El valor cadastral dels immobles torna a baixar però el rebut de l’IBI es mantindrà

Per segon any consecutiu, l’Ajuntament torna a pujar el tipus impositiu de l’IBI per compensar la baixada del valor cadastral dels immobles. Segons el govern format per CDC i PSC, a la pràctica el rebut es mantindrà igual.

El primer tinent d'alcalde, Xavi Paz (PSC) i el regidor de Finances, Ramon Sánchez (CDC) van presentar les ordenances fiscals en roda de premsa, amb l'absència de l'alcalde, Joan Ramon Casals (CDC) // Jordi Julià

El tinent d’alcalde, Xavi Paz (PSC), i el regidor de finances, Ramon Sánchez (CDC) van presentar les ordenances fiscals amb l’absència de l’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC) // Jordi Julià

L’any que ve, el tipus impositiu de l’IBI a Molins de Rei pujarà un 8,5% però el valor cadastral dels immobles baixarà un 8%. Això es traduirà en que “la majoria de molinencs veuran que el seu rebut de l’IBI es mantindrà estable”, segons assegura el regidor de Finances, Ramon Sánchez (CDC). De fet, segons els càlculs del govern, format per Convergència i el PSC, els rebuts baixaran molt lleugerament: un 0,15% de mitjana.

La congelació es deu a que l’impost de l’IBI pren com a referència el valor cadastral dels edificis. Aquest és el valor que el ministeri d’Hisenda espanyol considera que tenen els immobles, i es fa servir com a referència per calcular altres impostos, com el de patrimoni o l’IRPF. L’any passat aquests valors es van actualitzar per primer cop des de feia 10 anys, que és el termini màxim que hi ha per revisar-los.

Els valors anteriors eren del 2005, just abans de l’esclat de la bombolla immobiliària, i des de llavors “els preus han anat baixant i calia actualitzar-ho perquè s’acostés a la realitat”, explica el primer tinent d’alcalde, Xavi Paz (PSC). L’any passat ja es va fer una actualització amb una baixada del valor d’un 18% de mitjana, que s’ha fet efectiva aquest 2016. Aquest any es torna a fer però només baixant un 8%. Paz afirma que tenien “deu anys per aplicar el nou valor cadastral” i que en comptes d’aplicar-lo de cop, van preferir fer-ho progressivament en diversos anys.

Així doncs, com que l’IBI que es paga és fruit de multiplicar el valor cadastral de l’habitatge pel tipus impositiu que fixi l’Ajuntament, la reducció del valor hauria fet que baixessin els ingressos per aquest concepte. Per això, igual que l’any passat, s’ha compensat pujant el tipus impositiu de l’IBI, aquest any un 8,5% més. Tot i que aquest percentatge d’augment sigui superior al 8% que baixa el cadastre, el rebut serà un 0,15% inferior de mitjana, segons l’ajuntament.

La diferència és menor que l’any passat: el valor baixava un 18% i el tipus impositiu pujava un 23,5%. Llavors el govern va assegurar que el rebut es congelaria, però segons els càlculs d’un dels partits de l’oposició, ERC, al final es va acabar pagant un 1% més, que es va traduir en 5,28€ per família de mitjana. L’any passat Molins Camina ja va advertir que s’acabaria pagant un 1,3% més.

Des des la sociovergència mantenen que el rebut es mantindrà estable i defensen la mesura, orientada a mantenir els ingressos de l’ajuntament perquè hi segueix havent, segons Paz, “un panorama econòmic fràgil i políticament inestable” i que és necessari que, per exemple, els serveis socials tinguin els recursos necessaris per fer-hi front.

Recomanacions personalitzades