Els drons aterren a la Candelera

La novetat dels drons i les ales de vol han causat autèntica sensació a la Fira d’Innovació, ubicada al pati de l’escola El Palau. Una empresa amb segell molinenc exposa els seus productes, amb la voluntat de demostrar que aquests aparells no són joguines. 

160127-banner-molins-de-rei-765x80

Totes les mostres de vol fetes s'han omplert de visitants // Elisenda Colell

Totes les mostres de vol fetes s’han omplert de visitants // Elisenda Colell

Drons amb segell molinenc. Aquesta ha estat una de les principals novetats de la 164a Fira de la Candelera. Raúl Moreno, veí de la Riera Bonet, ha descobert en els aparells de vol la seva autèntica passió i ha portat tot el seu equip a la gran mostra de Molins de Rei. Al pati de l’escola El Palau (antic Alfons XIII), la carpa no deixa de rebre nens, pares, parelles i fins i tot avis. Tots, curiosos, i això que a la parada, de drons no en vola ni un.

Tot va començar fa més de sis anys. Un grup d’amics aficionats a l’aeronàutica es reunien per fer volar avionetes amb comandament a distància. Als fabricants els hi van proposar de fer unes millores i els ho van negar. Però això no els va tallar les ales. Ara han creat una empresa, Crazy Horse Team, i el projecte comença a enlairar-se. Es dediquen a provar aparells de vol a distància per a empreses que en fabriquen a l’engròs o per competició: els exploten, els hi recomanen què podrien millorar i els hi expliquen la visió i sensacions que sent el client. Fins i tot els arriben encàrrecs des de la Xina.

Però també han decidit fabricar les seves pròpies ales de vol de polietilè. “Són més divertides i menys perilloses”, explica Moreno comparant-les amb els drons. A l’estand ensenyen com les fabriquen. Complementen l’andròmina amb unes ulleres de visió. Les ales duen una càmera, i mentre les fan moure, el client hi veu com si estigués volant. Els nens són els que més ho gaudeixen, però també s’hi sumen molts adults. Complementen l’exposició a l’estand amb demostracions de vol en hores concretes. En funció del vent que bufa, les fan al pati de l’escola o al gimnàs.

Un infant, provant la visibilitat a distància d'un drone // Elisenda Colell

Un infant, provant la visibilitat a distància d’un drone // Elisenda Colell

“Fer l’ala des de zero, adonar-te que vola i ho fa millor que les industrials, és el millor de tot”, comenta en Raúl orgullós. Cap dels sis integrants de l’equip es guanya la vida amb aquest projecte, com a mínim de moment. El seu objectiu no és vendre, explica, sinó ensenyar a fer servir els drons a la gent. “Amb diners pots comprar un tràlier, però això no vol dir que tinguis carnet per conduir-lo, oi? Doncs amb els drones passa el mateix”, assenyala. Es queixa que els drons hagin estat regals de reis quan molts dels compradors no el saben fer servir, i alerta del perill que pot suposar. “No són joguines, poden fer molt de mal”, critica.

Aliançes amb la pagesia

El polesportiu de l'escola, en una exhibició de dones. // Elisenda Colell

El polesportiu de l’escola, en una exhibició de dones. // Elisenda Colell

És el primer cop que s’exposen en una fira. Però tenir l’estand no només els ha “entrenat” per anar a més llocs, sinó que els ha ajudat a fer vincles amb altres sectors. És el cas del més antic i essencial de la Fira, l’agrònom, amb qui han pactat una possible aliança: fer drons per empreses que es dediquen al control de plagues. Un exemple de la capacitat d’innovació i transformació d’una Candelera que mai deixarà de sorprendre.

I també pot sorgir un altre projecte d’ambició social. En Raúl comenta que el ciclista invident Alfons Bayonas li ha encarregat demostrar que “no hi ha cap impediment per les discapacitats”. Com ho faran? Fabricant un drone totalment autònom que el permeti gravar-se mentre va en bicicleta. Dos molinencs imparables, que es troben a la Candelera per fer un món més lliure.

[sam id=”53″ codes=”true”]

Recomanacions personalitzades