Els comerciants del Rafael Casanova demanen a l’Ajuntament que afronti el problema de les inundacions

Els veïns i comerciants que més desperfectes han patit són els del carrer Rafael de Casanova. Asseguren que les inundacions al Centre Vila es produeixen d’ençà que l’Ajuntament va reformar el carrer. Demanen solucions reals i eficaces a la sociovergència. 

Un cambrer, netejant el fang al Centre Vila // Elisenda Colell

Un cambrer, netejant el fang al Centre Vila // Elisenda Colell

“Ens van dir que farien obres i ho deixarien tot arreglat” es queixa a Viu Molins de Rei el propietari de Nejoma Interiors, Jesús Roca, una botiga que es troba just a la cruïlla entre el carrer Rafael de Casanova i el carrer Molí, la zona que sempre ha quedat més afectada per les inundacions. Les pluges del dimarts 3 de novembre han repetit uns efectes als que el propietari ja està més que acostumat: “en un any i mig ja he viscut aquest problema 5 vegades” es lamenta, i afegeix que l’Ajuntament “no ha fet res” tot i les obres d’aquest estiu. En total, ha hagut d’invertir més de 7.000 euros “de la pròpia butxaca” per culpa dels desperfectes dels aiguats, encara que, tot i que amb retard, l’assegurança privada, l’Ajuntament i l’Àrea Metropolitana li han retornat part dels diners.

Ja no és només el parquet, que està bufat, les rajoles que es queden plenes de fang, o el sòcol que també està malmès, sinó que molt sovint, quan passen els aiguats, té productes pendents d’entrega per als clients que ha de retornar i d’això “no se’n fa càrrec ni l’Ajuntament ni l’assegurança”, assegura. En l’últim episodi en tenia tres i tots han quedat malmesos. A més, la nova rampa instal·lada per l’Ajuntament ha fet que el nivell respecte el terra sigui molt més petit i el fang s’acumuli.  “Jo em dedico a posar parquets i rajoles, ho he de tenir tot impecable i no ple de fang”, comenta. Un altre comerç afectat és la Casa de la Bijuteria, al carrer Molí. La propietària, Silvia Lozano, explica que el lavabo va “treure aigua” provinent del clavegueram, omplint tota la botiga.

This slideshow requires JavaScript.

Però els diners no ho son tot. “És el temps que inverteixo, és la impotència d’haver de tancar la botiga” explica Roca. Ara, diu, ha decidit resoldre el problema ell mateix, en vista que l’Ajuntament “no fa res”. Roca tancarà la porta del carrer Molí i apujarà el nivell de la botiga 25 centímetres. “Passaré la factura a l’Ajuntament, però no em puc quedar de braços plegats” diu, després d’haver afrontat unes quantes reformes als menys de 40 metres quadrats del local. El cas del Jesús Roca il·lustra una situació que es repeteix en molts altres negocis del carrer, com per exemple el Bar Musical El Local, que també s’ha vist afectat. El diàleg amb el consistori, diuen, és constant. Tot i això després de tants aiguats, obres, i veient que la solució no arriba, “ja no saben què dir-nos”, expliquen els comerciants referint-se als polítics municipals.

També molts veïns han patit els desperfectes. El pàrquing de cotxes del mateix carrer ha quedat “completament enfangat”, expliquen els usuaris. Una altra veïna amb qui ha pogut parlar aquest diari és Sònia Carbajo. Feia ben poc que havia decorat el soterrani de casa seva per al seu fill “hi havia un sofà, consoles, ordinador…”, i ara hi han entrat “4 dits d’aigua” i ha quedat “tot enfangat”. La veïna ens reconeix haver “plorat molt” durant la nit de les inundacions. L’esforç d’una reforma s’esfumava víctima de l’aigua.

El problema, les noves obres 

El nou carrer Rafael de Casanova, inaugurat al setembre del 2013, és la causa directa a la quual apunten tots els comerciants. “Fa sis anys que tinc la botiga” explica Roca, que assegurava que la zona s’inunda des que es va estrenar el nou carrer. “Ho han fet malament i no ho admeten”, assegura. Lozano, que té el negoci des de fa 24 anys, apunta també a les obres del carrer com la causa principal. “Mai abans havia vist una cosa així”, sentència.

Des de l’Amadeu Vives culpen Les Guardioles

La zona més afectada entre el barri de Les Conserves i el Canal és el carrer Amadeu Vives. És el carrer el nou pas de nivell de les vies del tren s’ha vist saturat, però els efectes de les inundacions no són tan espectaculars com al centre. Algunes seqüeles han arribat al matí. “Hem tingut cues de més de 40 minuts” comenta una veïna, tot i que explica que el fang no ha passat més enllà de la vorera. “Estàvem preocupats” subratlla una altra veïna del barri que diu haver viscut “tota la vida” al carrer. “No havia passat mai una inundació similar”, afirma, assenyalant directament les obres del barri de Les Guardioles com els principals culpables. “Les obres porten runa i l’aigua ho ha arrossegat tot”, confirmaven altres veïns.

This slideshow requires JavaScript.

L’Ajuntament ofereix indemnitzacions

Des del consistori fan una crida a què “totes les persones afectades” es dirigeixin a les Oficines d’Atenció Ciutadana, a l’Ajuntament. D’aquesta manera, asseguren des del govern local format per Convergencia i PSC, es podrà “centralitzar” els danys ocasionats pel temporal, i es comprometen a donar una resposta “ràpida i eficient”. L’horari d’atenció és de dilluns a dijous vuit al matí a vuit del vespre, tot i que els divendres el servei tanca a les tres de la tarda.

Recomanacions personalitzades