L’investigador Pere-Joan Cardona i l’economista Germà Bel defensen la viabilitat d’una Catalunya independent

La plaça del Palau de Molins de Rei va aplegar 150 persones per escoltar els arguments d’aquests dos acadèmics qua van anar a les llistes de la coalició independentista Junts pel Sí.

Cardona i Bel van aplegar 150 persones en una xerrada a la plaça del Palau // Jordi Julià

Cardona i Bel van aplegar 150 persones en una xerrada a la plaça del Palau // Jordi Julià

“Catalunya, ‘de facto’, ja és un país”. Així ho va assegurar, en referència al camp de la recerca, Pere-Joan Cardona, investigador biomèdic especialitzat en la recerca sobre la tuberculosi, en un acte a Molins de Rei. El motiu: “té totes les infraestructures, tot el servei de benestar muntat, i una experiència demostrada al llarg de tots aquests anys”.

Catalunya és, segons l’investigador, “referent mundial en el camp de la medicina, la tecnologia i l’avaluació constant de l’activitat mèdica”. Tant és així que en aquest àmbit “Catalunya ja és un estat”.

Cardona ho va dir, en declaracions a la premsa, en un acte organitzat per la plataforma independentista ‘MdR pel Sí’. Davant d’aquesta beneficiosa situació que va dibuixar, la pregunta podia ser: per què fa falta un estat independent?

El científic, que va anar al número 75 de la llista de Junts pel Sí de Barcelona, va argumentar: “Podríem fer un salt qualitatiu a una medicina més del segle XXI, gestionant els recursos i l’estructura”. També va defensar que es podrien prendre decisions parlant directament amb altres països, com la política de medicaments o les relacions amb investigadors internacionals, i que es podrien decidir els currículums universitaris perquè estiguessin més actualitzats.

A més, va assegurar que es podria augmentar “l’aportació econòmica per ciutadà, que està molt minvada pel dèficit fiscal”. I aquí apareixien els arguments de l’altre acadèmic d’aquest acte que va aplegar 150 persones a la plaça del Palau el 19 de setembre, el dia abans de la macrooperació de la Guàrdia Civil del 20-S. Era Germà Bel, economista i diputat, també de Junts pel Sí, cap de llista per Tarragona.

Superioritat econòmica

Bel va posar l’accent en la superioritat de Catalunya en termes econòmics: “Catalunya té la productivitat més alta que el conjunt d’Espanya, té més emprenedoria, un actiu en recerca més alt, una situació molt més favorable en pensions i més desfavorable en infraestructures”.

Davant d’aquesta situació, Catalunya “té per davant la oportunitat de fer les coses millor del que s’han fet”. La prova, segons el polític ebrenc, de que el país és viable econòmicament és que “el debat econòmic sobre la independència pràcticament ha desaparegut perquè era una debat artificial”.

Això passava la vigília de les detencions a càrrecs del govern, però en uns dies en què la Guàrdia Cívil ja s’havia convertit en la protagonista, també a Molins de Rei. El diputat va atribuir els fets a la “covardia i rigidesa de l’estat espanyol i dels polítics que governen, que no han sabut fer front a un conflicte polític com un conflicte polític”.

Recomanacions personalitzades