Arran reflexiona sobre el chavisme i les eleccions de Veneçuela amb una xerrada

Una xerrada al Casal Popular La Barrina serveix per copsar el testimoni de dues persones que han conegut el chavisme en primera persona: Antonio Martínez Uzcategui i Laia Hernández. 

Imatge de la xerrada a La Barrina // Arran Molins

Imatge de la xerrada a La Barrina // Arran Molins

Una vintena de persones s’han reunit al Casal Popular La Barrina per assistir a una xerrada sobre el chavisme i les eleccions veneçolanes del nou de desembre. L’acte, organitzat per Arran Molins, ha servit per poder escoltar dues persones que han viscut aquest moviment en primera persona: Antonio Martínez Uzcategui, del consolat veneçolà a Barcelona, i Laia Hernández, militant del col·lectiu internacionalista Ítaca i membre de la Brigada Alí Primera. L’objectiu de la xerrada, segons indica Arran, ha estat “desmentir moltes de les fal·làcies i propaganda falsa que rebem de la majoria de mitjans de comunicació”.

Uzcategui ha explicat que després de les primeres eleccions amb victòria chavista la democràcia “ha esdevingut representativa” i s’ha virat cap al “socialisme i cooperativisme”. El membre del consolat ha explicat alguns dels canvis introduïts en el seu dia per Hugo Chávez, com el sistema de voceros comunals i territorials i la creació dels poders electoral i moral. Segons explica Arran a través d’un comunicat, l’economia local i el cooperativisme ha anat substituint de mica en mica “el consumisme global i la importació” a Veneçuela. Al llarg d’una dècada i mitja s’han fet “escoles, universitats i hospitals públics” i s’ha “erradicat l’anafaltebisme”, explica el col·lectiu vinculat a l’esquerra independentista.

Durant la xerrada també s’ha parlat dels grans detractors dels chavisme, el “gran llast” del moviment. Les eleccions han anat acompanyades de sospites de frau electoral tot i que “Chávez va augmentar de 24 a 1.500 els llocs d’empadronament per assegurar una participació massiva”. D’altra banda, també s’ha denunciat la “criminalització dels actes chavistes” i les “morts silenciades pel Mass Media”.

Sobre el resultat de les darreres eleccions del nou de desembre, amb la derrota de Nicolas Maduro i el PSUV, han considerat que és “un fort cop al chavisme que amenaça de destruir tots els avenços”. “Estem segurs que tot el moviment comunal construït durant gairebé 20 anys ja és imparable i el chavisme tornarà a Veneçuela ben aviat”, sentencien des d’Arran Molins.

Recomanacions personalitzades