Els veïns del Canal reben els pressupostos amb fredor

L’Ajuntament va presentar els pressupostos 2017 a l’associació de veïns del Canal, dins de la ronda d’exposicions per tot Molins de Rei. Els veïns es van queixar de la neteja i van reclamar més actuacions, en especial al carrer Sant Isidre.

Els responsables polítics van explicar el pressupost i les inversions previstes // Marc Pidelaserra

Els responsables polítics van explicar el pressupost i les inversions previstes // Marc Pidelaserra

El govern municipal presenta a cada barri de Molins de Rei els pressupostos del 2017, per tal d’explicar la gestió passada i les inversions que es preveuen pel present any. Una d’aquestes presentacions, a càrrec de l’alcalde Joan Ramon Casals (CDC), el primer tinent d’alcalde, Xavi Paz (PSC) i la regidora del barri del Canal, Ainoa García, va ser a la seu de l’Associació de Veïns del Canal. Una trentena de molinencs es van apropar i van escoltar atentament les explicacions dels responsables polítics. Però va ser al torn de preguntes on es va fer palès l’escepticisme amb el que es van rebre aquests comptes.

Paz va fer l’explicació introductòria dels pressupostos, remarcant la lluita contra l’atur i l’augment de les partides d’ajudes socials a persones vulnerables. “El servei d’assistència domiciliària ha passat en dos anys 295.000 a 607.000 euros, més del doble”, va explicar. El primer tinent d’alcalde va indicar que durant el primer trimestre d’aquest any entrarà en funcionament el nou contracte del servei de neteja. “Som conscients que ha de millorar el servei de neteja, esperem que amb el nou servei guanyem en qualitat”, va afirmar, conscient que seria un dels temes calents del vespre. I va acabar fent un repàs de les inversions previstes, que inclouen els pressupostos participatius, la biblioteca, el nou projecte pel Palau de Requesens… “I també inversions molt importants pel barri”, va afirmar Paz, referint-se a la millora dels accessos a l’institut, l’obertura d’horts urbans i la tercera fase del complex esportiu Ricard Ginebreda.

La neteja, en el punt de mira 

Diverses preguntes dels veïns van posar de manifest que la neteja del barri és dels temes que més preocupa. La primera, que com seria possible que amb menys diners pel contracte del servei de neteja es pugui realitzar un servei millor. Paz va explicar que les empreses “han après durant la crisi a millorar l’eficiència”, i va afegir: “No us preocupeu, el govern fiscalitzarà la feina de la nova empresa de neteja, i ja veureu que serà millor”.

“Una pregunta, el servei de neteja es va igual a tota la vila?”, va preguntar un dels veïns, “perquè a mi em fa l’efecte que el centre està molt arregladet i en canvi, altres barris, això no es nota”, va argumentar. “Totes les plantes de la plaça (entre el carrer sant Isidre i Ferran Agulló) estan mortes, fan molta pena”, es queixaven un parell de veïnes, que també van demanar pels horaris de pas dels camions de recollida d’escombraries i si podien fer menys soroll. Paz va explicar que a més de millorar el servei, també el de jardineria, es realitzarien més campanyes de civisme.

Els veïns van expressar moltes queixes sobre la neteja i la jardineria // Marc Pidelaserra

Els veïns van expressar moltes queixes sobre la neteja i la jardineria // Marc Pidelaserra

Deute pendent amb el carrer Sant Isidre

Les queixes per la neteja i la jardineria van donar pas al malestar per l’estat del carrer Sant Isidre. “No hem notat que hi hagi una nova empresa de jardineria, el carrer Sant Isidre està igual de deixat”, afirmava una veïna. “Demanaria si es pot fer un esforç per netejar la zona del parc infantil perquè hi ha dies que no s’hi pot anar”, va dir una altra. En general, els veïns es mostraven resignats per la situació dels contenidors, els problemes de mobilitat, d’aparcament, l’estat de les zones verdes i el focus de brutícia del solar que hi ha en un extrem. “Som conscients que tenim un deute pendent amb el carrer Sant Isidre, ho tenim previst al Pla d’Actuació Municipal, i ho farem”, va respondre Paz.

Inversions el barri

“Hauríem d’agafar un full de càlcul i mirar el % d’inversions al barri respecte al número d’habitants”, va dir un dels veïns, reiterant a percepció que el govern municipal s’ocupa més d’altres zones de Molins de Rei que no pas del Canal, quan és el segon barri més poblat. L’alcalde Casals va explicar que només trobarien un greuge comparatiu amb els barris més petits, com per exemple els de muntanya, ja que allà les inversions per habitant són més altes precisament perquè hi ha menys població. Casals va assegurar que el consistori s’ocupa bé del Canal.

El batlle va explicar als veïns que aquest any esperen poder tirar a terra l’annexe de la caseta del canal i que ja tenen una reserva de pressupost per realitzar reformes a la carretera (avinguda de Barcelona), que millorarà la mobilitat del barri. Els responsables municipals van emplaçar als veïns a que s’impliquin als pressupostos participatius per tal que es realitzin les actuacions al barri que considerin prioritàries.

Recomanacions personalitzades