dimarts acompanyat dels altres regidors convergents. Des d’allà ha fet “una crida a totes les forces que defensen la democràcia i expressament la proclamació de la república de divendres passat” a que els “ajudin a fer govern i seguir avançant en Molins de Rei”. I ha concretat: “Específicament CUP i ERC” però “sense descartar Molins Camina i Iniciativa”.

Tot i això, sembla difícil preveure un govern amb aquests dos últims partits, perquè van votar el mateix que els socialistes en el ple extraordinari del mes d’octubre: PSC, Molins Camina (que agrupa Podemos i altres formacions) i ICV van coincidir a rebutjar l’aplicació de l’article 155 i, alhora, van negar-se a donar suport al Parlament perquè proclamés la independència en base a l’1-O.

L’alcalde aposta per crear un “govern de resistència democràtica i institucional en favor de la República”. Ha anunciat que aquest mateix dimarts a la tarda comença una ronda de contactes amb tots els partits, de major a menor representació. És a dir: CUP (4 regidors), ERC (3 regidors), Molins Camina (1 regidora) i Iniciativa-MES (1 regidora).

La CUP ja ha anunciat que trigarà tres setmanes a prendre una decisió. ERC va dir dilluns mateix que ho consultarà en assemblea tan bon punt rebin l’oferta. I Iniciativa ja ha emès on comunicat on s’autodescarta perquè aposta per fer un pacte d’esquerres que, vista la situació i les majories del plenari, sembla lluny de tenir opcions de ser una realitat.

Si no s’arriba a cap pacte amb l’oposició, els de Casals asseguren que poden tirar endavant tots sols. “La vila seguirà avançant i el PDeCAT està preparat per assumir el repte. Però sabem que un govern més ampli sempre serà millor”, ha conclòs l’alcalde.

Sánchez i Madorell, nous directors d’àrees

En aquest nou cartipàs municipal que esperen que sigui provisional, els altres cinc regidors de CDC mantenen les funcions i també la dedicació -és a dir, el sou que reben per treballar a jornada completa o parcial-. Tot i això, Carme Madorell -regidora de Consum i Turisme, Serveis Socials i Infància i Família- assumeix també la presidència de l’Àrea de Serveis a les Persones (ASP), de la qual abans s’ocupava el líder socialista, Xavi Paz.

I d’altra banda, Ramon Sánchez serà el nou president de l’Àrea d’Economia i Serveis Generals (ESG), que fins ara ostentava el socialista Miguel Zaragoza. Sánchez ho compaginarà amb els càrrecs que ja tenia: president de l’Àrea de Sostenibilitat i Territori (SiT), i regidor d’Obres i Llicències, Economia i Finances i Fira. A més, Anton Pedrola -regidor de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil, Activitats, i Comerç i Mercats- s’afegeix a la Junta de Govern, que a partir d’ara formaran ell, Sánchez i Madorell.

Ramon Sànchez (esquerra) presideix l'Àrea d'Economia i Serveis Generals. Carme Madorell (dreta) és ara presidenta de l'Àrea de Serveis a les Persones // Jordi Julià

Ramon Sànchez (esquerra) presideix l’Àrea d’Economia i Serveis Generals. Carme Madorell (dreta) és ara presidenta de l’Àrea de Serveis a les Persones // Jordi Julià

La directora de l’ASP, Núria Segú, que és un càrrec de confiança socialista, queda de moment immune al canvi, ja que és una decisió que ha de passar pel ple. El proper serà d’aquí un mes. L’àrea d’ESG està, ja des d’abans de la crisi de govern, sense director.

Casals no repetirà com a candidat

Preguntat si la situació actual li fa replantejar-se la promesa que ha fet en diverses ocasions de no tornar-se a presentar com a alcalde, Casals ha assegurat que segueix opinant el mateix. “Defenso la coherència. Per la mateixa coherència per la qual sempre he dit que defenso la limitació de mandats i no m’he de tornar a presentar, avui faig una crida a fer un govern que defensi la democràcia en el nostre país”.

Casals ha augurat una situació de “resistència institucional conjunta” contra el 155 i en defensa de la República des dels ajuntaments de manera coordinada amb “unitat d’acció”. Ha avançat que, tot i això, l’Ajuntament de Molins de Rei col·laborarà amb les eleccions autonòmiques convocades per Rajoy el 21-D perquè és una “oportunitat de llibertat i de manifestar oposició als fets gravíssims que estan passant”.

CDC trenca el pacte de govern amb el PSC

Recomanacions personalitzades