El govern acusa l’oposició de no presentar-se a les reunions

L’Ajuntament respon a les acusacions de l’oposició d’amagar un augment de tarifes de l’aigua dient que els mateixos partits no han assistit a “les reunions convocades a tal efecte”.

Tots els grups polítics, amb el govern al fons i l’oposició als laterals, en un ple municipal // Arxiu — Jose Polo

Després que tots els partits polítics que no estan al govern fessin pinya per denunciar que la sociovergència no els havia informat d’un increment de les tarifes de l’aigua –que no s’ha produït perquè l’Àrea Metropolitana ho ha rebutjat– l’Ajuntament ha respost que són ells els que no han anat a les reunions.

“Els Grups polítics de l’oposició estan en tot el seu dret de manifestar-se en els temes que els semblin oportuns, però tampoc s’entén que critiquin una presumpta manca d’informació i debat i no assisteixin a les reunions convocades a tal efecte”, diu el govern de CDC i PSC a través d’un comunicat enviat per l’Ajuntament.

Al document no es detalla quines són aquestes reunions a les quals no han assistit, però sí que es fa esment en un altre punt del text a una reunió en concret: una en la qual “el govern volia plantejar a l’oposició la possibilitat de canviar les tarifes per taxes”. És a dir, canviar la denominació de les tarifes de l’aigua perquè no haguessin de ser aprovades pel ple de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Actualment les tarifes s’han d’aprovar a l’ens metropolità a partir de la proposta que es negocia entre l’Ajuntament i l’empresa concessionària (Aqualia). El govern diu que aquest escenari “dóna poc marge d’actuació a l’Ajuntament” i que per això volia plantejar aquest canvi de tarifes per taxes. “Això permetria negociar i debatre els preus de l’aigua en el ple de l’Ajuntament, i no a l’AMB”, afirma l’Ajuntament, que tot seguit diu: “L’absència de l’oposició a aquesta reunió ha fet impossible abordar el debat”. De totes maneres, aquesta reunió no seria sobre l’augment en si, sinó per tractar d’un canvi de la manera de fixar els preus.

Segons el govern, l’augment ja s’havia explicat: “Aquesta idea ja s’ha plantejat als representants de l’oposició en diverses reunions mantingudes els darrers mesos”, afirma. En canvi, CUP, ERC, Molins Camina i ICV-MES lamentaven que no se’ls hagués informat tot i poder-ho fer a les comissions informatives. El govern no diu si aquestes reunions eren comissions informatives o no: totes les referències que fa són al genèric “reunions”.

No és el primer cop que el govern acusa l’oposició de no anar a les reunions. Ja ho van fer amb la suspensió de llicències, quan van demanar que els debats es fessin a la Comissió de Patrimoni. En diversos plens municipals també han dit que es feien preguntes que ja estaven explicades en comissions informatives.

La taula per revisar les tarifes no existeix

Si l’oposició lamentava que encara no s’hagués convocat una taula per a la revisió de les tarifes de l’aigua creada, segons deien, per decret d’alcaldia d’octubre del 2015, el govern nega que l’hagi creat. “No existeix cap comissió específica per parlar de les tarifes d’aigua, ni, per suposat, cap decret que la creï”, assegura el consistori. En canvi, sí que diuen que hi ha una “comissió per modificar el reglament del servei”. Un òrgan que “no es va crear per parlar de les tarifes”.

El govern també defensa la necessitat de pujar els preus de l’aigua. Expliquen que el volien fer per compensar part del cost de les obres derivades de l’aparició del tòxic diuron. Detallen que plantejaven que fos només en “algunes de les tarifes dels usuaris, especialment dels que tenen majors consums i sempre en uns marges estrets”.

L’Ajuntament també recorda que les tarifes porten tres anys congelades, i que la seva voluntat és “mantenir el criteri que l’aigua sigui el màxim de barata possible per als vilatans”. També indiquen que, segons les dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Molins de Rei és el quart municipi del Baix Llobregat amb l’aigua més barata.

Recomanacions personalitzades