Els veïns del Carrer Sant Sebastià i adjacents, voldriem ser escoltats

Imatge del carrer Sant Sebastià // Arxiu – J.P

Com a resposta a les manifestacions i publicacions fetes per diversos grups en els darrers mesos i més concretament en resposta a la moció presentada per diversos grups en el darrer ple del mes de Març, els veïns i veïnes del carrer Sant Sebastià i adjacents volem explicar de nou la nostra posició davant l’anunci, rebut mesos enrere, de l’apertura d’un centre de culte en els baixos del número 3 de l’esmentat carrer.

En primer lloc, i com hem manifestat en diverses ocasions, volem deixar constància que el nostre veïnat no s’oposa a que la Comunitat Islàmica de Molins de Rei disposi d’un espai propi on desenvolupar aquelles activitats que considerin. Com a membres d’una mateixa societat, defensem els mateixos drets i deures per a tothom. Així doncs, no acceptem que des de diferents partits polítics, mitjans de comunicació i d’altres associacions s’afirmi que pensem quelcom contrari o s’etiqueti la nostra protesta com a “brots xenòfobs”. No som racistes ni xenòfobs.

El motius pel quals, el conjunt de les 24 comunitats de veïns que han presentat al·legacions al projecte així com les més de 1.500 persones que les han signat, ens oposem a aquesta obertura són:

  • pensem que el local estriat no és el lloc adequat per ubicar ni un centre de culte ni cap tipus d’activitat o comerç que suposi una afluència de 80 persones (xifra prevista en les hores de major activitat)
  • les dimensions del local únicament permeten l’activitat de culte, per tant no permet exercir la resta d’activitats culturals que la Comunitat Islàmica actualment porten a terme i continuaran requerint altres espais com els espais del Punt Jove per a continuar exercint-les.
  • les molèsties i sorolls que genera l’acumulació de moltes persones en un carrer curt i estret amb voreres de poc més d’un metre i per on també circulen força vehicles.
  • la poca disponibilitat d’aparcament en la zona que en els propers anys es veurà reduïda pel nou pla d’adequació de les Avingudes Barcelona, Avinguda València i Les Guardioles
  • el malestar que les circumstàncies anteriors generarà a la zona i que donarà lloc a conflictes entre els veïns del barri

La ubicació del centre de culte de la Comunitat Islàmica de Molins de Rei és una qüestió que no s’ha tractat correctament des que es va iniciar al voltant de 2009, durant el mandat de l’Ivan Arcas (ICV) i Victor Puntes (ERC), amb els intents d’apertura en els barris del Canal, carrer Facina de la Creu i la Riera Bonet que no van fructificar. Durant els successius mandats d’aquest Ajuntament s’ha ignorat aquesta qüestió que ja s’hauria d’haver resolt fa anys. És el fet  de no haver-ho resolt adequadament en aquell moment, que ens ha portat fins a la situació actual.

Remarcar que els partits polítics que ara ens acusen, oberta o indirectament, de racistes per protestar per l’apertura del centre de culte al carrer Sant Sebastià, son els mateixos que van validar el blindatge en certes zones del poble (centre y granja)  per a la instal·lació de centres de culte.

Ens sentim ignorats i maltractats per tots els grups polítics que conformen aquest Ajuntament, que ens han ignorat durant aquests mesos sense intentar parlar amb nosaltres per conèixer de primera mà la situació en que ens trobem així com els nostres arguments per a fer un judici objectiu de la situació. Han preferit recórrer a fonts d’informació tendencioses de segona o tercera mà i emetre judicis sense cap mena de fonament. De la mateixa manera mitjans com Viu Molins i Molins TV han donat informació equivocada i sense contrastar respecte aquesta qüestió, afavorint opinions tendencioses i partidistes de certs grups. Els únics interlocutors que hem tingut en les reunions que hem mantingut en tot aquest temps han estat l’Alcalde i tinent d’alcalde.

Des d’alcaldia s’ha treballat en aquests darrers mesos per trobar un nou emplaçament pel centre de culte i s’han presentat diverses alternatives: totes dins de la vila i en locals sense veïns a sobre o costat, sense que cap d’elles hagi estat considerada per part de la comunitat islàmica.

Respecte a la moció presentada en el darrer ple de l’Ajuntament del dia 30 de Març on se’ns acusa de racisme, intolerància i atac als drets humans, atemptant  l’honorabilitat i dignitat dels veïns del carrer Sant Sebastià, volem exposar el següent:

  1. És fals que el rebuig de la ubicació del centre de culte sigui per motius de religió o de procedència cultural: al nostre barri conviuen sense problemes des de fa més de 40 anys tant famílies nascudes a Molins com famílies vingudes d’altres ciutats o països sense que mai s’hagi produït cap conflicte, ni tan sols en aquests darrers mesos. És vol fer passar per racisme una oposició legítima per part dels veïns .
  2. En relació a les manifestacions veïnals del mes de setembre de 2016, és fals que en el decurs de la primera hi hagés agressions a cap dona, home o criatura o es trenqués cap càmera com es va publicar, sense fonament, en el digital Viu Molins. En tot moment es va tractar d’una mobilització pacífica de veïns en protesta a l’actuació de l’Ajuntament, en el decurs de la qual vam ser increpats durament per un grup de persones que ens van acusar de racistes i xenòfobs sense ni tant sols conèixer el motiu real de la nostra protesta.
  3. És fals que en ambdues manifestacions tinguessin matisos o consignes racistes per part dels participants. Tampoc es va atemptar els drets humans de cap persona, en tot cas es va atemptar contra el dret a la protesta pacifica dels veïns.
  4. Es fals que després de les dues manifestacions cap participant de la mateixa es personés al centre social Mallols a proferir amenaces. En tot cas, vam ser els participants que vam ser amenaçats fins el punt que en la segona manifestació el cos d’antiavalots dels mossos va haver de personar-se per garantir la nostra integritat física i llibertat d’expressió.

Finalment volem manifestar que en el context crisi humanitària, intolerància, crispació en el que ens trobem actualment, el comportament de certs individus que pretenen obtenir rendiment personal o polític a base de crear conflicte entre veïns amb difamacions i manca de diàleg o mediació amb totes les parts, no ajuda a mantenir la bona convivència que fins ara hem mantingut en aquesta vila i, més concretament, en el nostre barri. Les 1.500 persones que donem suport a les al·legacions presentades sentim que els nostres drets i les nostres inquietuds son ignorades i menyspreades.

José Enrique Simón

Gemma Herrero

Anna Arriola

En representació dels veïns i veïnes del carrer Sant Sebastià i carrers adjacents.

Recomanacions personalitzades