La Festa Major 2017 es repartirà entre dos caps de setmana

Una cercavila amb el bestiari popular aquest divendres precedirà el pregó, que es farà una setmana abans. Es faran més actes el cap de setmana previ per “esponjar” el programa.

La plaça es va omplir, però al pas del Camell només els més atrevits es mantenien davant seu // Jordi Julià

El Camell serà una de les bèsties que formaran part de la cercavila conjunta aquest divendres 22 a la tarda // Arxiu — Jordi Julià

El Camell, el Cuc i l’Entxuscat; els Diables de l’Agrupa i els Dimonis; els gegants, els Matossers, l’Esbart Dansaire i els grallers. Tots junts. Per primer cop, una cercavila unirà a totes aquestes entitats de la cultura popular de Molins de Rei per donar el tret de sortida a la Festa Major.

Ho faran aquest divendres 22 a la tarda i servirà per escalfar motors de cara al pregó, ja que començarà a la plaça del Palau i acabarà deixant el públic a la de l’Ajuntament, a punt per a l’inici de l’acte solemne d’obertura de la Festa Major i que aquest any farà el grup de teatre Impuls.

“Esponjar” els actes

Tot plegat es farà una setmana abans del que era habitual que es fes el pregó. Així, els actes del cap de setmana previ a la Festa Major, que els últims anys han anat creixent, queden més integrats dins la Festa. Aquest any s’han traslladat al primer cap de setmana encara més actes, amb l’objectiu de “descentralitzar” i “esponjar” les activitats, segons el regidor de Cultura, Xavi Paz (PSC). “Tothom podrà gaudir de les activitats amb menys competència”, ha dit l’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC).

Així, la nit de dissabte 23 hi haurà el musical de Filagarsa ‘Escac Doble’ -que abans es feia dues setmanes abans de la Festa Major-, nit de cançó improvisada a l’Ateneu Mulei i l’inici de temporada del Cineclub amb música en directe, que projectarà una preqüela de Twin Peaks.

Aquest acte, que es solia fer després de la Festa Major, passa a fer-se a l’aire lliure, en l’hora i el lloc on es venia fent el concert de jazz ‘Granjazz’: el Parc de la Sèquia del Molí del barri de la Granja. Aquest concert es deixa de fer i el cicle Daltabaix de música a la Traska Truska ocuparà el seu lloc, ja que es passa a fer en aquest parc en l’horari habitual del cicle, diumenge a la tarda. Portaran a Dani Nel·lo i gratuïtament.

També es traslladen al diumenge anterior els actes populars que organitza l’Ateneu Mulei: el Campionat d’estirar la corda -que torna a la plaça de l’Església després de fer-se a la plaça del Palau- i la Cronoescalada al Campanar.

Tot i això, no es pot dir que siguin dues setmanes de festa, perquè els dies que uneixen un cap de setmana amb l’altre seran gairebé un desert. Només hi haurà la projecció del documental ‘El cinturón rojo’ sobre el moviment obrer i veïnal del Baix Llobregat als anys 70 amb tertúlia inclosa, dimarts 26, i l’hora del conte al carrer dimecres 27.

Dijous 28, vigília del patró de Molins de Rei, Sant Miquel, sí que tornarà l’activitat. Per primer cop, el cinema a la fresca que es feia a la plaça del Palau passa a fer-se al Parc de les Palmeres. És una manera d’“omplir espais”, segons Xavi Paz.

Des d’aquest dia tornarà una novetat de l’any passat: la terrasseta de Festa Major al pati del Palau a càrrec del Mulei. “Només fa un any, però si no la tinguéssim ja la trobaríem a faltar”, ha dit Joan Ramon Casals.

Els membres d’Impuls Teatre, encarregats del pregó, observant l’alcalde i el regidor de Cultura presentant el programa de Festa Major // Jordi Julià

Concert de Doctor Prats i nit ‘metal’

A partir d’aquí, la resta d’actes del cap de setmana més tradicional de la Festa Major segueixen sense gaires canvis. El grup Doctor Prats, divendres 29, encapçalarà els concerts nocturns a la carpa de la plaça de la Llibertat i el de dissabte es centrarà en la música ‘metal’. L’entitat Metal Defenders celebrarà 15 anys amb un concert dels grups Chasis, Los Guardians del Pont i ’77.

A les barres de la plaça de la Llibertat hi haurà material, com polseres i gots, amb els eslògans ‘No és no’, contra les agressions masclistes, i ‘No et perdis la festa’, per un consum responsable d’alcohol.

Després que campanyes d’aquest tipus s’hagin estès per nombrosos altres municipis, l’Ajuntament s’hi ha posat aquest any per primer cop després que ho iniciés l’any passat la CUP i les entitats de l’esquerra independentista pel seu compte.

Finalment, diumenge 1 d’octubre el final de festa mantidrà el mateix format que l’any passat, amb un concert que dóna pas a un castell de focs a la plaça del Palau. Després de molts anys d’alts i baixos en la fórmula per tancar la festa, Paz fa finalment una valoració “molt satisfactòria” amb el resultat de l’any passat. Tant, que vindrà el mateix grup i tot: The Txandals. “Tornen a venir perquè porten un nou espectacle”, ha defensat. Començarà mitja hora abans per “arribar a un públic més familiar”.

Més informació al Programa de Festa Major de Molins de Rei 2017

Recomanacions personalitzades