La CUP critica l'”incompliment” de la promesa de fer lloguer social a les Guardioles

Només quatre dels 34 pisos de protecció oficial que es faran al nou barri de les Guardioles seran de lloguer social. La CUP denuncia que el govern va prometre que serien de lloguer social. A més, els preus de compra a 200.000 euros són “inassumibles”.

Joan Ramón Casals i Xavi PAz, amb l'esbós de com serà el projecte // Elisenda Colell

Joan Ramon Casals (CDC) i Xavi Paz (PSC), en un acte del 2015 on explicaven com seria el projecte // Arxiu — Elisenda Colell

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Molins de Rei denuncia l’“incompliment” que ha fet el govern de CDC i PSC de la promesa que van fer el 2015 de promoure habitatges de lloguer social al nou barri de les Guardioles.

El Pla d’Actuació Municipal (PAM) 2015-2019 acordat pels dos socis de govern es comprometia a “promoure i iniciar els tràmits per a la creació d’habitatges públics de lloguer a les Guardioles, dins d’aquest mandat, per als col·lectius més vulnerables”. Certament, quatre dels 34 pisos que es comencen a construir seran de lloguer social.

Els anticapitalistes, però, han tirat d’hemeroteca rescatant dues notícies on el govern assegurava que serien majoritàriament de lloguer. Totes dues són del 2015, just abans de les eleccions municipal.

Al gener, el tinent d’alcalde Xavi Paz (PSC) afirmava que es farien uns quants habitatges de lloguer social, tot i no especificar la xifra. Va ser més explícit al mes de març del mateix any l’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC). Referint-se a la construcció d’aquest barri, va dir que s’havien d’acabar les polítiques de “vendre el patrimoni” i que l’oferta d’habitatge públic seria en règim de lloguer o cessió en ús.

200.000 euros, “inassumibles”

L’oferta de lloguer social pràcticament inexistent en la primera promoció de pisos del nou barri ha irritat encara més els cupaires pels preus dels pisos de protecció oficial: d’entre 180.000 i 200.00 euros per a apartaments de 85 metres quadrats amb aparcament i traster. L’import és inassumible per qui realment necessita habitatge assequible a Molins” i ho necessita de forma urgent, considera la CUP. Més encara, diuen, quan es demana als compradors que avancin un 20% d’entrada durant la construcció.

El partit independentista no entén que aquesta decisió respongui a “cap motiu de pes”, i indiquen com a possible motiu que l’Ajuntament no té prou finançament. “Que el busqui, però no ens podem permetre perdre patrimoni a canvi d’electoralisme amb el dret a l’habitatge”, asseguren.

Creuen que, al capdavall, tot respon a les “presses” per fer-se “la foto” de l’entrega de les claus dels pisos a pocs mesos de les eleccions del maig del 2019. Així doncs, creuen que la cooperativa d’UGT vendrà els pisos “a canvi de fer la promoció ràpidament”.

També lamenten que aquestes promocions públiques, a la llarga, acabaran sent de mans privades, i demanen que la resta de promocions públiques d’aquest barri sí que sigui de lloguer.

Recomanacions personalitzades