Els futurs arquitectes ideen una ciutat que integri Molins de Rei, Pallejà, Sant Vicenç i Sant Feliu

Els alumnes d’arquitectura de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) han creat vint projectes per remodelar les poblacions de Molins de Rei, Pallejà, Sant Vicenç dels Horts i Sant Feliu de Llobregat conformant la ‘Barcelona-Llobregat City’. Proposen crear un gran complex industrial i econòmic que sigui sostenible amb el medi ambient.

L'exposició proposa un recorregut per conèixer els vint projectes // David Bueno

L’exposició proposa un recorregut per conèixer els vint projectes // David Bueno

Una empresa d’horticultura autosuficient, una granja urbana que proposa conrear aliments de manera intensiva amb tècniques punteres o un projecte per soterrar les vies del tren són algunes de les propostes dels alumnes de l’ESARQ, l’School of Architecture de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). Aquests futurs arquitectes han impulsat, per sisè any consecutiu, una exposició que mostra els seus treballs de final de grau. Sota el títol “Full contact. Barcelona-Llobregat City” recullen una vintena de projectes per fer més eficients i ecològics els municipis del Baix Llobregat.

Els estudiants proposen la creació d’un complex ecològic, econòmic i social en aquesta zona del territori. Les noves instal·lacions servirien per donar resposta a les necessitats urbanes de la població, com són la indústria i el consum de béns, però integrant-les en un entorn natural i sense provocar un impacte ambiental negatiu.

La mostra, que es pot veure al dipòsit del Rei Martí de Barcelona, vol esprémer al màxim els municipis del Baix Llobregat amb la creació d’un parc fluvial que s’estendria per Molins de Rei, Pallejà, Sant Vicenç dels Horts i Sant Feliu de Llobregat. Aquesta unió formaria una nova ‘ciutat’ totalment integrada amb l’entorn.

Cultivar aliments de qualitat i en molta quantitat

Entre les propostes es pot trobar la construcció d’una urban farm, (granja urbana) que consisteix en el cultiu d’aliments de manera intensiva en àrees reduïdes. Això permet la producció d’aliments de quilòmetre zero millorant la seva qualitat i quantitat. Part d’aquest projecte, ideat per Inés Casals, se situaria a Molins de Rei i suposaria l’ús de noves tècniques especialitzades en la utilització de l’aigua i els nutrients externs de la terra.

Urban Farm // Inés Casals

Urban Farm // Inés Casals

Una fàbrica artesanal

Mireia Butí ha dissenyat una protofactory, un nou concepte d’indústria que pretendria reciclar el concepte de fàbrica i promoure una nova cultura industrial basada en l’experiència de l’artesania i la producció del coneixement. Una tecnologia avançada embolcalla aquesta iniciativa que pretén investigar, dissenyar i elaborar prototips de forma artesanal però en sèrie.

Aquest recinte es construiria de forma autònoma amb els productes que ell mateix produeix. La seva ubicació es trobaria entre Sant Vicenç dels Horts i la fàbrica de Ciments Molins, a Quatre Camins.

Protofactory // Mireia Butí

Protofactory // Mireia Butí

El centre social del parc tecnològic

La remodelació de l’estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) de Quatre Camins és un dels projectes cabdals. Amb el nom Leroy Lab, l’objectiu és crear un edifici que funcioni com a pont entre les vies del tren i descendeixi des de la fàbrica de Ciments Molins fins a la resta del nou parc tecnològic. Aquesta instal·lació, pensada per Inés Ladera, esdevindria l’epicentre social del complex, amb un elevat nombre de serveis i la possibilitat que el client es fabriqui els seus propis productes.

Leroy Lab // Inés Ladera

Leroy Lab // Inés Ladera

La indústria local amb zones verdes i laboratoris

Marta Esqueu és l’autora d’Innomat, una iniciativa que vol potenciar la indústria local, sense oblidar la implantació d’algunes zones verdes i espais per a la investigació. “L’objectiu és donar espais públics per satisfer les demandes de la població, com per exemple zones de coworking, magatzems o laboratoris, però sempre buscant la màxima innovació en els materials i l’ús d’una tecnologia molt avançada”, explica Esqueu a Viu Molins de Rei.

Innomat // Marta Esqueu

Innomat // Marta Esqueu

La creació d’aquesta gran ‘ciutat’ transversal suposaria un salt al futur en les poblacions del Baix Llobregat, que veurien com es crearia un ecosistema social i econòmic capaç de transformar la realitat dels dos costats del riu Llobregat. Amb aquest macroprojecte es pretendria reduir a zero les emissions de gasos contaminants en la que seria la nova porta d’entrada a la Barcelona Metropolitana.

Els estudiants d’arquitectura han comptat amb l’ajuda dels ajuntaments afectats, per bé que les propostes que han ideat no tenen un caràcter vinculant. L’exposició es pot veure fins al 31 de juliol i de l’1 al 30 de setembre al Dipòsit del Rei Martí de Barcelona.

Recomanacions personalitzades