La Diputació entrega l’estudi que obre les portes a la restauració del Palau dels Requesens

L’Ajuntament de Molins de Rei i la Diputació de Barcelona presenten l’estudi sobre la façana del Palau dels Requesens, requisit indispensable per poder restaurar l’emblemàtic edifici. 

Façana del Palau dels Requesens // Jose Polo

Façana del Palau dels Requesens // Jose Polo

Primer pas per la restauració del Palau dels Requesens, un procés marcat per la complexitat i que s’allargarà durant anys. La Diputació de Barcelona ha entregat a l’Ajuntament de Molins de Rei l’estudi tècnic sobre la façana de l’emblemàtic edifici. Sense aquest informe, qualsevol actuació sobre el palau seria impossible perquè és considerat bé cultural d’interès nacional i la Generalitat de Catalunya el demana com a requisit previ.

“És un estudi molt important per Molins de Rei”, ha assegurat durant la presentació l’alcalde Joan Ramon Casals (CDC), qui ha afegit que el Palau dels Requesens és “un dels valors més importants” del municipi. Per la seva banda, el regidor de Cultura, Xavi Paz (PSC), ha indicat que la restauració és un projecte “a llarg termini” i ha reconegut que es tracta d’un procés “que no és fàcil”.

Porta de la capella del Palau // Jose Polo

Porta de la capella del Palau // Jose Polo

Amb aquest estudi, el consistori governat per CDC i PSC pot encarregar el projecte de rehabilitació de la façana. Després arribarà una pantalla encara més complicada: la cerca de finançament per fer l’obra. L’Ajuntament confia que el gran valor històric del palau serveixi per tenir facilitats en trobar finançament per part d’altres administracions, com la Generalitat. Fins i tot, esperen gaudir de fons europeus.

Tot i això, conscients de la complexitat del procés, no han volgut posar data. A més, un camí similar s’haurà de seguir el dia que es vulgui posar el fil a l’agulla de la restauració dels interiors del palau, que tindrà uns usos que es marcaran en el nou Pla d’Equipaments que la sociovergència vol aprovar durant aquesta legislatura. De moment, s’ha pogut habilitar la capella del palau i, durant la pròxima Festa Major, serà la seu d’una exposició.

Una façana feta de moltes façanes

La principal conclusió de l’estudi de la Diputació és que serà molt complicat recuperar el mateix aspecte gòtic que la façana del Palau dels Requesens tenia quan es va construir, a mitjans del S.XV. El motiu és que l’edifici ha patit de forma greu les conseqüències dels conflictes bèl·lics al llarg d’aquests segles i, per tant, ha hagut de ser reconstruït en més d’una ocasió.

Després de revisar documentació històrica i tecnologia de càmeres infraroges, Joan Closa, cap Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació, ha assegurat que actualment hi ha “una façana feta de moltes façanes”. Tot i que molts elements originals no es podran recuperar, sí que podrà preservar l’esperit gòtic que l’edifici tenia en el seu conjunt.

Recomanacions personalitzades