Nissan i crossover, història d’un èxit: líder del segment durant una dècada

Contingut patrocinat

El segment crossover ja suposa un terç del mercat espanyol. Un de cada tres vehicles que es venen a Espanya ja és un crossover. Fa deu anys, Nissan va crear aquest segment amb el Qashqai, i el segueix liderant ininterrompudament. Els nous Qashqai i X-Trail, disponibles a Otto Diesel, ofereixen noves característiques en seguretat i noves sensacions en confort i emoció.

Nissan X-Trail // Nissan

Nissan X-Trail // Nissan

Els crossovers ja representen, en el mercat espanyol, un terç del total de turismes venuts en els sis primers mesos de l’any. És a dir, un de cada tres vehicles que es venen a Espanya ja és un crossover. Fa 10 anys, hi havia 16 marques al mercat; avui en dia són 35 marques les que ja tenen un o diversos models del segment crossover.

En els últims deu anys, aquest segment ha experimentat una evolució molt important. Nissan té una llarga tradició en la fabricació d’aquest tipus de vehicles a Espanya i el concessionari Otto Diesel del polígon El Pla és un dels punts de venda on es poden adquirir. Fa deu anys, el segment, liderat per Nissan, representava una quota del 9,6 % al mercat espanyol, amb un volum de 155.044 unitats. L’any passat, amb un total de 351.102 unitats, va representar una quota del 30,6%, i en els primers sis mesos de l’any 2017 ja representa un 33%.

Nissan liderava el segment dels crossovers fa deu anys amb una quota del 12% i, avui dia, ocupa una quota del 14%, el que significa que Nissan ha crescut en aquests deu anys un 134 %, des de les 18.857 unitats matriculades l’any 2007 fins a les 44.143 unitats matriculades l’any 2016. Els productes sobre els quals Nissan ha recolzat aquest lideratge mantenen avui dia una presència al mercat formidable, comparada amb el mercat que tenien fa una dècada: X -Trail, Qashqai i Juke. Tant l’X-Trail com el Qashqai presenten ara novetats important.

El nou Nissan X-Trail: encara millor amb acabats d’alta qualitat

Aquest vehicle ha passat de matricular a Espanya un volum de poc més de 2.000 unitats el 2008 a registrar l’any passat un total de 6.490 unitats. En aquests primers sis mesos, el Nissan X-Trail manté una alça del 17,6% amb un volum total de 3.935 unitats, i lidera el segment dels crossovers grans.

Les millores es centren en un disseny exterior renovat, major elegància de l’habitacle, més practicitat per als propietaris i nova tecnologia innovadora. El nou X-Trail incorporarà, a partir de l’any que ve, capacitats de conducció autònoma gràcies a ProPILOT. Les millores reforcen la posició de l’X-Trail com el cotxe perfecte per a les aventures familiars, a la venda a partir del mes juliol de 2017.

Nou disseny exterior robust

Al centre d’aquestes novetats trobem l’última graella «V-motion», més ampla que l’anterior per a una aparença més impactant a la carretera i d’acord amb el disseny del para-xocs. Amb aquest nou disseny s’ha fet servir molt més el color de la carrosseria de l’X-Trail, mentre que el plàstic negre compta amb un nou i elegant acabat negre brillant.

Les millores han suposat un lleuger canvi en la longitud total del vehicle —un augment de 50 mm, que vol dir que ara hi ha una distància de 4.690 mm entre els para-xocs. No hi ha canvis pel que fa a l’amplada de l’X-Trail (1.830 mm), l’alçada (1.170 mm) o la distància entre eixos (2.705 mm). Els canvis exteriors no han afectat les millores aerodinàmiques del nou X-Trail, amb un coeficient de resistència de 0,32.

Nou interior Prèmium amb major refinament

La cabina del nou Nissan X-Trail presumeix d’un conjunt de millores que augmenten el ja existent sentiment d’alta qualitat. En entrar al cotxe, el nou i espectacular volant serà el primer que veurà el conductor. Ara el volant té forma de D, de manera que la base horitzontal facilita l’accés i la sortida del conductor, a més d’oferir un aspecte i una sensació més esportius.

El nucli central compacte del volant és més petit que abans i els tres radis són més estrets, fet que genera més espai, un 17% més gran, amb l’objectiu de millorar la visibilitat del panell d’instruments. Els controls de quatre posicions de la pantalla del tauler d’instruments (radi esquerre) i el control de creuer (radi dret) són nous i permeten al conductor un ús més intuïtiu, a més de reduir el temps de distracció.

Nova funcionalitat de mans lliures per a la porta del darrere

Els clients que carreguin bosses de la compra o vagin amb nens petits podran activar el mecanisme d’obertura automàtica passant el peu per sota de la part central del para-xocs posterior del vehicle.

