Propietaris de gossos es queixen de l’ús de sofre als carrers de Molins de Rei

Presenten instàncies a l’Ajuntament, porten el cas al Síndic de Greuges i comencen una campanya a través de les xarxes socials. El consistori està elaborant un cens i no descarta sancionar les persones que utilitzen aquest mètode. 

Imatge d’una de les campanyes Dog Molins // Dog Molins

No resulta complicat trobar a Molins de Rei carrers amb sofre sobre les voreres. És un mètode, no efectiu i perillós, per evitar que els animals facin les seves necessitats en un punt concret. Normalment es fa servir per a evitar miccions a les façanes. Davant d’això, diversos propietaris de gossos englobats a l’entitat Dog Molins s’han queixat a l’Ajuntament de forma reiterada. Ho fan ara fa “gairebé dos anys”, segons expliquen.

“El sofre és una substància perillosa que pot afectar a la salut quan és inhalat, ingerit i/o per contacte amb la pell. Els efectes de l’exposició poden incloure ulceració de la pell, conjuntivitis, inflamació de la mucosa nasal, falta de respiració, asma i traqueobronquitis. A més, es tracta d’un sòlid altament inflamable”, asseguren des de Dog Molins.

També recorden que al capítol VI de l’article 108 de l’ordenança de convivència ciutadana de Molins de Rei s’assegura que “està prohibit tirar o abandonar en espais públics qualsevol tipus d’objecte o producte”. Aquesta llei dicta que això és una falta lleu o, si és en gran mesura, una falta molt greu. “S’especifica també que no poden utilitzar-se productes de neteja que no estiguin homologats o que suposin efectes nocius per al medi ambient o les persones”, afegeixen. En resum: l’ús del sofre és il·legal.

En aquest context, han elevat queixes a l’Ajuntament de Molins de Rei. Busquen solucions per activa i per passiva però, de moment, no arriben. Reconeixen que el consistori els escolta però reclamen accions per evitar el problema. I el problema, ara per ara, segueix vigent.

Per això van decidir portar el tema al Síndic de Greuges. Després d’estudiar el cas, Rafael Ribó els va contestar a data del 21 de maig de l’any passat: “L’Ajuntament m’ha fet saber que per Decret d’Alcaldia núm. 476 de 16 de març de 2016, s’havia constituït una ponència tècnica per la modificació de la vigent ordenança de convivència vilatana i un dels temes que es volia tractar era la possible incorporació d’un article que regulés l’ús de sofre a la via pública per part dels vilatans i vilatanes que l’utilitzen com a repel·lent de miccions de gossos en les façanes”. Per això Ribó va decidir tancar el cas en aquell moment.

Però des de Dog Molins han tornat a portar el el conflicte al Síndic perquè des de llavors no han vist “cap campanya ni voluntat” per part de l’Ajuntament de Molins de Rei. El Síndic els ha contestat que es tornarà a posar en contacte amb el consistori per estudiar el cas. “Ara estem esperant”, assegura un portaveu d’aquesta entitat. Com a última opció, Dog Molins valora l’opció de “denunciar l’Ajuntament per no complir la llei de convivència ciutadana i per posar en perill la salut pública”, adverteixen.

L’Ajuntament elabora un cens i no descarta sancions

L’Ajuntament assegura que l’efectivitat del sofre per evitar que els animals facin les seves necessitats és una “creença popular” sense base científica. A més, afegeix que el seu ús pot comportar “problemes a animals i persones”. “És inflamable i nociu”, sentencien, donant la raó als propietaris de gossos.

Fonts municipals reiteren que és “il·legal” utilitzar-ho. De moment, les accions que el govern municipal format per CDC i PSC estan prenent per evitar la seva utilització es redueixen a la realització d’un “cens d’aquests tipus de pràctiques”, segons expliquen aquestes mateixes fons.

Ara bé, en un futur i “abans de sancionar”, es farà una “campanya de sensibilització” per informar als propietaris que no poden fer ús del sofre amb aquestes finalitats. “Després poden arribar sancions”, asseguren des de l’Ajuntament de Molins de Rei, que no ha facilitat el calendari d’aquestes actuacions.

Recomanacions personalitzades