El BotMol no veu clar aplicar ara la reforma horària

Una xerrada de Fabian Mohedano, impulsor de la reforma per fer uns horaris més compactats i flexibles, trasllada aquest debat a Molins de Rei. L’hora que han de tancar les botigues, els horaris de les escoles o fins i tot fer una festa com l’empalmada, es posen a debat.

El diputat Fabian Mohedano va presentar la reforma horària juntament amb l'alcalde, Joan Ramon Casals, company seu al Parlament // Jordi Julià

El diputat Fabian Mohedano va presentar la reforma horària amb l’alcalde, Joan Ramon Casals, company seu al Parlament // Jordi Julià

Quan haurien de tancar les botigues de Molins de Rei? Els instituts molinencs han d’allargar l’horari i incorporar el dinar o compactar-lo com ara menjant a casa a les 3? L’Ajuntament ha de promoure una festa com l’Empalmada on es fomenta que els joves surtin durant tota la nit? Aquestes són algunes de les qüestions que van aparèixer en una xerrada sobre la reforma horària que va fer a Molins de Rei un dels impulsors de la iniciativa: Fabian Mohedano, exsocialista i ara diputat de Junts pel Sí.

La iniciativa busca que fem horaris més compactes i que acabin abans. A Molins de Rei això tindria un clar impacte en el comerç, que hauria de parar menys al migdia i tancar abans al vespre. I, ara com ara, la Unió de Botigers (BotMol) no ho veu clar. El seu president, Jordi Vilaprinyó, va demanar la paraula per dir que “el comerç s’adaptarà a la reforma horària quan ho facin les televisions i per tant la societat”. “El final de la jornada és l’hora que més clients vénen i seria absurd tancar just llavors”, explicava Vilaprinyó a Viu Molins de Rei.

La clau estaria en fer jornades laborals més curtes i que acabin més aviat, de manera que fem les compres abans i les botigues puguin tancar més d’hora. Però l’horari comercial també hi té a veure: segons deia Mohedano, Espanya és el país on se sopa més tard de tot el planeta. “Argentina és el segon, per una llei que va allargar l’horari comercial de les 19:30 fins les 20:30 i la gent va passar a sopar a les nou en lloc de les vuit”, afirmava l’impulsor de la reforma horària.

El representat de l’associació de comerciants també va aprofitar per retreure al diputat que, mentre preparen una llei per la reforma horària, el Parlament tramita una altra llei de comerç que amplia les hores setmanals d’obertura de 72 a 76. Mohedano va haver d’admetre que “la gent no compra més perquè estigui més hores obert”.

Només 17 persones van anar de públic, entre elles membres del comerç i ampes locals // Jordi Julià

Només 17 persones van anar de públic, entre elles membres del comerç i ampes locals // Jordi Julià

L'”aberració” de la jornada intensiva

A la xerrada, feta el 15 de novembre passat, hi havia 17 persones, entre ells membres del comerç local o de les ampes. També va sortir a debat l’horari escolar. Un pare va dir que la jornada intensiva als instituts molinencs provoca l’“aberració” de dinar a les tres de la tarda. Una reflexió compartida per Mohedano, que creu que seria millor que l’horari fos de 7 a 15:30 i incorporar el dinar dins aquest espai.

També es va parlar d’oci nocturn. Mohedano deia que l’hora que els joves surten s’ha anat allargant i ara quan les discoteques s’omplen és de 3 a 6, de manera que “el dia següent es perd mig dia”. Des del públic es va apuntar que “tampocveiem normal que l’ajuntament promogui l’empalmada perquè els joves no dormin en tota la nit”. Joan Ramon Casals, alcalde de Molins de Rei (CDC) i company al Parlament de Mohedano per ser diputat de Junts pel Sí, explicava que “és una demanda dels joves que si no es fes des de l’ajuntament ho buscarien per altres vies”.

La xerrada era organitzada per l’Ajuntament de Molins de Rei en forma de presentació del llibre “100 motius per a la reforma horària” escrit pel mateix conferenciant. Preguntat sobre si l’Ajuntament faria alguna acció, Casals va dir que l’horari del consistori “ja s’hi ha adaptat” i també es complirà el debat local que determinarà la llei que es tramita al Parlament.

Recomanacions personalitzades