El PSC demana a l’alcalde que no posi en risc l’Ajuntament ni els funcionaris l’1-O

Els socialistes de Molins de Rei, socis al govern amb Convergència, han demanat a Joan Ramon Casals que la cessió dels col·legis electorals per l’1 d’octubre no tingui conseqüències per als treballadors municipals. També critiquen el seu discurs per la Diada.

Paz, líder del PSC, i Casals, alcalde per CDC, durant l’ofrena floral a Rafael Casanova del 2015 // Arxiu — Jose Polo

La col·laboració de l’Ajuntament amb l’1 d’octubre, acordada pels partits independentistes, no ha agradat al soci de CDC al govern. El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), ha emès un comunicat aquest dimarts on carrega contra els partits independentistes del Parlament, i a continuació, amb un to molt més suau, es refereix a la situació a Molins de Rei.

“Demanem a l’alcalde de Molins de Rei, que no posi en risc la institució i la situació legal de cap funcionari de l’Ajuntament”, sol·liciten els socialistes.

La decisió està pactada entre CDC, CUP i ERC, que sumen majoria al ple municipal. El PSC assegura que “cap dels electes socialistes del consistori prendrà part en cap actuació il·legal, que no tinguin cap validesa ni garantia democràtica”.

Han fet referència al mateix pacte de govern que van segellar amb CDC el 2015 i que va permetre que Joan Ramon Casals fos alcalde de Molins de Rei per segon mandat consecutiu. Han recordat que el pacte deia que “sent conscients de les diferències ideològiques entre ambdues formacions en política nacional i general, cada grup tenia la llibertat d’actuació, sense perjudici del bon tarannà del pacte local”.

Així doncs, diuen que les diferències s’ha pogut notar en altres temes: “el PSC ha denunciat la manca d’inversions del govern de la Generalitat a la ciutat o les polítiques socials, sanitàries i educatives, per exemple”.

La Diada, un míting

El PSC ha aprofitat per criticar el discurs de l’alcalde en l’acte institucional de l’Onze de Setembre, on Casals va cridar a “guanyar la llibertat” l’1 d’octubre. Els socialistes consideren “poc adequat” que el discurs “s’hagi assemblat més a un acte de partit que a una intervenció en la qual tots els molinencs i molinenques s’hagin sentit representats”.

No és la primera vegada que la intervenció per la Diada aixeca recels a les files que lidera Xavi Paz. Ja va passar el 2015, quan el partit també va enviar un comunicat on lamentava que Casals havia fet un discurs “com a candidat de Junts pel Sí”. Llavors era l’inici de la campanya de les eleccions del 27 de setembre que ha portat a la situació actual.

Crítiques a Junts pel Sí i la CUP

Els socialistes de Molins de Rei també han criticat els grups parlamentaris de Junts pel Sí i la CUP amb més duresa, i han reclamat al govern de la Generalitat que “no derivi la responsabilitat als ajuntaments”.

Consideren “irresponsable i temerari saltar-se la legalitat vigent”, diuen que el referèndum “no és legal, ni efectiu ni vinculant, i per descomptat, sense garanties democràtiques” i s’ha tramitat al Parlament la llei que el permet convocar amb “formes antidemocràtiques”. Creuen que la seva convocatòria només servirà per empitjorar encara més les relacions entre Catalunya i Espanya.

Recomanacions personalitzades