Unes jornades amb sirians i molinencs que han fet de voluntaris per als refugiats recapten 1.600€

Un refugiat sirià que ha creat l’ONG Refugee 4 Refugees explica a Molins de Rei la seva experiència juntament amb molinencs que han fet de voluntaris a Grècia, Sèrbia i Turquia. Els actes benèfics a la plaça de la Creu han aconseguit 1.600€ per a aquesta ONG.

Refugiats sirians i molinencs que han fet de voluntaris van explicar les seves experiències // Mercè Sellés

Refugiats sirians i molinencs que han fet de voluntaris van explicar les seves experiències // Mercè Sellés

De viure en la pròpia pell l’experiència de ser refugiat a treballar per evitar que altres tornin a passar el que ell ha viscut. Aquest ha estat el pas que va fer Omar Alshakal, un jove sirià de 24 anys que ha creat l’ONG Refugee 4 Refugees (Refugiat per a refugiats), per ajudar les persones que arriben a les illes gregues i les que encara són a Síria.

1.600€ aniran a parar a la seva ONG provinents de Molins de Rei. Es van recollir al llarg del dissabte 3 de juny, en una jornada en benefici d’aquesta plataforma celebrada a la plaça de la Creu. L’objectiu no només va ser recaptar diners per al projecte, sinó també “donar a conèixer la situació en què es troben els refugiats que han pogut sortir de Síria”, expliquen els organitzadors a Viu Molins de Rei.

El plat fort de la jornada va ser poder escoltar diverses experiències en primera persona: tant del mateix Omar Alshakal, com de Feras Al-Malat -un refugiat sirià que porta un temps a Catalunya- i també de persones de Molins de Rei que han anat a Grècia, Sèrbia i Turquia a col·laborar amb diferents ONG que donen suport als refugiats.

Camí de tornada a Grècia

Alshakal va fer una xerrada on va explicar el recorregut que l’ha portat fins a aquí. Quan era a Síria, el van ferir a la cama mentre estava fent tasques de salvament durant la guerra. Va sortir del país, primer cap al Líban, després cap a Turquia i finalment va aconseguir arribar a una illa grega nedant durant 14 hores.

Un cop va obtenir la condició de refugiat, va poder anar de Grècia a Alemanya, on hi tenia un germà. Va estar-s’hi un any i allà es va acabar de curar la ferida a la cama. Va ser llavors quan va prendre la decisió de fer el trajecte invers i tornar cap a Lesbos (Grècia). Després d’onze mesos fent de voluntari, va crear l’ONG Refugee 4 Refugees. El seu objectiu és fer arribar roba i medicaments a Síria i atendre les persones que arriben a Lesbos fent salvament i primers auxilis.

L’organització tindrà més fons per funcionar gràcies als 1.600€ recaptats durant la jornada a Molins de Rei. Es va fer una tómbola on se sortejaven regals donats per nombrosos comerços locals i algunes persones individuals, que va exhaurir existències a mitja tarda. També es van recaptar diners amb el dinar solidari, en col·laboració amb la Paca, cooperativa de consum ecològic.

La conscienciació va arribar també als nens. Es va fer una gimcana que, amb el títol “Diari d’una fugida”, a través d’un conte feia que els participants anessin experimentant l’experiència d’uns infants que perden la casa per un bombardeig i han d’emprendre el camí cap a un altre país. També es va fer un mural sobre el drama del Mediterrani.

A la tarda, la jornada va adquirir un to més festiu amb una ‘carajillada’ amb cantautor i un concert de Redbruts i Efektoletxuga. Tot plegat es va allargar fins les 10 de la nit. Segons els organitzadors, durant tot el dia hi van passar més de 200 persones.

 

Recomanacions personalitzades