Un estudi situa Molins de Rei com a líder en inversió social a Catalunya

L’Associació de Directores i Gerents de Serveis Socials assegura que Molins de Rei és el municipi de més de 20.000 habitants de Catalunya que més inverteix en serveis socials.

D'esquerra a dreta: Xavi Paz, Joan Ramon Casals i Carme Madorell // Jose Polo

D’esquerra a dreta: Xavi Paz, Joan Ramon Casals i Carme Madorell // Arxiu — Jose Polo

Amb una inversió de 104,85 euros/any per habitant, Molins de Rei és el municipi de més de 20.000 habitants de Catalunya que més diners destina a serveis socials, segons un estudi de l’Associació de Directores i Gerents de Serveis Socials. A més, aquesta associació situa Molins de Rei en el vuitè lloc del rànquing espanyol i com un dels 12 municipis que assoleixen “l’excel·lència” en inversió social.

Aquesta entitat, que agrupa a professionals d’aquest sector en l’àmbit espanyol, ha realitzat aquest estudi amb dades del ministeri d’Hisenda i, segons explica, ha contrastat les dades a través dels webs municipals, els pressupostos i les liquidacions. La metodologia de l’estudi, que ha analitzat 350 municipis, ha exclòs aquells ajuntaments que en l’últim any no han incrementat el pressupost destinat a polítiques socials i aquells que no destinen un 10% del pressupost total de despesa financera.

“És la millor notícia possible i demostra que el govern municipal que encapçalo ha sabut entendre les necessitats i optimitzar els recursos”, assegura l’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC). “No ens hem de quedar adormits amb aquest reconeixement, sinó mantenir aquesta línia”, ha matisat. “El govern municipal està duent a terme un gran esforç en polítiques socials de forma continuada i indiscutible”, ha declarat el primer tinent, Xavi Paz (PSC), que ha afegit que li agradaria que aquest esforç “fos compartit” amb la Generalitat i el govern central perquè ara per ara “no ho és prou” fent referència a les ocasions en què l’Ajuntament ha costejat serveis que li pertoquen a altres administracions.

Ho han fet des del 2011, quan van anunciar que suplirien retallades de la Generalitat i la Diputació, i que s’agreujarien l’any següent en la partida de serveis socials de la Generalitat. En el cas de les beques menjador, l’Ajuntament ha anat augmentant la seva aportació per suplir les reduccions de la Generalitat, arribant a doblar-la. Altres serveis on l’ajuntament ha hagut d’augmentar la inversió per suplir les retallades han estat les escoles bressol i l’escola de música, les inversions a les escoles o l’oficina d’habitatge i el fons de mediació per a lloguer social.

Per la seva banda, la regidora de Serveis Socials, Carme Madorell (CDC), ha assegurat que “aquest èxit també s’ha de fer extensiu a les entitats socials de la vila que col·laboren a l’hora de gestionar alguns dels recursos a disposició de la gent”.

Recomanacions personalitzades