Lluís Carrasco: El dret a decidir quin Molins de Rei volem

LluisCarrasco febrer 2015En el seu últim article, el Regidor de la CUP Roger Castillo situa  la Biblioteca com la crònica d’una mentida.

Vull des d’aquest escrit donar-li tota la raó i, alhora, fer a tothom coneixedor que la gent d’Iniciativa per Molins de Rei també vàrem denunciar aquesta mentida des de l’inici i, fins i tot, en la passada campanya electoral.

L’escrit d’en Roger és un bon resum, però es deixa alguns fets pel camí, com pot ser la mentida inicial de comparar econòmicament el cost de la construcció d’una Biblioteca en el Molí, amb la proposta anterior d’Iniciativa de fer una zona Cultural, que incloïa la Biblioteca, un auditori i un pàrquing soterrani.

La demagògia va ser enorme i ha continuat fins el dia d’avui, tal i com ha relatat en Roger.

A la vista dels resultats electorals, la mentida com eina política, igual que varen fer els mateixos que avui governen en les eleccions de 2011 per carregar-se a un Alcalde molest, és un instrument rentable políticament.

Pel que fa a la Biblioteca caldria denunciar també el què i com es va prendre la decisió de posar-la en aquest lloc i no en un altre per part del govern sociovergent.  Cal dir clarament que sense fer una revisió lògica i necessària del pla d’equipaments, es va acordar unilateralment aquest emplaçament sense cap reflexió de fons i sense cap procés participatiu.  La mentida es va convertir en burla quan se’ns va proposar als grups de l’oposició obrir un procés participatiu per decidir que es faria en la resta de l’edifici del Molí, mentre per altre costat, el govern estava ja repartint espais i locals (Antic Cap, Solar de la Mariona…) sense tenir en compte cap planificació prèvia o sistema de participació real pel que fa als equipaments.

construim biblioteca

Podem estar d’acord en l’emplaçament que es planteja o per a altres serveis, però és fonamental  que les decisions es facin de manera democràtica i participativa, això és  realment el dret a decidir-dels ciutadans.

Ara el govern ens proposa poder decidir un 10% dels pressupostos d’ inversions, és a dir, quina vorera o quin forat hem de tapar…  però el cert es que les grans decisions, les estratègiques, les importants i les que comporten el futur model de la Vila, s’amaguen al debat ciutadà.

Perquè,  per posar un exemple, el problema real de la zona del Molí no és solament si ha d’anar-hi  la Biblioteca, sinó si aquest espai ha de ser la nova centralitat de la Vila; si ha de ser un gran espai obert ciutadà o si ha de ser un espai ocupat per pisos i altres serveis, reduint al mínim l’espai públic o si aquest espai en la seva part soterrada s’ha d’utilitzar en un futur com a zona d’aparcament d’accés al centre de la Vila convertit en una gran illa de vianants. 

Si es prenen decisions, s’han d’analitzar en profunditat i veure les futures repercussions per a la Vila i finalment sotmetre-les a la decisió ciutadana. És vital planificar amb temps. Per exemple, no es pot fer una remodelació de l’Av. De Barcelona o Plaça de les Palmeres, sense tenir en compte que està previst que passi en un futur el tramvia per arribar a Quatre Camins, sense cercar una altre alternativa. Per això nosaltres en vàrem proposar una.

Podria seguir amb altres decisions claus estratègiques per a la Vila (el futur urbanístic, l’estalvi energètic, l’impuls decidit dels polígons industrials, l’impuls del parc agrari, etc.)  en les que el denominador comú és que marquen de veritat el futur de la Vila i no així  la paperera , l’asfalt o el panot que posaran davant de casa meva.

És en aquestes decisions transcendentals per a Molins de Rei, on la ciutadania ha d’exercir de veritat el dret a decidir.  No fer-ho, o fer-ho per coses poc importants , és posar-hi maquillatge, és fer demagògia,  és seguir governant a esquenes de la ciutadania , és seguir treballant políticament pujats en una mentida.

Per fer possible de veritat la participació dels molinencs i les  molinenques, proposem l’elaboració d’un veritable Pla de Participació Ciutadana, que surti del consens de totes les forces polítiques i les entitats de la Vila.

La gent d’ Iniciativa  apostem per decidir-ho tot ,  a més de defensar amb claredat el dret a decidir dels catalans la forma de govern que volem per Catalunya  mitjançant un referèndum.

Nosaltres defensem el dret a decidir dels vilatans i vilatanes en les decisions realment estratègiques de la Vila.

Lluis Carrasco Martínez és membre d’Iniciativa per Molins de Rei

Recomanacions personalitzades