El maleter del nou X-Trail és més gran que l’anterior. Gràcies al disseny millorat, la capacitat VDA passa de 550 litres a 565 litres en la versió de cinc places. L’espai total, amb tots els seients plegats, augmenta fins als 1.996 litres.

Nou sistema d’àudio BOSE Prèmium

El nou X-Trail compta amb un nou sistema de so amb vuit altaveus. Aquest sistema de la marca BOSE, que és el col·laborador de Nissan pel que fa a àudio per a vehicles, compta amb dos altaveus d’aguts de 25 mm a la base del parabrisa, un altaveu de greus de 165 mm a cada porta del davant, i un altaveu de mitjà abast de 130 mm a cada porta del darrere. Hi ha dos altaveus d’aguts de 115 mm instal·lats en una carcassa de disseny especial amb capacitat de 7,7 litres situada a l’espai de la roda de recanvi. Sota el seient de l’acompanyant hi ha un amplificador digital BOSE amb vuit canals d’equalització personalitzable i processament de senyal digital.

Noves tecnologies de Mobilitat Intel·ligent Nissan, que inclouen la conducció autònoma

El 2018 Nissan incorporarà ProPILOT en el nou X-Trail. Es tracta de la primera fase del procés de la marca per adoptar la conducció autònoma, aportant així als conductors més llibertat mitjançant l’automatització dels aspectes més mundans de la conducció. ProPILOT controlarà la direcció, l’acceleració i els frens quan circuli per carril únic en autopista, en situacions de trànsit congestionat i quan circuli a alta velocitat. Es basa en tres tecnologies: assistent de manteniment de carril (LKA), control de creuer intel·ligent (ICC) i pilot d’embussos (TJP). El sistema ProPILOT té un ús intuïtiu i s’activarà mitjançant un botó situat al volant de l’X-Trail. La informació apareixerà al panell d’instruments, entre els indicadors. Es facilitaran més detalls sobre ProPILOT quan s’acosti el seu llançament.

S’han incorporat a l’X-Trail les noves tecnologies de Mobilitat Intel·ligent Nissan. El sistema d’avís de trànsit del darrere, dissenyat per reduir el risc de col·lisions a baixa velocitat en sortir marxa enrere d’un aparcament, està ja disponible per primera vegada. Si el conductor intenta circular marxa enrere quan es detecta un vehicle que s’acosta, el sistema genera avisos visuals i sonors.

L’X-Trail incorpora el sistema anticol·lisió frontal intel·ligent des de 2014, encara que en el nou model aquest sistema inclou el detector de vianants. Aquesta tecnologia innovadora ajuda a reduir les col·lisions amb vianants mitjançant una combinació de radar davanter i una càmera. El nou X-Trail manté la seva puntuació de seguretat de cinc estrelles Euro NCAP aconseguida el 2014.

El nou Nissan Qashqai: un disseny, una tecnologia i un rendiment excepcionals

L'últim model del Nissan Qashqai // Nissan

L’últim model del Nissan Qashqai // Nissan

És el crossover original i el que ha donat lloc a un segment especial que han seguit al llarg d’aquests deu anys altres marques de vehicles. El Nissan Qashqai ha passat d’un volum de 9.274 l’any 2007 a un volum de 25.202 unitats l’any passat, el que significa un increment del 171 %, i lidera, a més, any rere any, el seu segment. Nissan Qashqai és líder en el segment crossover a Espanya amb un volum en el que portem d’any de 15.456 unitats i un increment del 23 %.

El crossover més venut a Europa i a Espanya augmenta la seva proposta de valor amb importants millores d’alta qualitat. Tecnologia de conducció autònoma ProPILOT per a una major llibertat de conducció. El sistema anticol·lisió frontal intel·ligent amb detecció de vianants és només una de les tecnologies de Mobilitat Intel·ligent Nissan incorporades al model que surt a la venda el juliol de 2017.

Les millores se centren en quatre àrees: un nou disseny exterior contemporani, majors nivells de qualitat interior, millor rendiment de conducció i la inclusió de noves tecnologies de Mobilitat Intel·ligent Nissan per oferir majors nivells de confort, seguretat i confiança al client.

Les millores interiors augmenten l’atractiu d’alta qualitat del nou Qashqai

L’efecte de les millores d’alta qualitat del Nissan Qashqai resulta encara més evident a l’habitacle. Aquestes millores es tradueixen en una major qualitat percebuda i elegància, un interior més orientat al conductor i una millor sensació de control total.

En entrar al cotxe, el nou i espectacular volant serà el primer que veurà el conductor. És el mateix disseny que a la resta de nous models Nissan a tot el món, com el nou Micra i el nou X-Trail, i s’inclou de sèrie en tota la gamma Qashqai.

