La Festa Major es modernitza tot i mirar al passat

Un bon grapat d’actes programats per la Festa Major han recordat el passat de Molins de Rei en una edició que ha buscat modernitzar-se amb encerts i decepcions entre les novetats. 

Equivalenza

pregó-festa-major-molins-de-rei-2015-21-final

Imatge del pregó de la Festa Major // Jordi Julià

El passat cap de setmana es van realitzar els últims actes corresponents a la Festa Major 2015, una edició de la gran festa amb diversitat d’actes dedicats a recuperar la memòria de Molins de Rei. El primer, el pregó, a càrrec de la ja centenària l’Associació Obrera de Molins de Rei, que van recordar els inicis de la Federació Obrera. En un altre acte nostàlgic, la mateixa entitat va celebrar un sopar de germanor per recordar els seus avantpassats.

La Festa dels Miquels també va recordar els seus inicis, en aquest cas gràcies a un llibre que recull les imatges dels Miquels de l’any i els seus pregons. La Penya Blaugrana va inaugurar una recomanable exposició fotogràfica de Josep Raventós Cartró titulada “El Molins de Rei que ja no hi és”, que recorda els espais ara ja inexistents del municipi. També pel record quedarà l’homenatge, emotiu, del món de la dansa popular al mestre Miquel Bofarull, que ja té una sardana dedicada mesos després de la seva mort. Fins i tot Filagarsa també va tenir una certa mirada al passat amb la celebració dels seus 25 anys de trajectòria.

Contrastos entre les novetats

La projecció jugava amb els elements de la façana per explicar la història de l'edifici // Jordi Julià

El mapping es va fer al pati del Palau // Jordi Julià

Un acte amb contingut històric va ser una les principals innovacions d’una Festa Major que va intentar modernitzar-se, amb més o menys encert. Un ‘mapping’ va substituir el castell de focs en un experiment de final de festa que no va acabar de fer el pes si tenim amb compte les reaccions generades a través de la xarxa. Tot i que la iniciativa es realitza en altres poblacions com un atractiu cultural i no pas com una manera de cloure un gran esdeveniment, per a l’alcalde Joan Ramon Casals va ser una “molt bona idea per un final de festa amb un format diferent”. També va ser controvertit un altre element innovador i poc entès per molts: el cartell.

Èxit van tenir els food trucks, que van completar l’oferta gastronòmica, el cinema a la fresca amb centenars de persones reunides al pati del Palau o el nou format de concert més calmat al barri de la Granja, que enguany va tenir com a protagonista el jazz de Gorka Garay.

Més enllà de l’àmbit institucional, algunes entitats també van esforçar-se per innovar. Una xerrada organitzada per diversos col·lectius va donar-li un interessant toc social a la Festa Major portant a Molins de Rei entitats com Stop Mare Nostrum o Kurdiscat. També es va organitzar la primera baixada de trastos, que va aplegar a un bon grapat de persones. Fins i tot les tradicions més nostrades, com la Festa dels Miquels, van evolucionar. I és que per primera vegada es va escollir Miquela de l’any, fet significatiu.

Va ser la primera Festa Major dels Dimonis de Molins, la nova colla de diables, que va estar present tant en el correfoc infantil com en el de diables i bèsties. També va aprofitar per estrenar-se l’Espai Cargol, que va obrir les seves portes coincidint amb la gran festa. L’Esbart Dansaire de Molins de Rei va estrenar dos batllets: Ballçons i Valsada, que formen part del nou programa de l’entitat.

Moment del correfoc infantil de Festa Major // David Polo

Moment del correfoc infantil de Festa Major // David Polo

Història i tradició

La Festa Major 2015 també serà recordada pel gran èxit dels Matossers. I és que la colla castellera de Molins de Rei va fer la millor actuació de la seva història. També va tocar el cel El Camell, amb un corre-cuita amb un final sobtat per culpa de la pluja i les clàssiques matines.

Els Gegants Nous incorporant-se a la Festa dels Miquels // Jose Polo

Els Gegants Nous incorporant-se a la Festa dels Miquels // Jose Polo

Els Gegants de Molins de Rei van convidar colles d’arreu, incloses una de Navarra i un altre de Madrid, i l’Ateneu Mulei va tornar a defensar amb èxit la vessant més popular de la Festa. No van faltar a la cita actes clàssics com els esportius: la Cursa de Sant Miquel, l’Open de BTT i la Bicicletada. Els nens van tornar a portar-li el xumet al Camell, les simultànies d’escacs es van fer tot i que la convidada va deixar plantat els jugadors a última hora, el concert de l’escola de música va créixer i, amb valoracions diferents, la Fira Stocks i la Fira de Brocanters van tornar a tenir el seu espai. Fotogenia – i això ja es pot començar a considerar tradició – va guanyar el concurs d’aparadors i Timón i Rumba l’Empalmat.

Tot això, en una edició de la Festa Major que va coincidir amb unes eleccions al Parlament de Catalunya. Tot i les pors d’alguns, la democràcia va combinar bé amb la festa, que no es va veure afectada. D’això se n’alegren des de l’Ajuntament, des d’on valoren aquesta edició com “positiva”. “La majoria de coses noves que hem incorporat al programa han tingut bona resposta”, sosté l’alcalde. “S’ha assolit l’objectiu que ens havíem fixat d’atreure encara més al públic familiar amb una oferta més transversal”, afegeix el regidor de Cultura, Xavi Paz. Precisament des del consistori es farà un “anàlisis detallat” per detectar punts de millora per aplicar a les futures edicions.

[sam id=”51″ codes=”true”]

 

Recomanacions personalitzades