Les memòries dels Dracs surten del calaix

Una recuperada capella del Palau dels Requesens acull una exposició amb objectes del grup dels 60 nascut a Molins de Rei “Els Dracs”. És el primer homenatge públic que el poble fa a aquest grup pioner per versionar en català èxits de pop/rock del moment.

matenoal-765x85

Retrats dels membres originals de la banda fets per Alfred Bofill presideixen l'homenatge // Jordi Julià

Retrats dels membres originals de la banda fets per Alfred Bofill presideixen l’homenatge // Jordi Julià

En el seu 50è aniversari, Molins de Rei finalment homenatja Els Dracs. El primer acte públic de reconeixement al grup ha estat la inauguració d’una exposició amb les memòries que han quedat de la banda molinenca que va versionar en català èxits de pop/rock de la seva època: els 60. Els objectes que va anar deixant l’activitat del grup han sortit dels calaixos de les famílies dels membres de la banda: Jordi Carreras (cantant), Miquel Olivé (teclat), Vicenç Carós (bateria), Faustino García (guitarra), Manel Cordero (guitarra) i Alfred Pla (baix).

Són els objectes, tots sols, els encarregats d’explicar la història. No hi ha cap cartell informatiu en tota l’exposició, ni tant sols a l’entrada, així que cal fixar-se atentament en els objectes per entendre per què són allà. Per exemple, un bitllet d’avió a Madrid, acompanyat d’un escrit de Vicenç Carós on explicava quan van anar a tocar a TVE. Discos, cartells, fotos, instruments o uniformes del grup són alguns dels objectes exposats. Uns retrats fets per Alfred Bofill per a l’ocasió presideixen l’homenatge.

L'exposició recull tot tipus d'objectes relacionats amb la trajectòria dels Dracs // Jordi Julià

L’exposició recull tot tipus d’objectes relacionats amb la trajectòria dels Dracs // Jordi Julià

Sobre l’absència de textos, el comissari, Toni Moreno, explica a Viu Molins de Rei que “ja hi ha un llibre catàleg i es faran activitats paral·leles” que ajudaran a donar el context que pot faltar, especialment als més joves, que no van viure aquella època. Per Moreno, el criteri ha estat “que la gent vegi la trajectòria dels Dracs de principi a fi musicalment però també per la història del país”. Això es materialitza, per exemple, en una denúncia de l’administració franquista per haver tocat cançons fora de programa.

L’ideòleg de l’exposició ha estat el músic Sergi Carós, fill de Vicenç Carós, mort el 2010. Carós diu que ell va “seguir instruccions” del que deia el seu pare, que tenia en ment fer una exposició recordant la banda ja que creia que “ningú a Molins de Rei no havia reconegut mai el que van significar”. Fa tres anys que s’hi va posar, i en la feina el va ajudar el recentment desaparegut fundador del grup, Miquel Olivé.

Molins de Rei fa el primer homenatge al grup

La capella es va quedar petita en la inauguració // Jordi Julià

La capella es va quedar petita en la inauguració // Jordi Julià

Ara, Molins de Rei els fa justícia coincidint amb els 50 anys. En la inauguració de l’exposició, que es va omplir a vessar deixant molta gent fora, el primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura, Xavi Paz (PSC) ho reconeixia: “ni Molins de Rei ni Catalunya han fet justícia al que van representar a nivell social i cultural, però també polític i històric”. L’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC) destacava que fossin “el primer grup a gravar un disc en català en la dictadura” fent possible “el que ara trobem tant normal que és tenir música en català”.

El cantant, Jordi Carreras, acceptava el reconeixement i es mostrava “emocionat” per “l’amor i l’afecte” que se’ls ha demostrat, també fent-los ser el fil conductor de la Festa Major (també faran el pregó i el concert de dissabte), cosa que és “un privilegi i un goig”.

Sergi Carós (fill del bateria Vicenç Carós), Manel Cordero (guitarra), Faustino García (guitarra), Núria Feliu, Jordi Carreras (cantant), Joan Ramon Casals (alcalde), Toni Moreno (comissari de l'exposició) i Xavi Paz (regidor de Cultura) en l'acte d'inauguració // Jordi Julià

Sergi Carós (fill del bateria Vicenç Carós), Manel Cordero (guitarra), Faustino García (guitarra), la cantant Núria Feliu, Jordi Carreras (cantant), Joan Ramon Casals (alcalde), Toni Moreno (comissari de l’exposició) i Xavi Paz (regidor de Cultura) en l’acte d’inauguració // Jordi Julià

L’acte d’inauguració, que es va fer el dilluns 26 de setembre, va ser alhora un acte de memòria. Es van retrobar molts dels membres que va tenir la banda al llarg dels anys, amb família i amics. Un d’ells: Núria Feliu, a qui els Dracs van convèncer per sortir a l’escenari el dia de la seva primera actuació.

La capella, nou espai expositiu

L'exposició ha recuperat la capella del Palau dels Requesens com a espai expositiu // Jordi Julià

L’exposició recupera la capella del Palau dels Requesens // Jordi Julià

L’exposició es fa a la capella del Palau dels Requesens, l’espai que queda a la dreta de la sala Gòtica. S’ha hagut de netejar expressament per a l’ocasió, ja que la sala d’exposicions de Ca n’Ametller està en obres.

En la inauguració, tant Joan Ramon Casals com Xavi Paz van expressar la voluntat d’habilitar aquest espai per a fer-hi exposicions de manera permanent.

L’exposició “Els Dracs, una història de pop/rock” estarà oberta fins al 16 d’octubre: de dilluns a dissabte de 18 a 20h; i diumenges i festius d’11 a 13h.

Al mateix espai s’hi farà una visita guiada (30 de setembre, 19h), les activitats “Els Dracs vistos pels Dracs” (7 d’octubre, 20:30) i “Els meus Dracs” (8 d’octubre, 12h). A la Sala Gòtica es faran les xerrades “El trencament musical dels anys 60” (9 d’octubre, 12h) i “Contribució dels Dracs a la normalització lingüística” (15 d’octubre, 12h).

[sam id=”54″ codes=”true”]

Recomanacions personalitzades