Xavi Paz i Cesc Castellana: Els socialistes proposem la solució federal

Xavi Paz febrer 2015El proper 27 de setembre els catalans i les catalanes estem cridats de nou a escollir el Parlament de Catalunya. Ho farem per tercera vegada en cinc anys. Cinc anys d’una crua crisi social i econòmica. Cinc anys amb els pitjors Governs de la Generalitat de la transició. Governs que mentre prometen estructures d’Estat deixen de banda els municipis i moltes estructures de protecció social existents, com les llars d’infants o escoles de música a Molins de Rei, per no parlar de les retallades generals en sanitat, educació i l’atenció a la dependència.

Els socialistes catalans no som independents del món, estem molt implicats en ell. I no estem per la independència. Som els que entenem a Catalunya com un sol poble, amb la seva llengua i la seva cultura. Una Catalunya rica en tradicions i amb les seves moltes maneres de fer, diverses perquè provenen totes elles d’orígens diferents. La història de Catalunya és una i probablement molt més rica de la que s’explica en una interessada i esbiaixada visió nacionalista. La de tots els catalans és una visió molt més ampla i completa. Com deia el poema: “som gent que venim del nord, que venim del sud, de terra endins, de mar enllà”. Fins ara uns i els altres vivim, i esperem que el futur segueixi sent així, com un sol poble integrats en una Espanya a cops contradictòria, que s’entén a si mateixa com a plural per un so que per uns altres es vol unificar forçadament menystenint la seva diversitat, fins a arribar a ignorar-la o reprimint-la.

Per moments sembla que aquí i allà s’imposi la visió dels que volen separar, en comptes de treballar els ponts de diàleg i treball conjunt. Nosaltres considerem imprescindible una reforma Constitucional que posi els fonaments de nous consensos, que respecti les singularitats i que delimiti clarament les competències. I pensem que aquesta reforma l’haurà de validar la veu del poble, per àmplies majories, amb regles clares. Això a la cap i la fi és la democràcia.

El repte del progrés social just i igual per tots nosaltres és el de la consolidació d’una Espanya plural integrada a una Europa Federal, que es reconegui a si mateixa com plural i diversa, capaç d’articular-se més enllà dels estats nació amb totes les seves nacionalitats.

Les dretes avui es posicionen per la confrontació nacional, són incapaces d’aconseguir enfortir els vincles que ja tenim amb Espanya i Europa estructurant la relació en igualtat. És sospitós que aquesta agitació nacionalista passi just en el moment que la crisi econòmica i la crisi de valors domina la nostra societat; just quan els lideratges de la dreta estan més seriosament qüestionats per la seva afectació per la corrupció dels seus màxims dirigents polítics amb possibles imputacions de pares fundadors.

Cesc CastellanaAvui l’atur, la globalització dels mercats i la feble integració política a Europa porta al domini desequilibrant a favor del sistema financer i de les grans empreses que està suposant una greu pèrdua de drets laborals i l’afebliment de l’Estat del Benestar. Això i no altra cosa és el que afecta a la vida de moltes famílies, a casa nostra i a tot ell món en general.

Tenim una fiscalitat injusta a Catalunya, a Espanya i a Europa, que ha ajudat a afeblir la despesa social: educació, salut i atenció a la dependència principalment. Hem vist com els darrers anys de governs conservadors a Europa, a Espanya i a Catalunya han augmentat la pobresa i han posat en risc la cohesió de la nostra societat. Hem vist com l’única resposta de solidaritat i benestar ha estat la dels Ajuntaments.

Nosaltres, socialistes, creiem per sobre de qualsevol qüestió estan les persones, el seu tracte amb dignitat, tant en la seva condició, laboral, com en la  social, així com en la cultural.

En definitiva com a socialistes entenem el pacte com l’oportunitat de sumar esforços en el dia a dia. El pacte com oportunitat per conquerir un progrés social en plenitud i en el reconeixement de les respectives  identitats col·lectives,  sempre en una convivència plena i per tant sempre amb més harmonia i per tant més justa.

Creiem els socialistes en un federalisme social, més actiu això sí, que combini creixement, sostenibilitat, igualtat, i treball. Un federalisme que situï el fet nacional com una oportunitat per millorar la convivència i el desenvolupament de les diverses identitats compartint un ideal de pau, d’igualtat, sempre en llibertat per a tots i no com a una confrontació de resultat incert que serveixi per amagar les retallades i la mala gestió de governs conservadors maldestres.

Pels socialistes la solució serà federal o no serà.

Recomanacions personalitzades