Nous seients d’alta qualitat per a un millor confort

Els seients davanters han estat totalment redissenyats. En el nou model, els seients davanters tenen estil monoforma, amb una base i respatller allargats per obtenir un suport addicional. Compten amb respatller més alt i vores superiors arrodonides, la qual cosa genera més espai a l’habitacle, una sensació més envoltant per a l’ocupant i una millor visibilitat per als passatgers del darrere.

Nou sistema de so BOSE Prèmium

El Qashqai reflecteix les peticions dels clients, que demanaven una opció d’àudio superior, i en el nou model està disponible amb un nou sistema de vuit altaveus (com a opció en els acabats Tekna i Tekna +). Aquest sistema de la marca BOSE, que és el col·laborador de Nissan pel que fa a àudio per a vehicles, compta amb dos altaveus d’aguts de 25 mm a la base del parabrisa, un altaveu de greus de 165 mm a cada porta del davant, i un altaveu de mitjà abast de 130 mm a cada porta del darrere. Hi ha dos altaveus d’aguts de 115 mm instal·lats en una carcassa de disseny especial amb capacitat de 7,7 litres situada a l’espai del maleter habilitat per a la roda de recanvi. Sota el seient de l’acompanyant hi ha un amplificador digital BOSE amb vuit canals d’equalització personalitzable i processament de senyal digital.

El resultat és el sistema de so més complet mai integrat en un vehicle Nissan a Europa. Genera un espectre sonor més ampli per a una experiència auditiva més envoltant, gràcies a la seva claredat acústica i la seva mínima distorsió a volum elevat.

Millores exteriors per aconseguir un disseny més contemporani

Les millores més importants del Nissan Qashqai s’han produït a l’exterior. El Qashqai té un nou aspecte més contemporani —un estil que Nissan anomena «Dinamisme Prèmium»— i les millores s’aprecien des de qualsevol angle. El frontal del Qashqai s’ha renovat completament i inclou un nou para-xocs davanter integrat de sèrie. Les preses d’aire al dos costats ajuden a refrigerar el motor. A la meitat inferior del para‑xocs, els dos embellidors horitzontals són tota una novetat.

L’element central del frontal redissenyat del Qashqai és l’última versió de l’emblemàtica graella «V-Motion» de Nissan, que emmarca el nou distintiu de Nissan. Hi ha dues versions del distintiu. A partir del model N-Connecta, té un acabat totalment pla; això es deu al fet que el radar millorat que forma part del sistema anticol·lisió frontal intel·ligent del Qashqai està situat darrere. L’acabat pla permet que les ones de radar el travessin sense obstacles. En models anteriors, el radar estava situat en una posició inferior de la graella, més cap al lateral. Els models sense sistema anticol·lisió frontal intel·ligent incorporen una segona versió del distintiu que té un disseny més tradicional.

Encara que sigui gairebé imperceptible a causa de la innovadora enginyeria Nissan, el contorn cromat de la graella alberga la càmera davantera que capta part de la imatge de la innovadora càmera intel·ligent de visió 360º del cotxe. Anteriorment estava integrada en el distintiu Nissan. El capó ha estat redissenyat amb una vora en línia recta, en lloc d’una sola corba que va de costat a costat.

Les modificacions del Qashqai han augmentat de 17 mm la seva longitud total, amb la qual cosa passa de 4.377 a 4.394 mm. L’amplada (1.806 mm) i l’alçada (1.595 mm) no han canviat.

Una conducció encara més segura

Pel que fa al confort de la conducció, la prioritat era aconseguir un moviment de la carrosseria més tranquil i millorar l’absorció d’impactes. Aquest segon element es va aconseguir redissenyant els amortidors, reduint el recorregut de les molles i modificant els components de goma. La rigidesa de la barra antibolcada és més gran per mantenir el rendiment de la conducció. També s’ha reduït el moviment de la carrosseria quan el vehicle passa per sots, gràcies a les modificacions realitzades al sistema de control actiu de la calçada. Amb l’objectiu de millorar la conducció, l’equip d’enginyeria ha aconseguit aportar-hi una sensació més segura i n’ha millorat la direcció en corbes. Aquesta millora s’ha aconseguit gràcies a un nou eix de direcció més gruixut i als canvis realitzats en la sensibilitat de la direcció. Pel que fa al sistema de direcció, una nova tecnologia anomenada «control actiu de recuperació» permet que el volant torni a la posició central de manera més natural, a més de millorar la precisió durant la conducció. El conjunt del nou volant compta amb un nou amortidor dinàmic que evita que les vibracions arribin a les mans del conductor.

