L’Ajuntament farà pagar més impostos als dos grans hotels de Molins de Rei

Els dos grans hotels de Molins de Rei, propietat de multinacionals, tindran un tipus impositiu d’IBI un 21,6% més alt que la resta d’immobles. És el resultat d’aplicar un tipus diferenciat d’IBI als establiments d’oci i hostaleria que més paguin, mesura que va proposar la CUP pensant en tot tipus d’establiments.

Exterior de l'hotel Holiday Inn // Jose Polo

Un dels dos grans hotels que es veuran afectats pel tipus impositiu d’IBI més alt // Arxiu – Jose Polo

El rebut de l’IBI de l’any 2017 per als dos hotels més grans de Molins de Rei serà una mica més car. Mentre la resta d’immobles de Molins de Rei tindran un tipus impositiu d’IBI del 0,547%, per a les dues cadenes hoteleres serà del 0,665%.

És el primer pas del govern de Molins de Rei (CDC i PSC) per començar a fer que els establiments que tinguin locals amb més valor paguin més. De moment s’ha aplicat només al sector de l’oci i hostaleria, amb la idea d’estudiar ampliar-ho, malgrat que “ara encara no és el moment”, segons el regidor de Finances, Ramon Sánchez (CDC).

La fórmula utilitzada és la dels tipus diferenciats, pel qual el 10% d’establiments que tinguin valor cadastral més alt d’un mateix sector poden tenir un tipus impositiu d’IBI superior. D’entre els diferents sectors que es podien triar (industrial; oficines; locals comercials; aparcaments; i oci i hostaleria) s’ha escollit oci i hostaleria. Hi ha 21 establiments registrats a Molins de Rei en aquesta categoria (els bars i restaurants es compten com a locals comercials) i com que afecta al 10% amb valor més alt, ha coincidit que els tocarà precisament als dos grans hotels.

Tot i això, l’elecció no és casual. En presentar la proposta, el regidor de Finances recordava que “són propietat de multinacionals i han resistit a la crisi gràcies al turisme, aprofitant la situació de Molins de Rei com a porta d’entrada a Barcelona”, va assegurar.

Proposta de la CUP

La idea d’aplicar els tipus diferenciats, sense referir-se a cap sector en concret, la va fer la CUP l’any passat, i el mateix Sánchez ho recordava quan presentava la mesura. Els cupaires, tot i aplaudir-ho, han demanat que siguin “més valents”, tant aplicant un tipus superior al 0,665% com ampliant-ho a altres sectors. El grup de Molins Camina ho demanava aquest any, reclamant que es fes amb els altres sectors. El regidor de Finances assegurava: “no estem tan lluny del que plantegen” però deia que “no és el moment” perquè “encara hi ha empreses que ho estan passant malament” per la crisi.

Recomanacions personalitzades