La Generalitat ofereix proves d’ADN gratuïtes per trobar els desapareguts durant la Guerra Civil

La Federació Obrera acull la presentació del Programa d’Identificació Genètica, una iniciativa de la Generalitat per tal que els familiars de desapareguts durant la Guerra Civil o el franquisme tinguin la possibilitat de trobar les restes dels seus ascendents.

La directora del departament de Relacions Institucionals, Carme Garcia, i l'alcalde Joan Ramon Casals, durant la presentació del programa // Marc Pidelaserra

La directora del departament de Relacions Institucionals, Carme Garcia, i l’alcalde Joan Ramon Casals, durant la presentació del programa // Marc Pidelaserra

Les famílies que tinguin familiars que van desaparèixer durant la Guerra Civil i la posterior dictadura, tenen una oportunitat per trobar-los. La Federació Obrera va acollir la presentació del Programa d’Identificació Genètica, impulsat per la Generalitat de Catalunya, que pretén identificar tots els cossos trobats en les fosses comunes i trobar els respectius familiars.

La directora del departament d’Exteriors i Relacions Institucionals de la Generalitat, Carme Garcia, va explicar als pocs assistents a la presentació el procediment per tal d’identificar els familiars desapareguts. En primer lloc, les persones interessades s’hauran d’inscriure al Cens de Persones Desaparegudes i la Generalitat estudiarà la història familiar per fer una primera recerca de en quina fossa es pot trobar el familiar. En segon lloc, es realitzarà a l’interessat una prova gratuïta d’ADN, per construir una base de dades dels perfils de familiars de desapareguts.

Un cop obtinguda la mostra genètica de les persones sol·licitants, el Laboratori de Genètica de la Vall d’Hebron farà l’estudi dels perfils genètics, i procedirà a fer-ne l’encreuament amb les mostres genètiques de les restes òssies trobades. Les proves ja s’han iniciat i en els propers dies es prendran mostres genètiques de 550 persones.

Carme Garcia ha explicat que a Catalunya hi han trobat 370 fosses i que es poden consultar al portal Fosses i Repressió, on les més properes de Molins de Rei són als cementiris de Sant Feliu, Sant Joan Despí i Castellbisbal. “Les persones gran que ho van viure han de poder marxar en pau, i les noves generacions han d’aprendre les conseqüències de la Guerra i la Dictadura”, va assegurar Garcia.

En cas que els creuaments de dades resultin en coincidència, la Direcció General de Relacions Institucionals i el Parlament avisarà i posarà a la disposició del sol·licitant les restes del seu familiar perquè en decideixi el destí. En cas de no trobar coincidència, la informació genètica s’emmagatzemarà en la base de dades pel seu futur creuament amb nous perfils genètics que s’aniran extraient de les restes humanes exhumades.

L’alcalde Joan Ramon Casals va presentar l’acte afirmant que la Federació Obrera és “un símbol del que va patir Molins de Rei a causa del franquisme” i va explicar que molts dels que la van fundar i construir van ser perseguits per la repressió. També va animar als pocs assistents que visitessin la mostra permanent que repassa la història de la Federació.

Recomanacions personalitzades