Una caravana crema a la Rierada després d’una actuació policial contra un assentament irregular

La nit després que la Guàrdia Urbana demanés que marxessin als ocupants d’una caravana situada en un assentament irregular, el vehicle ha aparegut en flames al mig d’un camp. Els veïns i l’ADF feia mesos que es queixaven de la situació.

Algú ha mogut la caravana al mig d'un camp abans de l'incendi // ADF Puigmadrona-Olorda

Algú ha mogut la caravana al mig d’un camp abans de l’incendi // ADF Puigmadrona-Olorda

Una caravana en flames al bell mig del camp en plena nit. Això és el que es va trobar una veïna de la urbanització de la Rierada de Molins de Rei, alertada al veure una resplendor al mig de la nit. La caravana no era allà el dia abans: algú la va moure d’on era abans que s’incendiés. Per tant, tot apunta que ha estat un incendi provocat.

Segons els veïns, abans la caravana estava en un assentament irregular al costat de l’antiga masia de Can Campreciós, que porta temps ocupada. Des de fa mig any aproximadament, denuncien que a l’ocupació de la casa s’hi van sumar diverses persones amb tendes de campanya, objectes i mobles diversos i també la caravana en qüestió.

L’Associació de Veïns i l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) “feia temps que ho denunciaven”, assegura Pere Royo, membre de les dues entitats, a Viu Molins de Rei. Dilluns a la tarda, en el que segons l’Ajuntament era un control d’ofici, la Guàrdia Urbana va trobar quatre persones dins una caravana “que no era seva”, indiquen fonts municipals.

Els agents els van identificar i els van convidar a marxar, avisant que si no ho feien la brigada municipal s’emportaria tots els objectes. Poques hores després, a les 2:30 de la nit, la caravana apareixia en flames al mig del camp. Les persones que ocupaven l’assentament havien marxat. Hi ha veïns que diuen haver vist el gos del propietari de la caravana aquella nit i sospiten que l’incendi podria ser una represàlia per l’actuació policial.

La caravana estava dins un assentament irregular, amb tendes de campanya i objectes diversos // ADF Puigmadrona-Olorda

La caravana estava dins un assentament irregular, amb tendes de campanya i objectes diversos // ADF Puigmadrona-Olorda

Podria haver causat un gran incendi

El foc només va afectar la caravana de miracle: “Si això hagués passat d’aquí a un mes, l’incendi hauria pogut arribar fins més enllà del peatge dels túnels de Vallvidrera, fins a 150-180 hectàrees”, adverteix Royo, de l’ADF Puigmadrona-Olorda. Al ser de nit, l’extinció s’hauria complicat molt més i hauria pogut afectar les zones d’alt interès protegides del Parc Natural de Collserola que envolten la urbanització de la Rierada. No ha estat així gràcies a que encara hi ha humitat i l’herba està tendra.

Royo també lamenta que s’hagi trigat tant en donar resposta. “Feia temps que denunciàvem que la situació suposava un risc d’incendi”. Aquest vindria tant per les deixalles que hi havia com també per les fogueres que feien a les nits. No és, però, l’únic cas: “les ocupacions als barris de muntanya són un problema endèmic i a l’Ajuntament li costa prendre mesures més dràstiques”, diu Royo. En una operació conjunta que va fer l’ADF amb Endesa, van fer 28 talls de llum a persones que tenien la llum punxada només a Vallpineda en un matí.

Recomanacions personalitzades