Ana Aroca (Molins Camina) acusa Joan Ramon Casals d’utilitzar l’Ajuntament com un “trampolí”

La candidatura que agrupa Podemos, Iniciativa, EUiA i Equo visita Molins de Rei. S’autodeterminen els “hereus” de les lluites socials que va encapçalar el Baix Llobregat els anys 70 i demanen una alta participació per assaltar el Parlament. La regidora Ana Aroca (Molins Camina) critica que l’alcalde Casals sigui candidat a diputat. 

La regidora Ana Aroca, l'única en parlar en clau local // Elisenda Colell

La regidora Ana Aroca, l’única en parlar en clau local // Elisenda Colell

Allà on van sorgir els primers sindicats a la clandestinitat, on les lluites laborals han estat a peu de carrer i on s’ha acollit gran part del flux migratori a Catalunya. El Baix Llobregat és la comarca que Catalunya Sí que es Pot vol emular a tot Catalunya. I per presentar els seus candidats baixllobregatins, la candidatura d’esquerres a les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya va triar precisament a Molins de Rei, un dels únics pobles de la comarca on CiU va guanyar les eleccions municipals.

L’encarregada de dinamitzar la jornada va ser Ana Aroca, regidora de Molins Camina -unió de Podemos, Equo i Procés Constituent- al ple municipal de Molins de Rei. Aroca va aprofitar l’oportunitat per carregar contra l’alcalde Joan Ramon Casals, que es troba ent la llista independentista “Junts pel Sí”, juntament amb Oriol Junqueras, batlle de Sant Vicenç dels Horts. Segons Aroca el fet que uns alcaldes es “desentenguin” del seu municipi demostra la “hipocresia” de la llista independentista, que veu els ajuntaments només com “un trampolí” per guanyar punts al partit. La regidora va opinar que els alcaldes que fan política local i nacional al mateix temps “abandonen” el seu poble. Va ser l’únic apunt estricament local d’una jornada amb clares referències nacionals però també comarcals.

La Catalunya dels desnonats, la dels joves que han hagut de marxar a l’estranger, la dels aturats, la que té un sou precari. Aquests són els que han de “liderar” el país segons Lluís Rabell, primer candidat a president de la Generalitat que visita Molins de Rei en precampanya. “Només vosaltres ho podeu fer”, va demanar el cap de cartell de la confluència d’esquerres, que també va voler recordar els pactes de Convergència amb el PP i la corrupció que afecta aquests dos partits. “No som els amics de Rajoy sinó els que vam organitzar les vagues generals”, va deixar clar Rabell des de l’escenari del parc del Pont de la Cadena, rememorant que la reforma laboral dels populars va comptar amb el suport convergent.

Lluís Rabell, Joan Coscubiela i Rafa Mayoral, situats a primera fila, entre el públic // Elisenda Colell

Lluís Rabell, Joan Coscubiela i Rafa Mayoral, situats a primera fila, entre el públic // Elisenda Colell

“Quan les classes benestants manaven sota el franquisme, dones d’origen humil, vingudes d’arreu, que no sabien si a la senyera hi havia 4 o 5 barres, les teixien d’amagat per enlairar-les un 11 de setembre quan sortir al carrer et podia costar la llibertat“. Així va respondre Rabell a les “lliçons de catalanitat” que, diu, donen els partits independentistes. Segons ell, el debat identitari no ha de ser la clau de volta per les eleccions del 27 de setembre. “No ens barallarem per les banderes” va assenyalar el candidat, que és partidari de fer un referèndum sobre la independència de Catalunya.

El Baix Llobregat, referent per Catalunya

Saida Ehliluch, en el seu primer discurs a Catalunya Sí Que Es Pot // Elisenda Colell

Saida Ehliluch, durant el seu discurs // Elisenda Colell

“Històricament la nostra comarca ha estat el bressol de les lluites obreres, sindicals, veïnals i estudiantils”, va assegurar Saida Ehliluch, la molinenca vinguda del Marroc que ara té un lloc a la llista. Després d’elogiar la multiculturalitat que es respira al Baix com “exemple” per tot Catalunya, la candidata va fer referència a les lluites dels treballadors. “Volem ser decisius i portar totes aquestes mobilitzacions al Parlament”, va remarcar, recordant la lluita ciutadana que va permetre aturar el projecte d’Eurovegas, promogut pel govern d’Artur Mas.

L’altra candidata baixllobregatina, Lorena Vicioso, vinguda d’El Prat de Llobregat, va dirigir-se als més joves. “Em deien que havia d’estudiar per tenir un futur millor que els meus pares a la fàbrica”, unes promeses, assegura, que no s’han complert. “Ja portem 8 anys patint una festa a la qual mai vam ser convidats”, va denunciar, titllant “d’estafa” la situació de crisi econòmica. També en aquesta línia va parlar Rafa Mayoral, membre de la directiva de Podemos. “Quan la gent ho passa malament, el Baix no s’ha amagat  mai”, va assegurar explicant que una de les zones que provocava més maldecaps a Franco era, precisament, la comarca on desemboca el riu Llobregat.

Votar “massivament” per combatre Ciutadans

Lluís Rabell, acompanyat dels integrants de la llista vinguts del Baix Llobregat // Elisenda Colell

Lluís Rabell acompanyat dels integrants de la llista vinguts del Baix Llobregat // Elisenda Colell

Una de les forces polítiques que es posiciona per arrasar a l’àrea metropolitana és Ciutadans. Joan Coscubiela, diputat al Congrés i número 4 de la candidatura, va assenyalar el partit d’Albert Rivera com el seu rival directe. De fet, Coscubiela no es va amagar en demanar el vot “massiu”, sobretot dels que normalment es queden a casa, i alhora va aprofitar per desqualificar el partit taronja. “El programa econòmic és un dels més salvatges de tot Europa”, va assegurar per després subratllar que com els camaleons, els candidats de Ciutadans “s’amaguen darrere la bandera” per aconseguir vots.

L’acte va comptar amb prop de 200 assistents, molts d’ells vinculats a ICV, Podemos o EUiA. Crits de “sí que es pot” i “Rabell president” van acomiadar la trobada. Recentment, al municipi s’ha creat la plataforma Molins Sí que es Pot de suport a aquesta candidatura, fet que ha propiciat una millor sintonia entre els partits que la integren.

Recomanacions personalitzades