Carles Capdevila transforma la paternitat en un monòleg

Amb motiu del 40è aniversari de l’escola Castell Ciuró, l’AMPA del centre organitza una ponència del periodista Carles Capdevila. El teatre de la Peni es va quedar petit per un públic que no va deixar d’aplaudir ni un acudit. 

Capdevila, en un moment del monòleg // Elisenda Colell

Capdevila, en un moment del monòleg // Elisenda Colell

“Educar és molt difícil, però no impossible“, així va acabar la conferència del periodista Carles Capdevila al teatre de la Peni de Molins de Rei, seguit d’aplaudiments d’un munt de pares que s’hi aplegaven. Exactament van ser dues hores parlant d’educació, escola, bolquers, vidres trencats, compreses que hi han de ser i totes les pors que aborden la paternitat i la maternitat. I, paradoxalment, va ser un no parar de riallades entre el públic.

El periodista fundador del diari Ara es va servir de la seva experiència – té 4 fills amb edats entre els 20 i els 7 anys – per desgranar els elements imprescindibles de l’educació: el sentit de l’humor, del deure, del ridícul, de la moral i, sobretot, el sentit comú. Retratant els sorrals com un quadrilàter de boxa, el paquet de bolquers com la calavera de Hamlet, els nens mossegadors de les escoles bressol, els interrogatoris als adolescents, o els miracles del Dalsy, Capdevila va apropar l’ofici de ser pares i mares al gènere del monòleg humorístic per engrescar als que s’ho estaven pensant i reconfortar als més desesperats.

“Educar és espavilar als petits i controlar als grans” va resumir el periodista, tenint com a metàfora quan els nens aprenen a anar en bicicleta. I és que, segons Capdevila, els dos errors més grans que cometen els adults és el de sobreprotegir els fills quan són petits i deixar-los fer en l’adolescència. “Et canviarà la vida, no serà gens pràctic, no et deixarà dormir…” va alertar, per després demanar als pares que “no dramatitzin“, s’esforcin i es prenguin la maternitat amb “un somriure”.

El públic va omplir el teatre // Elisenda Colell

El públic va omplir el teatre // Elisenda Colell

En realitat, per Capdevila, només calen dues coses per ser bon pare: tenir criteri i donar confiança als nens. El primer, perquè posar-los normes els ajuda a “entendre el món”. El segon, perquè, de grans respondran “amb criteri” els reptes de la vida, com per exemple a aquells botellóns de matinada que tant aterren. Tot plegat, amanit amb dosis d’humor, i triant  la “ironia màxima” com alternativa a les bronques i sermons.

Els esplais, una escola de valors

Capdevila, signant exemplars del seu llibre 'Educar Millor'// Elisenda Colell

Capdevila, signant exemplars del seu llibre ‘Educar Millor’ // Elisenda Colell

Capdevila va fer una llarga lloança a les entitats de lleure com a escola pedagògica. Explicant les anècdotes i les pors dels primers campaments de la seva filla gran, va reconèixer que, el que més por li fa no és que els seus fills passin 13 dies fora de casa, sinó que “deixin de tenir el referent de joves voluntaris”. I és que, a l’hora d’educar, no són només els pares els que exerceixen una influència en els petits, sinó que els monitors o els avis, segons el ponent, també ho han de ser.

L’acte va començar amb els parlaments del regidor d’Educació, Xavi Paz (PSC), i l’alcalde Joan Ramon Casals (CDC), que va parlar de Capdevila com “una persona molt influent”. De fet el periodista va aprofitar aquestes paraules per fer-ne mofa durant tot el monòleg. També hi van assistir la directora de l’escola Castell Ciuró, Rosa Vilaseca, i el president de l’AMPA, Dani Bardés, a part de tota la comunitat educativa del centre. La celebració del 40è aniversari de l’escola segueix amb una celebració al centre el dissabte 2 d’abril.

Recomanacions personalitzades