La carta sobre els problemes dels autistes profunds arriba al Síndic

La repercussió que ha tingut la publicació a Viu Molins de Rei d’una carta sobre la situació dels grans discapacitats i els autistes profunds a Molins de Rei ha animat la seva autora, Carme Garcia, a presentar-la al Síndic de Greuges.

El Pol amb la seva mare, Carme Garcia, davant de l'Ajuntament de Molins de Rei // Jordi Julià

El Pol amb la seva mare, Carme Garcia, davant de l’Ajuntament de Molins de Rei // Jordi Julià

Carme Garcia és mare del Pol, un noi de 23 anys, amb autisme profund i una discapacitat del 76%. El 23 de juny va publicar a Viu Molins de Rei una carta on relatava la sèrie d’entrebancs que es troba com a mare d’una persona autista a Molins de Rei -i que també es troben altres famílies.

Denunciava falta de centres públics especialitzats on portar el seu fill tant a Molins de Rei com als municipis del voltant. Això es veu agreujat perquè el seu fill necessita un transport adaptat per evitar situacions d’agressivitat i s’ha trobat que cap administració l’ajuda a finançar el seu cost.

Des que la carta va ser publicada, no ha parat de rebre mostres de suport. “Encara ara em segueix parant la gent pel carrer”, assegura Garcia, que es mostra “molt agraïda” amb tothom. Veient la gran repercussió que ha tingut, s’ha animat a portar la seva queixa més enllà. El primer pas ha estat portar-ho al Síndic de Greuges. De cara al setembre, es planteja fer una recollida de firmes.

Un any i mig esperant resposta

Tot i això, les seves demandes segueixen sense ser ateses. A la seva carta relatava com va demanar ajuda a l’Ajuntament de Molins de Rei el 5 d’abril del 2016 en una reunió amb l’alcalde, Joan Ramon Casals, que es va comprometre a “estudiar” el tema. Després d’una altra reunió i una instància presentada a l’Ajuntament sense resposta, lamenta que el 29 de maig de l’any següent Casals “va respondre ‘no’, que no era la seva competència”.

En aquesta trobada del mes de maig, l’afectada va demanar a l’alcalde que enviés aquesta resposta per escrit, cosa a la qual també es va comprometre. Arribat el mes d’agost, aquesta resposta raonada no ha arribat, així com tampoc a la instància. Això li dóna més motius per presentar el tema al defensor dels ciutadans davant les actuacions de les administracions, el Síndic de Greuges.

“M’han informat que l’Ajuntament ha incomplert els terminis per donar resposta”, assegura la mare del Pol. La instància va ser presentada el 20 de febrer d’aquest 2017. El document que ha presentat al Síndic és la mateixa carta que va publicar a aquest diari. Per seguir amb les investigacions, li han demanat que entregui les instàncies que ha enviat.

Recomanacions personalitzades