Iceta vincula el federalisme amb la Federació Obrera de Molins de Rei

El líder del PSC ha defensat la seva aposta per una reforma federal de la Constitució a Molins de Rei. Considera que el mateix esperit de l’emblemàtic edifici fet pels sindicats obrers mou el federalisme.

Xavi Paz, del PSC Molins de Rei, va acompanyar al líder socialista Miquel Iceta // Jordi Julià

Xavi Paz, del PSC Molins de Rei, va acompanyar al líder socialista Miquel Iceta // Jordi Julià

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, creu que la Federació Obrera i el federalisme tenen el mateix origen. En una xerrada en el propi edifici, el socialista va recordar que aquesta construcció és “un símbol de la unió de diversos sindicats”. I, al mateix temps, “el federalisme va unit al moviment obrer”. Va recordar, com a mostra, l’estructura confederal dels mateixos sindicats, i el símbol de les mans que s’encaixen d’UGT.

A més, va recordar la consigna de l’Associació Internacional de Treballadors: “uniu-vos, i no dividiu-vos”. És aquest l’esperit que defensa pensant en la relació entre Catalunya i Espanya, plasmat en el llibre “La Tercera Vía. Puentes para el acuerdo” (Los libros de la Catarata), motiu pel qual va visitar Molins de Rei dilluns passat.

El portaveu del partit a Molins de Rei, Xavi Paz, va ampliar aquesta idea: “La Federació Obrera la van construir uns obrers que es van unir per tenir més força”, va explicar, afirmant que és el mateix que diu el llibre: que “des de la unió i l’entesa es poden aconseguir més resultats”.

Després de visitar les entitats del barri del Canal de Molins de Rei, Miquel Iceta va trobar-se amb una seixantena de persones que van omplir la sala de formació de la Federació Obrera. Entre elles, Carme Figueras, de qui Iceta va recordar precisament que “quan era Diputada al Congrés va donar l’impuls final per recuperar l’edifici”.

Una seixantena de persones van omplir l'aula de formació de la Federació Obrera // Jordi Julià

Una seixantena de persones van omplir l’aula de formació de la Federació Obrera // Jordi Julià

Dos referèndums però no sobre la independència

El màxim responsable del PSC va reivindicar la vinculació del PSOE amb Catalunya, recordant que si fa 138 anys van constituir-se a Madrid, un any després van fer un congrés a Barcelona. “Hi ha gent interessada que ha venut el PSOE com una cosa imposada. Però aquest congrés es va fer a Barcelona perquè hi havia gent obrera”, va dir, recordant com el moviment obrer es va anar estenent per totes les poblacions per on s’anaven obrint línies de tren, començant per Mataró.

Explicant, un cop més, la seva aposta pel federalisme, Iceta va fer una aposta per convocar referèndums, tot i que no els que es porta plantejant des de fa més de cinc anys sobre la independència. “Volem fer dos referèndums: un per canviar la Constitució i un per canviar l’Estatut”, va afirmar. Una idea abraçada pel líder local, Xavi Paz: “Davant la confrontació i el debat polític de baix nivell, Iceta fa una proposta que no va contra ningú i que haurem d’acabar votant”, va elogiar-lo el molinenc.

El gran valor de la proposta, segons Iceta, és sortir de la situació d’“empat” que provoca el plantejament de la independència. “No pots desfer un empat amb una sola pròrroga”, va dir, abans d’insinuar que el referèndum independentista hauria de tenir el 66% de vots a favor per ser vàlid. “Les grans decisions s’han de fer per dos terços, no té sentit que per la independència sigui la meitat més 1”, va dir, fent referència precisament a la llei electoral, que necessita aquesta majoria qualificada per aprovar-se i encara no s’ha acabat aprovant per falta de consens polític.

Recomanacions personalitzades