Molins Acull ensenya el vincle de la venda d’armes espanyoles amb l’arribada de refugiats

Una xerrada del Centre Delàs d’Estudis per la Pau organitzada juntament amb Molins Acull i el Mallolis ha mostrat la responsabilitat d’Espanya en la guerra de Síria, compartida amb els països occidentals, per la venda de les armes utilitzades al conflicte. 

La xerrada va reunir més de vint persones a la plaça de la Creu // Jordi Julià

La xerrada va reunir més de vint persones a la plaça de la Creu // Jordi Julià

“En els darrers cinc anys ha augmentat el número de conflictes a tot el món. En paral·lel, hi ha hagut un augment de refugiats i desplaçats”. Aquest vincle, apuntat per Pere Ortega, investigador del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, pot semblar obvi, però serveix per explicar moltes coses. També la crisi dels refugiats. En xifres: dels 60 milions de refugiats a tot el món el 2014, es va passar a 65 milions el 2015. Encara no hi ha dades del 2016, però tot apunta que seran encara més.

Ortega va explicar, en una xerrada organitzada dissabte passat pel mateix centre Delàs juntament amb Molins Acull i el CSOA Mallolis, com això acaba traslladant-se a la guerra de Síria, que “malgrat és una guerra civil, té moltes complicitats internacionals”. Aquestes es deuen, bàsicament, al subministrament d’armes per part d’altres països als diferents bàndols. I tot i que Espanya no hi intervé directament, és molt probable que hi hagi armes espanyoles utilitzades en aquesta guerra que ha provocat la crisi dels refugiats.

La xerrada va reunir a 25 persones a la plaça de la Creu, i va servir per “carregar les piles” a Molins Acull. segons va dir Antònia Castellana, membre de la plataforma, que va admetre: “ens estem exhaurint d’iniciatives i el cansament es nota”. Malgrat tot, va indicar que serà el preludi d’un mes de juny amb moltes activitats en favor dels refugiats i per la convivència: el pa amb oli solidari (en favor de Proactiva Open Arms), una jornada amb voluntaris molinencs als camps de refugiats  i unes Jornades contra el Racisme  per recaptar fons per una de les persones multades per la llei mordassa.

Pere Ortega, del Centre Delàs d'Estudis per la Pau, va explicar les conseqüències del militarisme // Jordi Julià

Pere Ortega, del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, va explicar les conseqüències del militarisme // Jordi Julià

Responsabilitat indirecta

“Espanya és el tercer país amb més armes venudes al món en el període 2003-2014”, va explicar Ortega a Viu Molins de Rei. L’import de la venda va ser de 17.891 milions d’euros acumulats al llarg d’aquests 10 anys. Però, al mateix ritme que han crescut les guerres al món, també ho ha fet la venda d’armes, fins al punt que només durant el 2016 l’import va ser de 4.000 milions d’euros en un sol any. D’aquestes vendes, un 25% va ser a països de l’Orient Mitjà, com l’Aràbia Saudita, Turquia, Egipte, Qatar i els Emirats Àrabs.

I aquí entra en joc Síria. “És més que probable que armes espanyoles siguin usades per rebels”, va dir Ortega, recordant que Aràbia Saudita i Turquia subministren armes als rebels sirians, i al mateix temps són països compradors d’armes espanyoles. Així doncs, els països europeus alimenten amb la venda d’armes el conflicte que ha provocat la fugida dels habitants del país, però després “els tanquem la porta”.

L’investigador i president del Centre Delàs també va matisar l’impacte que han tingut els refugiats a Europa. Segons explica, la guerra ha provocat el desplaçament d’11,5 milions de persones, però la majoria (7 milions) han estat desplaçaments a l’interior de Síria. La resta han anat a països del voltant, així que “els que truquen a la frontera d’Europa són una minoria”. A més, els desplaçats “estan esperant que acabi la guerra per tornar a casa seva”.

La solució primera seria deixar de vendre armes i així “treure’s la responsabilitat moral” i alhora evitar el “risc de rebre atacs jihadistes perquè puguin considerar Espanya un aliat dels rebels”, va afirmar Ortega a aquest diari. Però en segon terme, aturar el conflicte amb acords de pau, i pagant els països occidentals per la seva part de responsabilitat en el conflicte. Tot i això, el futur no és encoratjador: “Trump ha augmentat la despesa militar un 9,6%, la qual cosa farà arrossegar tota la resta de països a fer el mateix”, va lamentar per tancar la xerrada.

Recomanacions personalitzades