Molins en Transició comença a concretar accions

El grup ecologista Molins en Transició dóna a conèixer les accions concretes que vol emprendre a partir de setembre. Començarà amb activitats de formació i divulgació, i més endavant s’endinsarà en projectes de més dificultat, com la creació d’un grup de consum.

L’acte, que es va fer a la Federació Obrera, va constar d’una taula rodona en què la quinzena d’assistents i els membres del grup van intercanviar idees // Clàudia Ferràndiz

L’acte, que es va fer a la Federació Obrera, va constar d’una taula rodona en què la quinzena d’assistents i els membres del grup van intercanviar idees // Clàudia Ferràndiz

A principis d’any va néixer Ecologistes en Acció – Molins en Transició amb l’objectiu d’impulsar gestos que transformin i millorin la vida al poble progressivament. Després d’una primera presa de contacte al gener, el grup va presentar-se més formalment el 20 de juliol, en un acte en què va explicar quines iniciatives té previstes pels propers mesos. La sessió va anar acompanyada de la projecció del documental “In Transition 2.0”, que mostra projectes de vida en coherència i sostenibilitat amb l’entorn.

“Petits gestos que fan coses més grans”. Amb aquestes paraules, Noa Cando, una de les impulsores de Molins en Transició, resumia quin tipus d’accions durà a terme el grup a partir de setembre: iniciatives senzilles i assequibles, però que poden millorar el món a curt i sobretot a llarg termini.

Formar la ciutadania

Una de les àrees en què el grup se centrarà és en la difusió, la divulgació i la formació. Vol fomentar la conscienciació i el debat sobre aspectes com el moviment i la teoria del decreixement, el canvi climàtic i el col·lapse energètic. “Són temes dramàtics sobre els quals cal tenir informació”, va apuntar Laia Izquierdo, membre de Molins en Transició. Per això el grup preveu convidar una persona perquè parli de l’ecofeminisme, moviment que connecta l’explotació del món natural amb l’opressió de les dones.

En la línia de la difusió, una altra de les activitats que el grup organitzarà és una xerrada a càrrec de membres del Banc d’Energia, una associació que promou l’estalvi i l’eficiència energètica beneficiant als qui estan en situació de vulnerabilitat.

Objectius assumibles

A l’hora de marcar-se objectius, el grup va emfatitzar la importància que Molins de Rei estigui preparat per assumir-los, per tal que no fracassin i això generi frustració en els ciutadans. Cando va comentar: “si no surt bé, costa tirar endavant i no perdre els ànims”. En aquest sentit, també és important la immediatesa i la factibilitat de les idees que s’impulsin. “Hem d’invertir el temps en coses en què creiem i que siguin realment útils”, va afegir Izquierdo.

Per tot això, Molins en Transició va considerar que la creació d’un grup de consum a Molins de Rei és una idea en la qual treballaran més endavant, ja que requereix un gran compromís per part de la gent. “És un projecte molt potent, però d’una envergadura força més gran. Cal que estiguem preparats per assumir-lo”, deia Cando. Prèviament el grup vol oferir alguna sessió relacionada amb la sobirania alimentària per informar els ciutadans sobre la iniciativa.

Totes aquestes idees no només les han d’impulsar els ciutadans, tot i que aquests han d’apoderar-se i ser conscients que el que fan té incidència. Un altre dels membres del grup, Jordi Pascual, comentava que hi ha coses que les poden fer “conjuntament, des d’estaments polítics i no només des de la ciutadania”. És per això que Molins en Transició té la intenció de col·laborar amb les entitats del municipi. El grup va plantejar sumar esforços amb el Cine Club Hal 2002, projectant documentals relacionats amb la sostenibilitat.

Després d’aquesta primera presentació, el grup va acordar convocar reunions obertes cada dues setmanes a partir del setembre i organitzar activitats periòdicament.

Recomanacions personalitzades