Reducció de sorolls i vibracions per a una millor experiència del client

Els nivells de soroll i vibracions del nou Qashqai han experimentat importants millores. S’ha afegit més material aïllant i de major qualitat a l’interior de les portes davanteres i darrere dels passos de roda del darrere. S’ha integrat un aïllament addicional al voltant de les portes davanteres, mentre que el vidre de les portes posteriors és més gruixut (ha passat de 3,15 mm a 3,85 mm) per tal de millorar l’experiència dels ocupants del darrere. El resultat és la reducció del soroll de la carretera i del vent a l’habitacle de tots els models Qashqai. Un habitacle més tranquil genera una sensació de major qualitat i menors nivells de fatiga per als clients.

El rendiment aerodinàmic sempre ha suposat un element important del Qashqai i contribueix al baix cost d’ús per als conductors. Fins i tot després de tants canvis de disseny a l’exterior, el nou model manté el seu coeficient de resistència de 0,32, que és un dels millors de la seva classe. Aquest coeficient s’aconsegueix gràcies a la nova tecnologia de «generador de vòrtex» instal·lada sota el para-xocs davanter del cotxe. Aquestes petites seccions elevades que sobresurten de la superfície llisa del para-xocs solen usar-se només en la indústria aeroespacial i ajuden a trencar el flux d’aire que passa per sota del cotxe. Aquesta funció ajuda a reduir la resistència, i millora el nivell de soroll del vent. Nissan creu que es tracta d’una innovació en l’aerodinàmica automobilística i ja s’ha presentat una sol·licitud de patent.

Noves tecnologies de Mobilitat Intel·ligent Nissan, que inclouen la conducció autònoma

Des del seu llançament el 2007, el Qashqai ha estat l’eina utilitzada per Nissan per fer realitat el seu desig de democratitzar aquesta tecnologia. Amb el llançament del nou Qashqai, aquest compromís amb els clients és encara més gran.

Durant la primera meitat de 2018 Nissan incorporarà el sistema ProPILOT al nou Qashqai. Es tracta de la primera fase del procés de la marca per adoptar la conducció autònoma, aportant així als conductors més llibertat mitjançant l’automatització, si ho desitgen, dels aspectes més mundans de la conducció. ProPILOT controlarà la direcció, l’acceleració i els frens quan circuli per carril únic en autopista, en situacions de trànsit congestionat, i quan circuli a alta velocitat. Es basa en tres tecnologies: assistent de manteniment de carril (LKA), control de creuer intel·ligent (ICC) i pilot d’embussos (TJP). El sistema ProPILOT té un ús intuïtiu i s’activarà mitjançant un botó situat al volant del Qashqai. La informació apareixerà al panell d’instruments, entre els indicadors.

S’han incorporat al Qashqai les noves tecnologies de Mobilitat Intel·ligent Nissan. El sistema d’avís de trànsit del darrere, dissenyat per reduir el risc de col·lisions a baixa velocitat en sortir marxa enrere d’un aparcament, està ja disponible per primera vegada. Si el conductor intenta circular marxa enrere quan es detecta un vehicle que s’acosta, el sistema genera avisos visuals i sonors.

El Qashqai incorpora el sistema anticol·lisió frontal intel·ligent des de 2014, encara que en el nou model aquest sistema inclou el detector de vianants. Aquesta tecnologia innovadora ajuda a evitar o mitigar les col·lisions amb vianants mitjançant una combinació de radar davanter i una càmera. El control d’angle mort es basa en les dades de radar en lloc d’imatges de càmera, el que significa que funciona amb un espectre més ampli i una precisió de detecció millorada.

El Qashqai segueix incloent l’identificador de senyals de trànsit, el detector de fatiga intel·ligent, l’assistent intel·ligent a l’aparcament, la càmera intel·ligent de visió 360º i l’alerta de canvi de carril involuntari. S’han incorporat mòduls de control de nova generació en moltes de les tecnologies del cotxe per millorar el seu rendiment.

La tecnologia anomenada assistent de bloqueig (SSA) és una novetat del Qashqai i complementa el sistema d’assistència a l’arrencada en pendent (HSA) en els models amb transmissió manual. El sistema SSA manté el cotxe estàtic fins a tres minuts i després s’activa automàticament el fre de mà. El sistema SSA funciona tant en pendent com en superfície plana, fet que permet al conductor treure el peu del fre. Aquesta prestació millora la seguretat, augmenta la confiança del conductor i redueix la fatiga. Un pilot verd situat al panell d’instruments indica l’activació del sistema. El nou Qashqai manté la seva puntuació de seguretat de cinc estrelles Euro NCAP aconseguida el 2014.

 

Recomanacions personalitzades